معرفی دیمنسیتی 9400 پلاس پروسسور 3 نانومتری جدید مدیاتک با هسته 3.73 گیگاهرتزی Cortex-X925

نمایش خبر

تاریخ : 1404/1/22        نویسنده: آرش افراسیابی
برچسب‌ها : سیستم روی تراشه SoC (System on a Chip) ، مدیاتک MediaTek ، دیمنسیتی 9400 پلاس Dimensity 9400 Plus ، هوش مصنوعی عاملی Agentic AI
واحد خبر mobile.ir : شرکت مدیاتک در روز پنج‌شنبه 10 آوریل 2025 (21 فروردین 1404) از چیپ‌ست 3 نانومتری جدیدی با نام +Dimensity 9400 رونمایی کرده که مطابق نام آن آپدیتی برای چیپ‌ست پرچمدار سال گذشته این برند یعنی Dimensity 9400 محسوب می‌شود. 9400 پلاس البته در عمل با تغییر بزرگی روبرو نشده و ارتقاء فرکانس تک هسته قدرتمند X925 آن مهم‌ترین رخ‌داد قابل ذکر در این پروسسور است. مدیاتک اما در این میان از بهبود عملگرهای مرتبط با هوش مصنوعی و به‌طور مشخص ارتقاء Agentic AI یا هوش مصنوعی عاملی در این محصول خبر داده است. دیمنسیتی 9400 از همین ابتدا در ساختار دو گوشی رده بالای Find X8s و +Find X8s شرکت اوپو به‌کار گرفته شده است.

دیمنسیتی 9400 پلاس همچون همتای غیر پلاس آن از یک ساختار سه کلاستری برای پردازش بهره می‌برد که در بالاترین سطح آن یک هسته Cortex-X925 شرکت Arm قرار دارد و در بخش میانی آن نیز سه هسته Cortex-X4 جای گرفته‌اند. در نهایت در پایین‌ترین سطح پردازشی این چیپ‌ست نیز چهار هسته Cortex-A720 دیده می‌شوند و بدین‌ترتیب مثل قبل با به‌کار گرفتن طراحی موسوم به All Big Core از هسته‌های سطح پایین A5xx در آن صرف نظر شده است. فرکانس تک هسته اصلی در دیمنسیتی 9400 پیشین 3.63 گیگاهرتز بود که در نسخه پلاس به 3.73 گیگاهرتز افزایش پیدا کرده است. این رقم با این‌که هنوز با فرکانس 4.32 گیگاهرتزی تک هسته اصلی اسنپ‌دراگون 8 الیت (4.47 گیگاهرتز در نسخه گلکسی) فاصله فراوانی دارد اما احتمالاً در عمل (به‌خصوص در پردازش‌های تک هسته‌ای) اختلاف مشهودی را رقم خواهد زد. فرکانس سایر هسته‌های این چیپ‌ست ظاهراً تفاوتی با قبل ندارند.

در بخش گرافیکی این چیپ‌ست همچنان از GPU دوازده هسته‌ای Immortalis-G925 شرکت Arm استفاده شده که تفاوتی نسبت به گرافیک حاضر در دیمنسیتی 9400 نکرده و به‌گفته مدیاتک برخی از ویژگی‌های هم‌سطح کامپیوترهای شخصی از جمله opacity micromap یا OMM برای نمایش افکت‌های واقع‌گرایانه را در اختیار گوشی‌های هوشمند قرار می‌دهد؛ این ویژگی برخی از المان‌های کوچک و ظریف همچون شاخ و برگ درختان یا مو و پر کاراکترهای بازی را بدون تأثیر منفی بر عملکرد گرافیکی، به‌گونه واقعی‌تر به‌نمایش می‌گذارد. ویژگی موسوم به +MFRC 2.0 از دیگر موارد قابل اشاره در این قسمت است که در همکاری با سازندگان بازی توسعه پیدا کرده و از طریق آن ضمن بهبود 40 درصدی مصرف انرژی فریم در ثانیه موثر نیز دو برابر می‌شود.

