معرفی پلتفرم موبایلی کوالکام Snapdragon 888 با لیتوگرافی 5 نانومتری و پروسسور Cortex-X1
نمایش خبر
تاریخ : 1399/9/12 نویسنده: آرش افراسیابی | ||
برچسبها : | پلتفرم موبایلی کوالکام Qualcomm Mobile Platform ، سیستم روی تراشه SoC (System on a Chip) ، کوالکام Qualcomm ، اسنپ دراگون 888 Snapdragon 888 |
طبق رسم معمول رویداد سالیانه کوالکام، در این نوبت نیز همه اطلاعات مرتبط با این پردازنده در روز نخست این گردهمایی ارائه نشد و بسیاری از اطلاعات مهم از جمله چینش و نوع هستههای پردازشی به روز دوم یعنی چهارشنبه 2 دسامبر (12 آذر 1399) موکول شد. کوالکام پس از دو سال همکاری با شرکت TSMC در ساخت اسنپدراگون 855 و اسنپدراگون 865 (هر دو با لیتوگرافی 7 نانومتری) حالا برای تولید اسنپدراگون 888 مجددا به سراغ دیگر نام مطرح در این زمینه یعنی شرکت سامسونگ با فرایند ساخت 5LPE رفته است. بهگفته سامسونگ فرایند ساخت 5LPE در مقایسه با نسل قبلی آن یعنی 7LPP در یک پرفورمنس ثابت، 20 درصد توان کمتری را مصرف میکند و در یک سناریوی یکسان مصرف انرژی نیز 10 درصد افزایش در پرفورمنس را ارائه میدهد. این مزیتها بههمراه 20 درصد کاهش فضا، کوالکام را به انتخاب سامسونگ در مقابل TSMC متقاعد نموده و از طرف دیگر در شرایطی که حجم بزرگی از ظرفیت تولید TSMC برای ساخت پروسسورهای A14 و M1 به اپل اختصاص پیدا کرده، جایگزین ساختن سامسونگ گزینه منطقی و مطمئنتری بهنظر میرسد.
پردازنده
شرکت Arm در اواخر ماه می گذشته در کنار رونمایی از پردازنده جدید Cortex-A78، هسته جدید و کاستومی به نام Cortex-X1 را نیز به نمایش گذاشت که به گفته شرکت سازنده تا 30 درصد کارایی بالاتری نسبت به A77 دارد. این هسته جدید حالا برای اولین بار در پروسسور Snapdragon 888 شرکت کوالکام به کار گرفته شده و بدینترتیب احتمالا با تفاوت بزرگی در زمینه پردازش با نسل قبلی پروسسورهای این شرکت روبرو خواهیم شد. در ساختار این پروسسور بار دیگر از همان معماری 1+3+4 استفاده شده که در بالاترین کلاستر از یک هسته قدرتمند Cortex-X1 با فرکانس 2.84 گیگاهرتز استفاده شده و در دو کلاستر دیگر نیز بهترتیب، 3 هسته 2.42 گیگاهرتزی A78 و 4 هسته 1.8 گیگاهرتزی A55 به چشم میخورد. هسته X1 در این پروسسور با 1 مگابایت حافظه کش L2، در هر کلاک تا 33 درصد دستورالعملهای بیشتری را اجرا میکند و به گفته کوالکام در مقایسه با Snapdragon 865 تا 25 درصد پرفورمنس بالاتری را ارائه میدهد. هستههای پردازشی حاضر در SD888 این بار Kryo 680 نامیده میشوند.
نکته جالب در این میان به فرکانس تک هسته X1 باز میگردد که تفاوتی با فرکانس هسته اصلی اسنپدراگون 865 یعنی 2.84 گیگاهرتز نداشته و در صورت وارد کردن Snapdragon 865 Plus با فرکانس هسته 3.09 گیگاهرتز به این مقایسه، مزیت 25 درصدی افزایش پرفورمنس به تنها 13 درصد کاهش پیدا میکند. دیگر نکته شایسته توجه در این بخش به اختلاف کوالکام و طرح مرجع Arm برای میزان افزایش پرفورمنس هسته X1 در مقایسه با A77 است که 25 درصد برای کوالکام و 30 درصد برای Arm است؛ علت این اختلاف را ظاهرا باید به در حافظه کش L3 این کلاستر جستوجو کرد که Arm آن را برای هستههای X1 با لیتوگرافی 5 نانومتری، 8 مگابایت پیشبینی کرده، حال آن در نمونه تولیدی کوالکام این حافظه کش تنها 4 مگابایت است. این دو موضوع ممکن است در عمل شرایط را برای پیشی گرفتن پروسسور همچنان معرفی نشده سامسونگ با تکیه بر فرکانس بالاتر و حافظه کش بیشتر فراهم کند.
