بررسی گوشی موبایل سونی Xperia XZ1
دسترسی سریع به سایر موارد
جستجوی سریع جدیدترین های سونی» سونی Xperia 10 VI
» سونی Xperia 5 V
» سونی Xperia 10 V
» سونی Xperia 1 V
» سونی Xperia 5 IV
» سونی Xperia 10 IV
» سونی Xperia 1 IV
» سونی Xperia Pro-I
» سونی Xperia 10 III Lite
» سونی Xperia 1 III
» سونی Xperia 5 III
» سونی Xperia 10 III
» سونی Xperia 5 II
» سونی Xperia Pro
» سونی Xperia 1 II
» سونی Xperia 10 II
» سونی Xperia L4
» سونی Xperia 5
» سونی Xperia L3
» سونی Xperia 10 Plus
» سونی Xperia 1
» سونی Xperia 10
» سونی Xperia XZ3
» سونی Xperia XA2 Plus
» سونی Xperia XZ2 Premium
» سونی Xperia XZ2
» سونی Xperia XZ2 Compact
» سونی Xperia L2
» سونی Xperia XA2
» سونی Xperia XA2 Ultra
» سونی Xperia R1 Plus
» سونی Xperia XA1 Plus
» سونی Xperia XZ1
» سونی Xperia XZ1 Compact
» سونی Xperia L1
» سونی Xperia XZs
» سونی Xperia XA1
» سونی Xperia XA1 Ultra
» سونی Xperia XZ Premium
» سونی Xperia XZ
» سونی Xperia X Compact
» سونی Xperia E5
» سونی Xperia XA Ultra
» سونی Xperia XA
» سونی Xperia X Performance
» سونی Xperia XA Dual
» سونی Xperia X
» سونی Xperia Z5 Dual
» سونی Xperia Z5 Compact
» سونی Xperia Z5 Premium
» سونی Xperia Z5
» سونی Xperia Z5 Premium Dual
» سونی Xperia M5
» سونی Xperia C5 Ultra
» سونی Xperia C5 Ultra Dual
» سونی Xperia M5 Dual
» سونی Xperia C4 Dual
» سونی Xperia C4
» سونی Xperia Z3 Plus (Z4)
» سونی Xperia Z4 Tablet LTE
» سونی Xperia M4 Aqua
» سونی Xperia E4g Dual
» سونی Xperia E4g
» سونی Xperia E4 Dual
» سونی Xperia E4
» سونی Xperia E3 Dual
» سونی Xperia Z3
» سونی Xperia Z3 Tablet Compact
» سونی Xperia Z3 Dual
» سونی Xperia E3
» سونی Xperia Z3 Compact
» سونی Xperia M2 Aqua
» سونی Xperia C3 Dual
» سونی Xperia C3
» سونی Xperia T3
» سونی Xperia Z2
» سونی Xperia M2 dual
» سونی Xperia Z2 tablet
» سونی Xperia M2
» سونی Xperia E1 dual
» سونی Xperia E1
» سونی Xperia T2 Ultra dual
» سونی Xperia T2 Ultra
» سونی Xperia Z1 Compact
» سونی Xperia Z1s
» سونی Xperia Z1
» سونی Xperia Z Ultra
» سونی Xperia C
» سونی Xperia M
» سونی Xperia ZR
» سونی Xperia SP
» سونی Xperia L
» سونی Xperia Tablet Z Wi-Fi
» سونی Xperia Tablet Z LTE
» سونی Xperia Z
» سونی Xperia ZL
» سونی Xperia E
» سونی Xperia E dual
» سونی Xperia Tablet S 3G
» سونی Xperia TX
» سونی Xperia V
» سونی Xperia J
» سونی Xperia Tablet S
» سونی Xperia T
» سونی Xperia SL
» سونی Xperia tipo dual
» سونی Xperia miro
» سونی Xperia tipo
» سونی Xperia go
» سونی Xperia acro S
» سونی Xperia ion HSPA
» سونی Xperia neo L
» سونی Xperia sola
» سونی Xperia U
» سونی Xperia P
» سونی Xperia ion LTE
» سونی Xperia S
» سونی Tablet P 3G
» سونی Tablet P
» سونی Tablet S 3G
» سونی Tablet S
» سونی CMD Z7
» سونی CMD J70
» سونی CMD J7
» سونی CMD MZ5
» سونی CMD J6
» سونی CMD J5
» سونی CMD Z5
» سونی CMD CD5
» سونی CMD C1
» سونی CMD Z1 plus
» سونی CMD Z1
» سونی CM-DX 2000
» سونی CM-DX 1000
- آلکاتل
- بلو
- اموی
- بنفون
- بنکیو
- بنکیو-زیمنس
- برد
- بوش
- چی آ
- اریکسون
- اتن
- فوجیتسو زیمنس
- آی میت
- آی-موبایل
- اینو استیریم
- کیوسرا
- مکسون
- میتاک
- میتسوبیشی
- ان ای سی
- نئونود
- او تو
- پالم
- پن تک
- کیوتک
- ساژم
- سندو
- سون
- زیمنس
- تل می
- تلیت
- ثریا
- وی کی موبایل
- ودافون
- دبلیو ان دی
- اکس کیوت
- ایسر
- آمازون
- دل
- دیمو
- گیگابایت
- هایر
- اچ پی
- پاناسونیک
- فیلیپس
- پرستیژیو
- شارپ
- سونیم
- سونی اریکسون
- توشیبا
- ورتو
سونی اکسپریا XZ1 – آزمودنِ آزمودهها
شرکت سونی در اواسط سال گذشته پس از مدتها حضور کمرنگ در دنیای اسمارتفونهای اندرویدی با معرفی XPERIA XZ بالاخره پرچمدار مهم و برجستهای را به معرض نمایش گذاشت که المانهایی از هر دو سری Z و X در آن به چشم میخورد و نام سونی را هرچند خفیف و ملایم بار دیگر در بین کاربران مطرح نمود. اکسپریا XZ با طراحی متفاوت، دوربینی با کیفیت، مشخصات پردازشی در سطح دیگر پرچمداران و ارائه شدن با رنگهای متنوع و جذاب، زمینهای برای ادامه این روند در سال جاری میلادی شد.
