کشمکش قضایی اپل با یک نهاد روسی بر سر اجبار به روش جایگزین پرداخت درون برنامهای در اپاستور
نمایش خبر
تاریخ : 1400/9/17 نویسنده: مسعود بهرامی شرق | ||
برچسبها : | ضد انحصار Atitrust ، اپل Apple |
اپل بین 15 تا 30 درصد از پرداختهای درون اپلیکیشنی (از اپلیکیشنهای اپاستور) را به عنوان حق کمیسیون تصاحب میکند. اپلیکیشنهای آیفون و آیپد نیز فقط و فقط از طریق App Store به دست کاربران میرسند. همین امر، نوعی انحصار را برای اپل به وجود میآورد. البته چنانچه کاربران به گزینه پرداخت مستقیم دسترسی داشته باشند، این انحصار از بین میرود. در واقع، خواسته اصلی «سرویس ضدانحصاری فدرال» روسیه از اپل همین بوده که توسعهدهندگان iOS بتوانند کاربران را از سایر روشهای پرداخت (به جز پرداخت درون-اپلیکیشنی اپل) مطلع کنند. در همین راستا، سرویس ضدانحصاری فدرال روسیه، با صدور بیانیهای علیه اپل به این کمپانی اخطار داد که تا تاریخ 30 سپتامبر 2021 (8 مهر 1400) در سیاستهای اپستور تجدیدنظر کند.
پس از بیاعتنایی اپل به این هشدار، سرویس ضدانحصاری فدرال روسیه در اواخر اکتبر سال جاری میلادی با تشکیل پروندهای قضایی، اپل را به اعمال سیاستهای ضدرقابتی و انحصارگرایانه در اپاستور متهم کرد. به گفته این نهاد نظارتی، اپل به توسعهدهندگان خود اجازه نمیدهد که کاربران را از سایر روشهای پرداختی (خارج از اپ استور) باخبر کنند و این امر مصداق سوء استفاده اپل از موقعیت برتر خود در بازار به شمار میرود. این نهاد در ادامه یادآور شد که در صورت مجرم شناخته شدن اپل در دادگاه، ممکن است این شرکت محکوم به پرداخت جریمه شود که این جریمه بر مبنای درآمد اپل در روسیه محاسبه خواهد شد.
اپل در پاسخ به این شکایت، در ماه آگوست اعلام کرد که در حال شفافسازی سیاستهای خود در رابطه با نحوه اطلاعرسانی توسعهدهندگان به کاربران درباره روشهای پرداختی است. اپل مدعی شد که توسعهدهندگان iOS میتوانند به طرق مختلف (از جمله ایمیل) با کاربران در تماس بوده و اطلاعات مربوط به سایر روشهای پرداختی را در اختیار آنها قرار دهند. اما ظاهرا این اقدام کار چندانی از پیش نمیبرد، زیرا توسعهدهندگان همچنان نمیتوانند این موضوع را از درون خود اپلیکیشن به اطلاع کاربران برسانند. همچنین، توسعهدهندگان از ارائه لینک به وبسایت، سرویس و فرم ثبت نام توسعهدهنده (جایی که امکان انتقال به وبسایت فراهم باشد) نیز منع شدهاند.
حال، اپل نه تنها تغییری در سیاستهای اپاستور اعمال نکرده، بلکه به حکم صادر شده از سوی «سرویس ضدانحصاری فدرال» نیز اعتراض کرده و با ثبت شکایتی در دادگاه داوری مسکو، خواستار بازبینی قضایی در این حکم شده است. طبق سندی که روز چهارشنبه 1 دسامبر 2021 (10 آذر 1400) منتشر شد، دادگاه داوری مسکو اپل را به عنوان خواهان و «سرویس ضدانحصاری فدرال» روسیه را به عنوان خوانده این پرونده ذکر کرده است.
سوای از اینکه سرنوشت این پرونده چه خواهد شد، اپل در رابطه با سیاستهای انحصارطلبانه خود در اپاستور، واکنشهای منفی متعددی را از سرتاسر دنیا دریافت کرده است. به عنوان نمونه، قاضی پرونده درگیری اپل با اپیک گیمز، تا تاریخ 9 دسامبر 2021 (18 آذر 1400) به اپل فرصت داد که در اپلیکیشنهای iOS کاربران را به سمت سایر روشهای پرداختی هدایت کند. در مورد دیگری، نمایندگان مجلس کره جنوبی با تصویب لایحهای در ماه آگوست، اپل و گوگل را از محدود کردن توسعهدهندگان به استفاده از سیستمهای پرداختی این دو شرکت، منع کردند. جالب است بدانید حتی کمیسیون اروپا نیز اپل را به اتخاذ سیاستهای ضدرقابتی متهم کرده است.
- آغاز به کار کارخانه TSMC در آریزونا و ارائه نخستین تراشههای ساخت آمریکا از سوی اپل
- گزارش Canalys از بازار اسمارتفون چین در سال 2024 – ویوو و هواوی اپل را کنار زدند
- واکاوی استراتژی احتمالی Arm برای افزایش قیمتها و تولید مستقیم تراشه – چالشها و فرصتها
- معرفی تاشوی عمودی Nubia Flip2 – نخستین گوشی تاشوی سال 2025 با نمایشگر خارجی بزرگتر
- معرفی moto g (2025) و moto g power (2025) – میانردههای موتورولا با Dimensity 6300 و دوربین 50MP
- گزارش کانترپوینت از رشد 4 درصدی بازار اسمارتفون در سهماهه چهارم 2024 پس از دو سال افت متوالی
- بررسی سامسونگ Galaxy Ring - پیشنمایشی از یک جادو، انتظار برای آینده