سه هسته A78 کلاستر میانی همانطور که اشاره شد از حداکثر فرکانس 2.42 گیگاهرتزی برخوردار بوده که از این لحاظ تفاوتی با سه هسته A77 حاضر در Snapdragon 865 ندارند. تفاوت مهم در این میان البته به حافظه کش L2 آنها باز میگردد که از 256 کیلوبایت در چیپست سال گذشته حالا به 512 کیلوبایت افزایش پیدا کرده است.
هوش مصنوعی: تولد نسل ششم
اسنپدراگون 888 از نسل ششم موتور هوش مصنوعی (AI engone) شرکت کوالکام و پروسسور سیگنال دیجیتال (DSP) جدیدی به نام Hexagon 780 بهره میبرد که طراحی آن نسبت به نسل قبلی کاملا متحول شده و برخلاف DSPهای خانواده Hexagon 600 که شتابدهندههای Tensor و موتورهای اجرایی عددی و برداری (scalar and vector execution engines) در آنها بهصورت بلاکهای مجزا و متمایز تعریف شده بودند حالا همگی در Hexagon 780 در یک بلاک مشترک مجتمع شده و تغییرات بزرگی را در زمینه پرفورمنس و مصرف انرژی ارائه میکنند.
این مجموعه در ترکیب با دیگر واحدهای اصلی پروسسور از جمله پردازنده و گرافیک، از اجرای 26 تریلیون عملیات در هر ثانیه (TOPS) پشتیبانی میکند که در مقایسه با اسنپدراگون 865 با اجرای 15 تریلیون عملیات در هر ثانیه با 73 درصد افزایش روبرو شده است.
گرافیک
گرافیک یکی از واحدهای مهم حاضر در Snapdragon 888 است که بخش بزرگی از توان محاسباتی 26 تریلیون عملیات در ثانیه را به دوش میکشد؛ در ساختار این پروسسور از گرافیک جدید Adreno 660 استفاده شده که طبق معمول اطلاعات چندانی از جزییات سختافزاری آن از سوی کوالکام منتشر نشده اما شرکت سازنده از 35 درصد رندر گرافیکی سریعتر و 20 درصد مصرف انرژی بهینهتر در آن سخن گفته است. این GPU همچنین بهواسطه برخی تغییرات جدید تا 43 درصد در ارتقاء توان هوش مصنوعی این مجموعه نیز نقش مثبت ایفا کرده است.
نرخ متغیر سایهزنی (VRS یا variable rate shading) یکی دیگر از تغییرات GPU جدید کوالکام است که برای شیء یا محوطههایی از صفحهنمایش که به جزییات فراوان نیازی ندارند یا بهکارگیری رزولوشن اصلی تأثیری در کیفیت نمایش آنها ندارد، بهکار گرفته شده و به پرفورمنس بالاتر در بازیهای جدید مجهز به این فناوری منجر میشود. این ویژگی در کنسولهای بازی و نسل جدید کارتهای گرافیکی انویدیا و AMD نیز بهکار رفته و تا 30 درصد منجر به بهبود پرفورمنس میشود.
Game Quick Touch در کاهش تأخیر تاچ تا 20 درصد تأثیرگذار است و با اینکه تا نرخ 120 فریم در ثانیه نیز تأثیرات آن را میتوان مشاهده کرد اما بهینهترین حالت آن در نرخ 60 فریم در ثانیه رخ میدهد و بدینترتیب همه بازیها فارغ از پشتیبانی آنها ار نرخ رفرش بالاتر، امکان استفاده از آن را خواهند داشت.
پردازنده سیگنال تصویری (ISP): ارتقاء 35 درصدی
کوالکام در جریان رونمایی اولیه از Snapdragon 888 خود را بهعنوان یک کمپانی دوربین معرفی کرد که با وجود آنکه در نگاه اول توصیف دقیقی بهنظر نمیرسد اما عملا با توجه به نقش سختافزار این شرکت در عملکرد صحیح تعداد بیشماری از دوربینهای موبایلی، چندان دور از واقعیت نیز نخواهد بود. در ساختار SD888 از سه پروسسور سیگنال تصویری (ISP) مستقل در کنار هم استفاده شده که به این چیپست امکان بهرهبرداری همزمان از سه ماژول دوربین مجزا از هم را میدهد. پروسسور سیگنال تصویری جدید حاضر در Snapdragon 888 حالا Spectra 580 نامیده شده و توان عملیاتی پردازش پیکسل در آن به 2.7 گیگاپیکسل در هر ثانیه (تقریبا معادل برداشت 120 عکس 12 مگاپیکسلی در هر ثانیه) میرسد که نسبت به نسل قبل، 35 درصد افزایش یافته است. به لطف این مجموعه جدید امکان بهکارگیری 3 سنسور دوربین 28 مگاپیکسلی با تأخیر شاتر صفر (ZSL) فراهم شده و میتوان 2 دوربین 64 و 25 مگاپیکسلی و یا یک دوربین 84 مگاپیکسلی تکی را نیز با تأخیر شاتر صفر در اختیار داشت. حداکثر وضوح سنسور مورد پشتیبانی در این حالت به 200 مگاپیکسل میرسد که البته در این حالت از تأخیر شاتر صفر خبری نیست.