سونی اکسپریا XZ
اکسپریا XZ Premium، رویه آغاز شده توسط XZ را چند پله به جلو برده و با وجود آنکه برخلاف دیگر پرچمداران از طراحی جدید بدون حاشیه در آن خبری نبود اما از لحاظ مشخصات پردازشی در سطح برترینهای بازار قرار داشت و مجموعه تصویری آن نیز بهرغم نبود دوربینهای دوگانه بسیار توانمند ظاهر شده و با قابلیت اسلوموشن 960 فریم در ثانیه در وضوح 720p علاقهمندان زیادی را به خود جلب نمود.
سونی اکسپریا XZ Premium
سونی چندی پیش در نمایشگاه IFA 2017 از دو مدل جدید در خانواده XZ با نامهای XPERIA XZ1 و XPERIA XZ1 Compact رونمایی کرد که از زبان طراحی جدیدی در بدنه دستگاه بهره میبرند و با توجه به سایز صفحهنمایش، فرم فلزی بدنه و برخی موارد دیگر بهتر است آنها را ادامهای بر اکسپریا XZ سال گذشته بدانیم. سونی در این دو گوشی بار دیگر به رویه خود در گوشیهای سری Z بازگشته، جاییکه حتی مدل کامپکت 4.6 اینچی این دوگانه نیز دارای پروسسور Snapdragon 835 است.
سونی اکسپریا XZ1 با نام مدل دقیق G8342 موضوع بررسی این نوبت است.
جعبه محتویات
XZ1 با همان جعبه سفیدرنگ سادهای ارائه میشود که سال گذشته XPERIA XZ نیز درون آن قرار داشت. روی این جعبه تنها نشان اکسپریا و سونی قرار داشته و در سوی دیگر آن نیز اطلاعاتی در مورد مشخصات گوشی به چشم میخورد.
درون این باکس طبق انتظار به جز گوشی به شارژر، هدست سیمی و کابل USB بر میخوریم و از این لحاظ تفاوتی با گذشته دیده نمیشود.
هدست دستگاه از لحاظ ظاهری اندکی با گذشته تفاوت دارد اما هنوز از همان فرم ساده پیشین پیروی کرده و ریموت قرار گرفته روی سیم آن نیز به جز حفره میکروفون، تنها یک دکمه برای دریافت یا رد تماس یا Play/Pause کردن اهنگ در حال پخش دارد. کیفیت صدای پخش شده از این اسپیکر در سطح بسیار نازلی قرار داشته و علاقهمندان به موسیقی بهتر است از همین ابتدا به دنبال هدست دیگری باشند.
در زمینه شارژر بالاخره تغییری در رویه سونی صورت گرفته و به جای شارژر همیشگی UCH 20 که XZ و حتی XZ Premium نیز با آن ارائه شده و توان پائینی را در شارژر سریع ارائه میکرد سرانجام شاهد حضور شارژر قویتر UCH 12 با سه خروجی 13.5 واتی (5 ولت و 2.7 آمپر)، 16.2 واتی (9 ولت و 1.8 آمپر) و 16.2 واتی (12 ولت و 1.35 آمپر) هستیم. این شارژر برای پر کردن سریع باتری از دو فناور Quick Charge 3.0 کوالکام و PumpExpress 2.0 مدیاتک پشتیبانی میکند که طبیعتا مورد اول در مورد XZ1 صادق است اما در صورت در اختیار داشتن اسمارتفون دیگری با پروسسور متناسب مدیاتک، امکان شارژ سریع آن مدل را نیز خواهد داشت. در مورد این شارژر و توان آن در ادامه در بخش باتری بیشتر سخن میگوییم.
طراحی بدنه
شاید برای یک کاربر علاقهمند به سونی دیدن مجدد طرحی که در طی چند سال گذشته بارها و بارها تکرار شده چندان ناخوشایند نبوده و بالعکس حس مثبتی از مشاهده یک آشنای قدیمی را زنده کند اما برای شمار دیگری از کاربران که اتفاقا تعداد آنها نیز کم نیست، اصرار سونی بر استفاده چندین و چند باره از المانهای نامطبوعی مثل حاشیههای بزرگ در بالا و پایین و دو طرف صفحهنمایش، ابعاد و وزن بزرگتر نسبت به نمونههای مشابه و ظرفیت پایینتر باتری در مقایسه با رقبا چندان جالب توجه به نظر نمیرسد. XZ1 بر همین منوال دارای حاشیههای بسیار بزرگی در حدود 15 تا 16 میلیمتر در بالا و پایین صفحهنمایش بوده و در کنارههای پنل نیز با حاشیه مشخصی روبرو میشویم.
همه چیز نیز در طراحی XZ1 منفی نبوده و حداقل در یک مورد با نوآوری امیدوارکنندهای روبرو میشویم. بدنه گوشیهای سری XZ در نسلهای پیشین از 5 قسمت مجزا در بالا، پایین، کنارهها و بخش پشتی تشکیل میشد که تفاوت مشهودی نسبت به طراحی یکپارچه و اصطلاحا uni-body برخی دیگر پرچمداران داشت این بار اما در XZ1 از یک قطعه فلزی یکپارچه که بخش پشتی و کنارههای چپ و راست را در بر میگیرد استفاده شده که به استحکام گوشی کمک میکند. قطعات بالا و پایین البته هنوز مجزا هستند. طبق انتظار از یک پرچمدار سونی، در XZ1 نیز از استاندارد مقاومت IP68 پشتیبانی میشود که امکان غوطهوری گوشی برای 30 دقیقه در آب با عمق 1.5 متری را فراهم میکند.
در بالا و پایین گوشی اندکی برآمدگی دیده میشود که آن را از XZهای پیشین مجزا کرده و ترکیب جدیدی را به نمایش میگذارد.
جنس فلزی بخش پشتی گوشی در برابر اثرات انگشت مقاوم است اما با ظاهر شدن تدریجی خراشیدگیهای سطحی، آرامآرام از جلوه اولیه آن کاسته میشود .