دیگر نکته مهم اشاره شده در مورد دیمنسیتی 9400 پلاس به واحد پردازش عصبی NPU 890 آن تعلق دارد که «محدوده وسیعی از مدل‌های زبانی» را پشتیبانی می‌کند. این واحد از گزینه‌های Mixture-of-Experts یا MoE (تکنیک یادگیری ماشینی برای تقسیم‌بندی فضای مسئله به مناطق همگن از طریق چندین شبکه یادگیرنده)، Multi-Head Latent Attention یا MLA (مکانیزم شبکه‌های چند توجه‌ای مبتنی بر ارائه داده‌های نهفته)، Multi-Token Prediction یا MTP (توانایی مدل در پیش‌بینی چندین توکن مختلف اعم از حرف یا کاراکتر در یک گام) و FP8 Inferencing یا استنتاج 8 بیتی نقاط شناور (فرمت نمایش عدد برای وظایف استنتاجی) پشتیبانی می‌کند.

مدیاتک همچنین به 20 درصد ارتقاء پرفورمنس هوش مصنوعی عاملی (Agentic AI) با استفاده از +Speculative Decoding یا +SpD اشاره کرده و از گزینه Dimensity Agentic AI Engine یا DAE برای تغییر اپلیکیشن‌های عادی AI به نمونه‌های پیچیده هوش مصنوعی عاملی سخن می‌گوید. رمزگشایی گمانه‌زنی یا Speculative Decoding تکنیک پیشرفته‌ای در فرایند پردازش زبان طبیعی (NLP) و یادگیری ماشینی است که به‌ویژه در مدل‌های زبانی و تولید متن مورد استفاده قرار می‌گیرد و ضمن حفظ کیفیت خروجی بهبود بهره‌وری و تسریع فرایند ایجاد توالی‌های متنی را مد نظر قرار می‌دهد.

هوش مصنوعی عاملی یا Agentic AI‌ نیز به‌عنوان یکی از جدیدترین و داغ‌ترین مباحث فعلی دنیای هوش مصنوعی گونه پیشرفته‌ای از AI را ترسیم می‌کند که برای عملکرد مستقل طراحی شده و بدون دخالت انسان قادر به گرفتن تصمیمات، یادگیری مباحث و انجام امور مختلف است. هوش مصنوعی عاملی با گذر از گونه‌های معمول AI قادر به برنامه‌ریزی، استنتاج و تطبیق‌پذیری با شرایط بوده و روی کاغذ مشکلات پیچیده را پشت سر می‌گذارد. این گونه پیشرفته AI البته با ریسک‌های مشخصی نیز همراه است که از آن جمله می‌توان به Bias یا سوگیری، استفاده‌های نابه‌جا و اشتباه ناشی از خطا در استنتاج اشاره کرد. در حال حاضر گونه‌های اولیه‌ای از Agentic AI در دسترس قرار دارد که Grok از شرکت X (با تجهیز به گزینه‌های DeepSearch و Think) و Visual AI Agents شرکت انویدیا برای تحلیل ویدئو از آن جمله‌اند. در همین ارتباط بد نیست بدانیم که شرکت چینی Oppo نیز به‌تازگی از راه‌کار ابتکاری Agentic AI خود در همکاری با گوگل در کنفرانس Google Cloud Next در لاس‌وگاس پرده برداشته است.

دیمنسیتی 9400 پلاس با گذر از این موارد تفاوت خاصی با همتای غیر پلاس خود ندارد و همان موارد پیشین مثل پشتیبانی از رم LPDDR5X با فرکانس حداکثر 10,667 مگابیت بر ثانیه، حافظه UFS 4.0، صفحه‌نمایش WQHD پلاس 180 هرتزی، دوربین 320 مگاپیکسلی با فیلم‌برداری 8K/60fps، بلوتوث 6، وای‌فای 7، مسیریابی ماهواره‌ای چند فرکانسی و 5G در شبکه sub-6GHz را شامل می‌شود.

دیمنسیتی 9400 پلاس به‌جز دو گوشی رده بالای Find X8s و +Find X8s در پرچمدار همچنان معرفی نشده vivo X200S نیز حضور خواهد داشت.

منبع : MediaTek


خرید گوشی موبایل سامسونگ گلکسی آ 55 از دیجی کالا