بلومبرگ اعلام کرد: ARM مجوز استفاده از معماری خود را به کوالکام نمی‌دهد

نمایش خبر

تاریخ : 1403/8/5        نویسنده: مسعود بهرامی شرق
برچسب‌ها : آرم ARM ، کوالکام Qualcomm
واحد خبر mobile.ir : کمپانی ARM تصمیم گرفته تا به‌همکاری خود با شرکت کوالکام خاتمه دهد. کوالکام یکی از قدیمی‌ترین مشتریان ARM بوده و همواره در طراحی تراشه‌های خود از معماری‌های ARM استفاده می‌کند. اما طبق خبری که به‌تازگی از سوی بلومبرگ منتشر شده، ARM با صدور یک مهلت 60 روزه برای کوالکام، تصمیم گرفته تا مجوز استفاده از معماری‌های خود برای تراشه‌های کوالکام را متوقف کند. با قطع همکاری ARM و کوالکام، برنامه‌های کوالکام برای توسعه تراشه‌هایی که در ساخت اسمارت‌فون‌ها، لپ‌تاپ‌ها و حتی خودروها مورد استفاده قرار می‌گیرند، با مشکل اساسی روبرو خواهد شد. گفتنی‌ست، این تصمیم ناگهانی گرفته نشده و ریشه در اختلافات قبلی این دو شرکت دارد.

در سال 2022 نزاعی بین ARM و کوالکام در گرفت که در آن ARM با طرح شکایتی علیه کوالکام، این شرکت را به‌دلیل توسعه هسته‌های کاستوم Phoenix بدون رضایت ARM، به‌تخطی از قرارداد و نقض نشان تجاری متهم کرد. اما ماجرای اصلی از زمانی آغاز شد که کوالکام در سال 2021 اقدام به‌خرید استارت‌آپی به‌نام Nuvia کرد؛ اقدامی که منجر به‌توسعه CPUهایی به‌نام Oryon شد. پس از اینکه این CPUها برای اولین بار در ساخت لپ‌تاپ‌های ویندوزی مورد استفاده قرار گرفتند، حالا شاهد استفاده از این CPUهای کاستوم در تراشه موبایل Snapdragon 8 Elite نیز هستیم.

بر خلاف هسته‌های Cortex – که معماری آنها توسط ARM طراحی شده – CPUهای Oryon حاصل طراحی کوالکام (یا بهتر بگوییم Nuvia) است. البته ARM نظر متفاوتی در این زمینه دارد. طبق ادعای مسئولین ARM، معماری‌های Nuvia – که حق مالکیت معنوی برای این استارت‌آپ به‌وجود می‌آورد – تحت لیسانس ARM توسعه یافته و لذا بدون مجوز یا عقد قرارداد جدید نمی‌تواند به کوالکام منتقل شود. در مقابل، مسئولین کوالکام بر این باورند که قرارداد کنونی آنها با ARM، فعالیت‌های Nuvia را نیز پوشش داده و دیگر نیازی به‌کسب مجوز یا عقد قرارداد جدید نیست.

کوالکام سالانه صدها میلیون چیپ‌ست به‌فروش می‌رساند؛ چیپ‌ست‌هایی که در ساخت بیشتر اسمارت‌فون‌های اندرویدی به‌کار گرفته می‌شوند. چنان‌چه ARM همکاری خود را با کوالکام خاتمه دهد، کوالکام باید فروش تراشه‌هایی را که در توسعه آنها از معماری ARM بهره گرفته را متوقف کند و این به معنای از دست دادن بخش بزرگی از درآمد سالانه کوالکام خواهد بود. البته شکی نیست که خود ARM نیز از این بابت متضرر خواهد شد، زیرا کوالکام یکی از بزرگ‌ترین مشتری‌های ARM محسوب می‌شود. گفتنی‌ست، مناقشه بین ARM و کوالکام می‌تواند توسعه تراشه‌های شامل CPUهای Oryon – مثل Snapdragon X Elite و تراشه جدید Snapdragon 8 Elite – را با مشکل مواجه کند. هرچند که توسعه مدل‌های قبلی مثل Snapdragon 8 Gen 3 ظاهرا تحت تأثیر این قضیه قرار نخواهد گرفت.

هنوز مشخص نیست کوالکام در برابر شکایت مطرح‌شده از سوی ARM چه پاسخی خواهد داشت. آیا این دو شرکت می‌توانند اختلافات خود را کنار گذاشته و به تفاهم برسند؟ اگر جواب منفی باشد، باید منتظر برگزاری جلسه دادرسی در دادگاه فدرال ایالات متحده باشیم که قرار است در دسامبر سال جاری برگزار شود. البته، انتظار می‌رود اختلافات این دو شرکت، قبل از آن که کار به‌دادگاه بکشد، بین خودشان حل و فصل شود.

به‌باور برخی کارشناسان، بعید است این مناقشه منجر به‌قطع همکاری این دو شرکت شود. تاملین بیسون (Tamlin Bason) و کنجان سبحانی (Kunjan Sobhani)، از تحلیلگران بلومبرگ، بر این باورند که شکایت ARM از کوالکام احتمالا با یک لایسنس توافقی خاتمه می‌یابد؛ لایسنسی که به‌موجب آن کوالکام حق سفارشی کردن معماری ARM را خواهد داشت، منتهی با پرداخت حق امتیازی بالاتر از آنچه Nuvia به ARM پرداخت می‌کرد.

منبع : Bloomberg


خرید گوشی موبایل سامسونگ گلکسی آ 55 از دیجی کالا