روی لبههای جانبی از طراحی جدیدی برای خطوط آنتن استفاده شده که پیش از این در نمونه دیگری ندیده بودیم.
حضور جک هدست و شاتر دوربین نیز برای علاقهمندان به صدا و تصویر دو نکته مهم حائز اهمیت در XZ1 به حساب میآیند.
در مجموع با وجود برخی نکات جدید هنوز نمیتوان رد پای یک طراحی مدرن و پیشرفته را در ساختار XZ1 سراغ گرفت و همچنان نیاز به یک تغییر اساسی برای رقابت با دیگران حتی در ردههای قیمتی بسیار پائینتر به خوبی احساس میشود.
ابعاد و وزن
گوشیهای سونی معمولا در مقایسه با همتایان دارای صفحهنمایشهای یکاندازه، از ابعاد و وزن بالاتری برخوردارند که این مسئله به طور مستقیم به حاشیههای زیاد بالا و پائین صفحهنمایش ارتباط پیدا میکند. XZ1 نیز چندان در این مورد استثنا نیست ابعاد دستگاه 7.4×73×148 میلیمتر اعلام شده که مقایسه آن با XPERIA XZ سال گذشته با وجود صفحهنمایش یکاندازه، در ارتفاع، 2 میلیمتر و در عرض، 1.4 میلیمتر افزایش را نشان میدهد البته از ضخامت به میزان زیادی کاسته شده و با یکی از Slimترین گوشیهای اخیر سونی روبرو هستیم. XZ1 در مقایسه با طیف متنوعی از گوشیهای 5.2 اینچی نیز از طول و عرض بیشتری برخوردار است که از آن جمله در رده میانی میتوان از Galaxy A5 2017 از سامسونگ با طول و عرض 71.4×146.1 میلیمتری و هواوی P10 Lite با طول و عرض 72×146.5 میلیمتر یاد کرد.
XZ1 با وزن 156 گرمی نسبت به XPERIA XZ با وزن 161 گرمی عملکرد بهتری داشته اما این کاهش وزن ظاهرا بیش از همه چیز به قیمت کاهش ظرفیت باتری از 2,900mAh به 2,700mAh رخ داده که معامله چندان شیرینی به نظر نمیرسد. برای مقایسه کافیست بدانید رقبای کاملا ارزانقیمتتر XZ1 مثل Galaxy A5 2017 و P10 Lite با باتریهای 3,000mAh به ترتیب 157 و 146 گرم وزن دارند.
صفحهنمایش
صفحهنمایش 5.2 اینچی IPS TFT LCD گوشی درست همانند XPERIA XZ دارای وضوح فول اچدی یا 1920×1080 پیکسلی بوده و با نسبت تصویر 16:9 دارای فشردگی 424ppi است. این صفحهنمایش با وجود شباهت به آنچه در XZ دیدهایم، در یک زمینه یعنی پشتیبانی از محتوای HDR10 متفاوت عمل کرده و در جایگاهی بالاتر، در کنار XZ Premium قرار میگیرد. در حال حاضر محتوای تصویری اندکی با این استاندارد ارائه میشود که دسترسی به آنها (شبکههایی مثل نتفلیکس و آمازون) برای کاربران داخلی بسیار محدود است بنابراین با وجود جذابیت HDR10 روی کاغذ، عملا اعتبار چندانی از این طریق نهتنها برای صفحهنمایش XZ1 بلکه برای دیگر پنلهای منطبق با استانداردهای مختلف HDR نمیتوان در نظر گرفت.
در منوی تنظیمات صفحهنمایش، امکان تغییر حالت تصویر از بین سه گزینه استاندارد، حرفهای و Super vivid وجود دارد که گوشی در حالت پیشفرض روی گزینه استاندارد قرار دارد اما میتوان با رفتن روی حالت حرفهای به قیمت سردتر شدن تصاویر، رنگهای دقیقتری را به دست آورد؛ گزینه Super vivid در این بخش نیز رنگهای اغراقشده تندتری را به تصویر اعمال میکند.
در همین بخش امکان تغییر کیفیت و تنظیم رنگ سفید در گزینهای به اسم White balance نیز در نظر گرفته شده است.
روشنایی صفحهنمایش اندکی نسبت به XPERIA XZ بالاتر رفته و تقریبا مشابه XZ Premium است؛ این روشنایی با اینکه هنوز با بهترین LCDهای بازار فاصله دارد اما با قرار گرفتن در کنار کنتراستی راضیکننده و زاویه دیدی نزدیک به 180 درجه، ترکیب رضایتبخشی را برای XZ1 ایجاد میکند. در زیر نور خورشید نیز از عملکرد این پنل رضایت کامل داشتیم و در آفتابیترین روز نیز به خوبی میتوان محتوای صفحه را مشاهده کرد. این صفحهنمایش با پوشش Gorilla Glass 5.0 در برابر صدمات محیطی و خراشیدگی محافظت میشود که در این مورد نیز همردیف XZ Premium و دیگر پرچمداران سال جاری قرار میگیرد.
پائین صفحهنمایش در فضائی بزرگ و دست نخورده، یکی از دو اسپیکر استریوی دستگاه قرار دارد و در بالا نیز به جز قرینه این اسپیکر که نقش اسپیکر تماس را نیز ایفا میکند، دوربین دوم، سنسور نور و Proximity و یک چراغ LED وضعیت به چشم میخورند.
اجزای جانبی
نخستین نکتهای که در اجزای جانبی XZ1 جلب نظر میکند خطوط آنتن جدیدی ست که در بالا و پائین سمت چپ و بخش بالایی سمت راست دیده میشود این طراحی کاملا جدید که پیش از این در نمونه دیگری دیده نشده ظاهر متفاوتی به گوشی بخشیده و امکان برخورداری از کاور فلزی یکدستی را در بخش پشتی ایجاد میکند.