قابلیتهای فیلمبرداری این مجموعه تفاوت خاصی را نسبت به Snapdragon 865 تجربه نکرده و حداکثر رزولوشن برداشت ویدئو همچان 4K با 120 فریم در ثانیه و 8K با 30 فریم در ثانیه است. اسلوموشن 720p960 و انکودینگ HEVC در فرمتهای HDR نیز بر سرجای خود باقی ماندهاند. یک نکته منفی در این میان غیبت کدک AV1 از لیست موارد مورد پشتیبانی در Snapdragon 888 است که پذیرش عمومی آن را حداقل یک سال دیگر به تأخیر میاندازد.
تواناییهایی پردازش تصویر برای برداشت HDR در این مجموعه با بهبود روبرو شده و از این پس امکان برداشت ویدئوهای 4K HDR با تواناییهای محاسباتی پیشرفته اعمال شده روی هریک و تمامی فریمهای تصویر فراهم میشود.
ارتباطات: مودم 5G داخلی برای اولین بار
کوالکام در هر دو نسل پیشین پروسسورهای پرچمدار خود یعنی Snapdragon 865 و Snapdragon 855 از یک مودم اکسترنال 5G، خارج از پروسسور استفاده میکرد و این بار در Snapdragon 888 برای اولین بار مودم 5G جدید Snapdragon X60 را بهصورت داخلی و اینترنال طراحی کرده است؛ این مودم طبیعتا از هر دو شبکه نسل پنجمی یعنی sub-6GHz و mmWave در هر دو حالت SA و NSA پشتیبانی کرده و امکان تجمیع اپراتوری و ارائه 5G روی سیمکارتهای دوگانه نیز در لیست امکانات آن دیده میشود. اسنپدراگون X60 که در فوریه گذشته معرفی شد از حداکثر سرعت اسمی دانلود و آپلود بهترتیب 7.5 و 3 گیگابیت بر ثانیه بهره میبرد که با وجود آنکه تفاوتی با X55 قبلی ندارد اما بهلطف تجمیع اپراتوری بهبود یافته امکان دستیابی به سرعتهای بالاتر را بهصورت منسجمتری ارائه میدهد.
FastConnect 6900 امکان دسترسی به وایفای 6E (با کارکرد در باند 6 گیگاهرتزی) را فراهم میکند که از طریق آن سرعت 3.6 گیگابیت بر ثانیهای در دسترس قرار میگیرد. بلوتوث 5.2 از دیگر گزینههای ارتباطی قابل ذکر در Snapdragon 888 است.
شارژینگ
اسنپدراگون 888 طبق انتظار از ویژگی شارژ سریع Quick Charge 5 (معرفی شده در جولای 2020) پشتیبانی میکند جاییکه توان شارژ سریع به 100 وات افزایش پیدا کرده و حرارت ایجاد شده در این فرایند نیز تحت کنترل قرار دارد. Quick Charge 5 با USB Power Delivery هماهنگ بوده و نسلهای قبلی Quck Charge تا نسل دوم نیز در آن پشتیبانی میشود.
زمان عرضه
SD888 به گفته کوالکام بهزودی در دل پرچمداران بزرگی از برندهای مختلف جای میگیرد که از آن میان میتوان به 14 برند شامل ایسوس، بلکشارک، لنوو، الجی، میزو، موتورولا، نوبیا، Realme، وانپلاس، اوپو، شارپ، ویوو، شیائومی و ZTE اشاره کرد؛ از جمله نکات جالبتوجه در این لیست باید به غیبت سامسونگ اشاره کرد. شرکت شیائومی ظاهرا نخستین برندیست که از Snapdragon 888 در مدلی از خانواده Mi 11 استفاده میکند و موتورولا نیز ظاهرا از این پروسسور در قالب یک مدل ارزانقیمت در خانواده Moto G رونمایی خواهد کرد.
- معرفی خانواده ROG Phone 9 – گیمینگ فونهای ایسوس با اسنپدراگون 8 الیت و نمایشگر 185 هرتزی
- نگاهی به فناوری ISOCELL ALoP – راهکار سامسونگ برای کاهش برآمدگی دوربینهای بخش پشتی گوشی
- شیائومی 14T Pro در نگاه رسانهها – نقاط ضعف و قوت از دید حرفهایها
- گزارش Canalys از بازار اسمارتفون خاور میانه در سهماهه سوم 2024 – رشد اندک در سایه تنشهای سیاسی
- IDC: جایگاه نخست سامسونگ در بازار گوشیهای تاشو با تکیه بر Z Fold6 و Z Flip6
- اپل iPhone 16 Pro Max در نگاه رسانهها – نقاط ضعف و قوت از دید حرفهایها
- معرفی گوشیهای مخصوص بازی Red Magic 10 Pro و +10Pro با تراشه SD 8 Elite و باتریهای حجیم