در سمت چپ گوشی به جز خطوط آنتن اشاره شده، اسلات ترکیبی سیمکارت/کارت حافظه دیده میشود که مثل گذشته به صورت یک قطعه کامل از بدنه خارج میشود. خارج کردن این قطعه با یا بدون سیمکارت به ریستارت شدن گوشی میانجامد که امری کاملا ناخوشایند و البته کاملا طبیعی در گوشیهای سونی به حساب میآید. سیمکارت دوم و اسلات حافظه جایگاه مشترکی را به خود اختصاص داده و به کاور این قسمت متصل شدهاند در حالیکه سیمکارت اصلی در یک جایگاه مستقل و درون یک سینی (tray) کوچک جای میگیرد. وارد و خارج کردن سیمکارت به اسلات اصلی نیز طبیعتا نتیجهای جز ریستارت شدن اجباری گوشی ندارد!
در سمت دیگر علاوه بر دکمه تغییر صدا و پاور که این دومی نقش سنسور اثر انگشت را نیز ایفا میکند، یکی از برگهای برنده سونی در طراحی بدنه، یعنی شاتر دوربین دیده میشود که از گذشتههای دور همراه همیشگی گوشیهای این برند بوده است.
در بالا جک هدست و میکروفون دوم و در پایین پورت USB Type-C و میکروفون تماس به چشم میخورند.
بخش پشتی
جنس بخش پشتی XZ1 مثل XPERIA XZ کاملا فلزیست و با اینکه این بار اثرات انگشت راهی در آن ندارند اما همچنان گاه و بیگاه خراشیدگیهایی در این قسمت دیده میشود. لنز برجسته دوربین و ملحقات افقی آن در کناره سمت چپ به XZ Premium شباهت دارد با این تفاوت که این بار آنتن NFC به جای مرکز به اجزای مرتبط با دوربین در بالا افزوده شده است. نشان اکسپریا تنها بخش باقیمانده قابل ذکر در این قسمت را تشکیل میدهد.
دوربین اصلی
با پافشاری سونی بر استفاده نکردن از دوربینهای دوگانه در پرچمداران این برند، XZ1 نیز بار دیگر با یک دوربین تکی در بخش پشتی ارائه میشود. این دوربین 19 مگاپیکسلی که سونی عنوان Motion Eye را بر آن نهاده دارای سنسور IMX400 سونی با سایز 1/2.3 اینچی و ابعاد پیکسل 1.22 میکرونی ست که پیش از این به همین صورت در XZ Premium نیز بکار گرفته شده بود. در این دوربین هنوز از لرزهگیر اپتیکال یا OIS خبری نیست و سونی هنوز سیستم SteadyShot الکترونیکی 5 محوره خود را بر لرزهگیرهای نوری ترجیح داده است. این سیستم البته فقط در براشت ویدئو با وضوح 1080/30p در دسترس است و در وضوحهای بالاتر تنها میتوان از لرزهگیر سهجهته استفاده کرد. لنز مقابل این دوربین دارای گشودگی دیافراگم حداکثر f/2.0 بوده که این در مقابل رقبای سرسختی که مدتهاست در حال استفاده از لنزهای پر سرعت f/1.8 و f/1.7 بوده و امسال در مدلهایی مقل LG V30 و هواوی Mate 10 به f/1.6 نیز پا گذاشتهاند اندکی ناامیدکننده به نظر میرسد.
سونی نیز البته برای باقی ماندن در عرصه رقابت برگ برنده بزرگی را در زمینه دوربین ارائه میکند که هنوز هیچ یک از رقبا حتی به آن نزدیک نیز نشدهاند؛ فیلمبرداری اسلوموشن 960 فریم در ثانیه با وضوح HD این دوربین، گزینه جذابیست که با وجود آنکه برای اجرا به محیطی با نور کامل نیاز دارد اما برای بسیاری از خریداران گزینه تعیینکننده مهمی به حساب میآید.
رابط کاربری XZ1 به جز برخی موارد کوچک، تغییر بزرگی نسبت به XZ Premium نداشته و تقریبا همه چیز به همان صورت پیشین است. در ستون سمت راست این رابط کاربری نمای آخرین عکس یا فیلم گرفته شده، شاتر دوربین و دکمه نمایش تنظیمات دیده میشود و در ستون سمت چپ نیز دو آیکون سوئیچ بین دوربین اصلی و سلفی و تنظیمات فلش در بالا و پایین و اسلایدری برای دسترسی به حالتهای دوربین (پانوراما، افکتهای AR، برداشت عکس با صدا و...)، تغییر بین عکاسی Superior Auto، فیلمبرداری و حالت دستی یا Manual در مرکز قرار دارد. اسکرول از بالا به پایین (در حالت عمودی) و از چپ به راست (در حالت افقی) این رابط کاربری امکان سوئیچ سریع بین دوربین اصلی و دوربین دوم را فراهم میکند.
حالتهای مختلف فلش در این دوربین مثل دیگر گوشیهای جدید سونی به جز سه حالت روشن، خاموش و اتوماتیک، دو گزینه دیگر شامل فلش پر کننده (Fill flash) و کاهش قرمزی چشم را نیز ارائه میکند.
رابط کاربری در حالت ویدئو یک گزینه جدید بر بالای دکمه ریکورد را ارائه میدهد که با لمس آن، در حین فیلمبرداری میتوان ویدئوهای 960fps را برداشت کرد.
تنظیمات دوربین در حالت اتوماتیک یا Superior Auto، لیست بلندبالایی را تشکیل میدهد که از جمله مهمترین آنها باید به تایمر اتوماتیک، تنظیم رنگ و روشنایی، تغییر رزولوشن (حداکثر 19 و 17 مگاپیکسل به ترتیب در نسبت تصویر 4:3 و 16:9)، عکاسی پیشبینی کننده (Predictive Capture)، فوکوس دنبال کننده (Object tracking)، تغییر محل ذخیره تصاویر، لمس کردن صفحه برای برداشت تصویر (Touch capture) و تغییر وظیفه دکمه ولوم اشاره کرد. برخی تنظیمات مهمتر نظیر تغییر ISO و HDR در این منو ظاهر نشده و به منوی دستی یا Manual منتقل شدهاند.
یک تفاوت ظریف این قسمت با XZ Premium حذف گزینه تغییر فوکوس و تنظیم روشنایی با تاچ کردن روی صفحهنمایش (Touch to adjust) است جاییکه این گزینه به صورت دائمی حین گرفتن تصویر فعال بوده و با لمس صفحهنمایش علاوه بر فوکوس امکان تغییر روشنایی و درجه رنگ نیز وجود دارد.
با تنظیم دوربین روی حالت دستی یا Manual و لمس آیکون زیر دکمه شاتر امکان تغییر در 5 گزینه وایتبالانس، درجه نورگیری (مابین Ev-2 تا Ev+2)، عدد ISO (از 50 تا 3200)، سرعت شاتر (از 1 ثانیه تا 1/4000 ثانیه) و فوکوس دستی فراهم میشود. در XZ Premium عدد ISO در این قسمت قرار نداشت و برای تغییر آن باید به منوی Setting در حالت Manual مراجعه میکردیم.
در تنظیمات دوربین در حالت Manual، دو گزینه جدید نسبت به حالت اتوماتیک دیده میشود که شامل عکاسی HDR و تنظیمات Metering (چهره، مرکز، نقطه، تاچ و مولتی) میشود و دیگر موارد تغییری نسبت به قبل نداشتهاند. سونی در مشخصات این گوشی نیز مثل XZ Premium به ISO 12,800 اشاره شده که در حالت عادی این حساسیت حداکثر تا 3,200 قابل افزایش است اما احتمالا، گوشی به صورت اتوماتیک در حالتهایی خاص میتواند از این حساسیت نیز بالاتر برود. یک نکته منفی این رابط کاربری اجبار به ورود به منوی دستی برای فعال کردن HDR است امری که در کمتر رابط کاربری مدرنی دیده میشود. البته ظاهرا دوربین در حالت Superior Auto یا عکاسی خودکار، گونهای از HDR اتوماتیک را اجرا میکند.
با توجه به سابقهای که از XZ Premium در ذهن داریم انتظار برداشت تصاویر درخشانی را از XZ1 داریم. اولین شات با دوربین XZ1 را در یک صبح ابری با نوری نچندان کامل آغاز میکنیم در این حالت نهتنها روی صفحهنمایش گوشی بلکه با انتقال به نمایشگرهای خارجی نیز رنگهای صحیح و درستی مشاهده میشوند و از کنترل نویز نیز میتوان رضایت داشت. در زمینه جزئیات نیز در سایز معمول با مشکل خاصی روبرو نمیشویم اما با بزرگ کردن عکس در ابعاد واقعی ماجرا تغییر میکند و همانطور که از برش اندازه واقعی تصویر زیر میتوان مشاهده کرد، سطح نچندان راضیکنندهای از جزئیات به چشم میخورد.
برداشت تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برش اندازه واقعی تصویر بالا
شات دوم در نور کامل روز با آسمانی آبی و دلچسب برداشت میشود که در اینجا نیز با وجود آنکه با اندکی اغراقشدهگی روبرو هستیم هنوز امتیاز بالایی از لحاظ دقت رنگ به XZ1 اختصاص پیدا میکند. در برش اندازه واقعی این تصویر نیز جا برای اندکی بهبود در زمینه جزئیات و نویز وجود دارد.
برداشت تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برش اندازه واقعی تصویر بالا
با رودرو قرار گرفتن با نور مستقیم خورشید با اینکه بسیاری از جزئیات در سایه قرار میگیرند اما هنوز میتوان از نتیجه راضیکنندهای برای یک گوشی موبایل سخن گفت.
برداشت تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
در تصاویر دیگری در نور کامل روز هنوز رنگها و تصاویر زندهای دیده میشوند و در برش اندازه کامل نیز همچنان نیاز به اندکی بهبود در جزئیات و نویز وجود دارد.
برداشت تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برداشت تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برش اندازه واقعی تصویر بالا
برداشت تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برش اندازه واقعی تصویر بالا
برای تست دقت رنگ از گل سفید متمایل به زردی استفاده کردیم که XZ1 یکی از دقیقترین تصاویر را در بین دوربینهای موبایلی ثبت کرد.
برداشت تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
در عکاسی ماکرو یا از فاصله بسیار نزدیک از نتیجه کار کاملا رضایت داشتیم.
برداشت تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برش اندازه واقعی تصویر بالا
با کم شدن نور و عکاسی در شب، از جذابیت این دوربین به میزان زیادی کاسته شده و نهتنها در زمینه جزئیات با کاهش کیفیت چشمگیری روبرو میشویم بلکه تأثیر نویز را نیز حتی پیش از بزرگ کردن کامل عکس میتوان مشاهده کرد.
حداکثر وضوح فیلمبرداری این دوربین 4K با 30 فریم در ثانیه است و علاوه بر وضوح 1080p در دو نرخ 30 و 60 فریم در ثانیه میتوان از وضوح 720p با 120 فریم برای اسلوموشن نیز بهره برد. اگر به مقوله اسلوموشن علاقه داشته باشید، در XZ1 نیز مثل XZ Premium میتوانید ویدئوهای 720p با 960 فریم در ثانیه برای کسری از ثانیه را برداشت کنید که در اینجا نیز کیفیت این ویدئوها بیش از همه چیز به نور کامل محیط بستگی داشته و در نور کم نتایج جالبی را ایجاد نمیکند.
بیتریت تصویر در وضوح 4K برابر 52Mbps و در وضوح 1080p با نرخ 30 و 60 فریم در ثانیه به ترتیب 16 و 29 مگابیت بر ثانیه است که تغییر خاصی نسبت به XZ Premium نداشته است. صدای دوکاناله استریو در حین فیلمبرداری نیز در وضوح 4K و 1080/60p دارای بیتریت 154Kbps و در 1080/30p اندکی پائینتر و برابر 144Kbps است. در هر سه وضوح، کادر تصویر هنگام آغاز فیلمبرداری نسبت به حالت عکاسی کاملا کوچکتر میشود که بیشترین کوچکسازی در این میان به وضوح 1080/60p تعلق دارد و امکان خارج شدن بخشی از سوژه از کادر این حالت وجود دارد. در وضوح 4K میتوان تصاویری با وضوح 8 مگاپیکسل را همزمان با فیلمبرداری برداشت کرد ولی در وضوح فول اچدی در هر دو نرخ 30 و 60 فریم در ثانیه، وضوح این عکس فقط 2 مگاپیکسل (1920×1080 پیکسل) است. لرزهگیر پنج محوره Intelligent active همانطور که پیش از این گفته شده فقط در وضوح 1080/30p و HD در دسترس است و در دیگر رزولوشنها تنها میتوان از لرزهگیر استاندارد بهره برد.
از کیفیت ویدئوهای XZ1 با وجود آنکه رنگها اندکی سردتر از حالت عادی برداشت میشود میتوان در زمینههای مختلف از جمله کنتراست و جزئیات رضایت داشت و امکان برداشت ویدئو با کدک H.265 نیز یکی دیگر از نکات مثبت آن را تشکیل میدهند.
دوربین سلفی
دوربین 13 مگاپیکسلی فاقد فوکوس خودکار در XZ1 تغییری نسبت به XZ Premium نداشته و در اینجا نیز از لنز 22 میلیمتری با دیافراگم f/2.0 و سنسوری با سایز 1/3.06 استفاده شده است. وضوح این دوربین در نسبت 16:9 برابر 10 مگاپیکسل است و امکان برداشت HDR نیز در آن وجود دارد. از کیفیت این دوربین در این کلاس میتوان رضایت داشت و در حضور نور مناسب سلفیهای قابلقبولی توسط آن برداشت میشود.
باتری
کاهش ضخامت و وزن گوشی در مقایسه با XPERIA XZ اولین تأثیر خود را در بخش باتری بر جای گذاشته است جاییکه XZ1 همراه با گوگل Pixel 2 از کمترین ظرفیت باتری در بین دیگر پرچمداران سال جاری با پروسسور 10 نانومتری و صفحهنمایشهای فول اچدی برخوردارند. باتری 2,700mAh این مدل طبق معمول از شارژ تطبیقی سونی موسوم به Qnovo Adaptive Charging برخوردار بوده و از شارژر سریع Quick Charge 3.0 نیز پشتیبانی میکند. سونی در توصیف این باتری به زمانهای رسمی آن اشاره نکرده اما در دنیای واقعی با دوام فوقالعادهای روبرو نیستیم و در یک استفاده متوسط رو به بالا شاید بتوان روز دوم را نیز با این باتری به پایان رساند.
مثل دیگر گوشیهای پرچمدار سونی که جدیدا بررسی کردیم این بار نیز تست Work battery life 1.0 از مجموعه PCMark پس از گذشت چندین ساعت به دلیلی نامشخص متوقف شد و تکرار چندین باره این تست نیز به همین نتیجه منتج گردید.
سونی تقریبا برای اولین بار شارژر سریع UCH 12 خود را در این منطقه به صورت پیشفرض همراه گوشی ارائه کرده است این شارژر امکان انتقال حداکثر توان 16.2 وات (در دو پتانسیل 9 و 12 ولت) را داراست و پس از مدتها شارژ سریعی را به صورت پیشفرض در اختیار کاربران سونی قرار میدهد. گوشی پس از رسیدن به شارژر 2 درصد به صورت خودکار خاموش میشود و به همین علت امکان آغاز پروسه شارژ از صفر درصد وجود ندارد. گوشی با آغاز شارژ از 2 درصد پس از 5 و 10 دقیقه به ترتیب به شارژ 6 و 11 درصد رسید و از اینجا به بعد تا حوالی دقیقه 40، هر 5 دقیقه 7 درصد به شارژ گوشی افزوده میشود و بدینترتیب پس از 20 دقیقه به شارژر 24، پس از 30 دقیقه به شارژ 39 و پس از 40 دقیقه به شارژ 53 درصدی میرسیم. برای مقایسه LG G6 با باتری کاملا حجیمتر 3,300mAh پس از 40 دقیقه به شارژ 50 درصدی دست پیدا میکند که با وجود آنکه از XZ1 کمتر است اما با نگاهی به ظرفیت دو باتری، شرایط کاملا به نفع حریف کرهای در این رقابت است. از این لحظه به بعد سرعت شارژ کم میشود بهطوریکه پس از 50 دقیقه باتری تا 65 درصد ظرفیت خود شارژ میشود و پس از یک ساعت نیز به شارژ 71 درصدی میرسد. پس از یک ساعت G6 به شارژ 73 درصدی رسیده و از XZ1 پیش میافتد شارژ باتری پس از یک ساعت و 15 به 80 درصد و پس از یک ساعت و 30 دقیقه به 87 درصد میرسد. G6 در این لحظه فاصله را زیاد کرده و پس از 90 دقیقه به شارژ 95 درصد میرسد. رأس 100 دقیقه باتری تا 90 درصد ظرفیتش شارژ دارد و در حالیکه G6 پس از 106 دقیقه شارژ خود را کامل میکند، XZ1 تا دقیقه 131 برای پر شدن باتری شما را به انتظار نگه خواهد داشت. سرعت شارژ XZ1 با آنکه نسبت به XZ Premium و شارژر ضعیف آن (که به بیش از 3 ساعت زمان برای پر شدن نیاز داشت) بسیار سریعتر است اما هنوز مقایسه آن با آنچه در دیگر پرچمداران مثل میت 10 پرو با باتری 4,000mAh و زمان شارژ تنها 101 دقیقهای، روند کندی را نشان میدهد.
سیستمعامل – رابط کاربری
XZ1 به عنوان یک نکته کاملا مثبت در مقابل رقبا به صورت پیشفرض با نسخه هشتم اندروید Oreo به بازار عرضه شده اما پوسته نرمافزاری آن تغییری نداشته و تقریبا همه چیز به آنچه در XZ Premium دیده بودیم شباهت دارد. بوت دستگاه تنها به 22 ثانیه زمان نیاز دارد که نزدیک به 4 ثانیه سریعتر از XZ Premium است.
صفحه قفل از دو میانبر دسترسی مستقیم به دوربین و دستیار صوتی گوگل در پایین بهره میبرد و در مرکز تصویر نیز علاوه بر زمان و تاریخ میتوان نوتیفیکیشن برنامهها (قابل غیر فعال کردن از درون تنظیمات) را مشاهده کرد.
صفحه Home در نگاه اول تغییر خاصی را نسبت به گذشته نشان نمیدهد. در این صفحه امکان افزودن حداکثر 20 دسکتاپ مختلف برای کاربران فراهم است و دسکتاپسمت چپ نیز به صورت پیشفرض به اپلیکیشن جستوجوی گوگل اختصاص دارد.
با نگهداشتن دست روی صفحه یا نزدیک کردن دو انگشت به یکدیگر (Pinch zoom رو به داخل) امکان افزودن یا حذف صفحات دسکتاپ وجود داشته و میتوان اقدام به تغییر بکگراند و Theme، انتقال ویجتهای مختلف به دسکتاپ دلخواه و دسترسی به منوی تنظیمات مرتبط با Home Screen کرد. گزینه Grid در این بخش همچون XZ Premium امکان تغییر چینش ماتریسی المانهای صفحه هوم از بین چهار نوع چینش 5×5، 5×4، 4×4 و یا 4×3 را فراهم میکند اما گزینه Shortcuts از این بخش حذف شده و به جای آن تنظیم دیگری به اسم Transitions برای تعیین افکت حرکت بین صفحات در نظر گرفته شده است.
گزینه Setting این قسمت بهجز یکی دو مورد کوچک، تغییر خاصی نکرده و در اینجا نیز همچنان امکان تغییر سایز آیکونها، نمایش یا پنهانسازی نام اپلیکیشنهای قرار گرفته در داک پایین صفحه، حذف برنامههای تکراری از روی دسکتاپ و افزودن آسان برنامه از منوی اصلی به دسکتاپ (با گرفتن و نگهداشتن آیکون) قابل انجام است . امکان چرخش خودکار Home Screen نیز از طریق این قسمت وجود دارد.
Notification Shade یا منوی کشویی بالای صفحهنمایش با یک بار کشیدن رو به پایین در حالت پیشفرض شش آیکون شامل بلوتوث، وایفای، وضعیت شارژ باتری، پروفایل صوتی، چرخش خودکار صفحهنمایش و چراغقوه را همراه با اعلان برنامهها به نمایش میگذارد که تغییری نسبت به قبل نداشتهاند. در این قسمت البته تاریخ و آیکون دسترسی به منوی Setting از بالا به پایین منتقل شدهاند.
با ادامه اسکرول یا لمس دکمه فلش رو پایین، در حالت پیشفرض، 3 آیکون دیگر نیز به لیست میانبرهای این بخش افزوده شده و جمعا 9 آیکون مرتب شده در سه ردیف سه تایی را تشکیل میدهند. اسلایدر تنظیم روشنایی (بدون دسترسی به حالت روشنایی خودکار) در بالا و دکمه Edit برای تغییر اجزای این قسمت در پایین قرار دارند.
با لمس گزینه Edit در این بخش میتوان 8 تاگل دیگر را نیز به لیست میانبرهای منوی نوتیفیکیشن افزود که جمع تاگلهای این بخش را ;I به صورت افقی اسکرول میشوند به 17 عدد میرساند. یک نکته جالب توجه در این بخش حذف دو تاگل نچندان کاربردی و نامفهوم Profile GPU rendering (نمایش رندر گرافیک روی تصویر) و Show layout bounds (نمایش کادر پیرامون المانهای تصویر) از این قسمت است که در گوشیهای پیشین این رده حضور داشتند اما این بار خوشبختانه از این قسمت حذف شدهاند.
App drawer یا منوی اصلی شباهت کاملی به XZ Premium دارد و در اینجا نیز در سمت چپ صفحهای برای برنامههای پیشنهادی از Play Store وجود دارد ظاهر این صفحه البته اندکی تغییر کرده و برای نمونه خبری از 8 برنامه پیشنهادی که بر بالای این بخش در XZ Premium دیده میشد نیست.. به این منو از App drawer یا صفحه Home با اسکرول از هر قسمتی در میانه صفحه رو به پایین نیز میتوان دسترسی داشت.
نمایش داده نشدن نوار بالای صفحه یا Status bar که در چند گوشی قبلی سونی به آن اشاره شده بود در اینجا نیز عینا تکرار شده و همچنان از نگاه طراحان سونی، کاربران احتیاجی به دیدن دائمی زمان، شارژ باتری و نوتیفیکیشن برنامهها در هنگام حضور در منوی اصلی ندارند. برای نمایش Status bar باید قسمت بالای صفحه را به صورت کوتاه رو به پایین اسکرول کرد.
منوی تنظیمات در اکسپریا XZ1 یکی از معدود قسمتهایی ست که از حضور اندروید 8 در این مدل خبر میدهد. این منو اینک خلاصهتر شده و ظاهر سادهتری به خود گرفته و در اغلب گزینههای آن چندین مورد با هم ترکیب شدهاند. بالای صفحه همچنان امکان جستوجو در بین تنظیمات مختلف وجود داشته و با نوشتن تدریجی تنظیم مورد نظر، تمامی موارد منطبق نشان داده میشوند.
یکی از گزینههای جدید در این منو در بخش ارتباطات دستگاه، امکان اتصال دسته بازی پلیاستیشن DualShock 4 به این مجموعه است که برای طرفداران بازی نکته مهمی به حساب میآید.
در لیست اپلیکیشنهای حاضر در گوشی، برنامهای تحت عنوان 3D Creator وجود دارد که با کمک آن امکان اسکن کردن سهبعدی چهره و سر افراد، خوراکیها و حالت آزاد وجود دارد که در حالت نظری میتوان از آن برای ساخت آیکونهای سهبعدی چهره و یا حتی ورودی پرینترهای سهبعدی استفاده کرد. در عمل اما استفاده از این ویژگی چندان آسان و سر راست نبوده و برای ساخت یک مدل سهبعدی قابلقبول احتیاج به دقت زیادی است.
چیپست پردازشی – حافظه
برای ظاهر شدن در قامت یک پرچمدار در سال 2017 چارهای جز استفاده از آخرین دستاورد پردازشی بازار یعنی پروسسور 10 نانومتری کوالکام Snapdragon 835 وجود ندارد. در این چیپست پردازشی از چهار هسته 2.4 گیگاهرتزی Kryo در یک دسته و چهار هسته 1.9 گیگاهرتزی از همین نوع در دسته دیگر استفاده شده که به فراخور نیاز سیستمعامل وارد عمل میشوند. گرافیک این مجموعه Adreno 540 است و 4 گیگابایت رم نیز در آن دیده میشوند.
حافظه داخلی گوشی 64 گیگابایت است که از این میزان پس از بوت اولیه نزدیک به 54 گیگابایت در دسترس کاربران قرار دارد.
نوع این حافظه توسط سونی UFS اعلام شده که این یکی نیز برای یک پرچمدار پیشرفته و البته گرانقیمت نکته مهم و غیر قابل صرفنظر کردنی به حساب میآید. برای تحقیق نوع حافظه UFS حاضر در XZ1 (از بین دو گزینه UFS 2.0 یا 2.1) طبق معمول از تست AndroBench در این زمینه بهره میبریم جاییکه ثبت سرعتی بیش از 700MB/s در خواندن ترتیبی (Sequential read) به 2.1 بودن حافظه UFS اشاره دارد. XZ1 این تست را با امتیاز مناسب 714MB/s به پایان میرساند که از حضور UFS 2.1 در این گوشی خبر میدهد.
تستهای پردازشی و گرافیکی
به دلیل حضور Snapdragon 835 از یک سو و فول اچدی بودن صفحهنمایش از سوی دیگر انتظار عملکرد درخشانی را از XZ1 در بخش تستهای پردازشی و گرافیکی داریم؛ انتظاری که در عمل نیز به خوبی برآورده میشود.
در تست Geek bench 4.2 که معیاری برای عملکرد هستههای پردازشی دستگاه به حساب میآید XZ1 به امتیاز 1,934 در حالت تک هستهای و 6,543 در حالت چند هستهای دست یافت که از XZ Premium با امتیازهای 1,915 و 6,388 فراتر بوده و از نمونهای چون LG V30 با امتیازهای 1,910 و 6,147 نیز فراتر میرود.
در تست Basemark OS II که مجموعه سیستم، حافظه، گرافیک و سرعت دستگاه در وب را محک میزند امتیاز XZ1 به 3,002 واحد میرسد که با وجود آنکه در مقایسه با میت 10 پرو با امتیاز کلی 3,291 کمتر است اما در زمینه گرافیک با اختلاف زیاد (6.264 در مقابل 4,019) حریف خود را شکست میدهد.
در تست کلی AnTuTu v.6.2.7 انتظار رقمی کمتر از 170 هزار واحد را از XZ1 نداریم انتظاری که در عمل نیز به وقوع پیوسته و این گوشی توانست با بیش از 172 هزار واحد در کنار دیگر بزرگان سال 2017 قرار بگیرد.
در نهایت در تست گرافیکی Sling Shot Extreme 1.0 از مجموعه 3DMark امتیاز XZ1 در قد و قامت یک پرچمدار بزرگ به 3,627 واحد رسید که نهتنها از 3,444 واحد XZ Premium بیشتر است بلکه گرافیک 20 هستهای Mali-G71 MP20 حاضر در گلکسی S8+ را نیز (که در این تست به امتیاز 3,135 واحد رسیده بود) به لطف وضوح پایینتر صفحهنمایش به خوبی پشت سر میگذارد.
ارتباطات
در بخش گزینههای ارتباطی، همانطور که از Snapdragon 835 انتظار داریم، بالاترین سرعت تبادلات تحت شبکه یعنی 1Gbps در دانلود LTE در دسترس قرار داشته و در آپلود نیز به سرعت 150Mbps دست مییابیم. بلوتوث دستگاه نسخه 5 بوده و به دلیل حضور اندروید 8 بالاخره امکان دستیابی به امکانات این نسخه از بلوتوث نیز وجود دارد. وایفای ac دوبانده، بلوتوث نوع C با استاندارد سرعت USB 3.1 و NFC دیگر گزینههای اتصال را در این گوشی تشکیل میدهند. در بخش مسیریابی ماهوارهای نیز سایت سونی تنها به GPS و GLONASS اشاره کرده است.
کلام آخر
Sony XPERIA XZ1 پرچمداری متفاوت از دیگر بزرگان سال 2017 با طرحی نچندان دلچسب و ظاهری دور از این رده قیمتیست؛ حاشیههای غیر ضروری و بیش از اندازه در بالا و پائین صفحهنمایش (در سالی که دیگر بزرگان با طراحی فولاسکرین و به حداقل رساندن حاشیهها نگاه همگان را به خود خیره ساختهاند) را اگر ناشی از نگاه واپسگرایانه طراحان سونی ندانیم، حداقل به روشنی به فهم کاملا متفاوت این برند از اولویتهای فعلی بازار اشاره دارد؛ نبود دوربینهای دوگانه، محدودیت وضوح صفحهنمایش به فول اچدی و استفاده از باتری با ظرفیت پایین از توانایی مانور سونی در ردههای قیمتی بالای بازار به شدت کاسته و ارائه از یک هدست بیکیفیت همراه XZ1 برای دستگاهی که احتمالا تا مدتها قیمت بالایی خواهد داشت نکته دلسردکنندهای به نظر میرسد. از نگاهی دیگر نکات مثبت قابل اشاره در این گوشی نیز لیست نسبتا مناسبی را تشکیل میدهند که از آن جمله میتوان به اسپیکرهای دوگانه در بالا و پایین صفحهنمایش، کاهش ضخامت و بدنه یکپارچه در پشت و کنارههای دستگاه، دوربین عکاسی و فیلمبرداری بسیار با کیفیت در بخش پشتی، پروسسور و گرافیک قدرتمند، بدنه مقاوم در برابر نفوذ آب و گزینههای ارتباطی متعدد اشاره کرد.