اجرایی شدن شیوه‌نامه دو سال قبل اتحادیه اروپا مبنی بر الزام شارژ از طریق پورت USB-C

نمایش خبر

تاریخ : 1403/10/8        نویسنده: مسعود بهرامی شرق
برچسب‌ها : یو اس بی نوع سی USB Type-C ، اتحادیه اروپا European Union (EU)
واحد خبر mobile.ir : اواخر اکتبر 2022 بود که پارلمان اروپا برای رسیدن به یک راه‌کار جامع در زمینه شارژ دیوایس‌های الکترونیکی شیوه‌نامه‌ای را تصویب کرد. این شیوه‌نامه از شنبه 28 دسامبر 2024 (8 دی 1403) در سرتاسر کشورهای عضو اتحادیه اروپا اجرایی شده و به موجب آن، بخش قابل‌توجهی از دیوایس‌هایی که در این منطقه به فروش می‌رسند باید امکان شارژ از طریق پورت USB-C را داشته باشند. گفته می‌شود هدف از اجرای این شیوه‌نامه، کاهش حجم زباله‌های الکترونیکی و همچنین حل مشکلات مربوط به از هم گسیختگی بازار است. اگر اخبار مرتبط با این موضوع را در گذشته پیگیری کرده باشید، احتمالاً اختلافات اپل و اتحادیه اروپا بر سر پورت USB-C را به خاطر می‌آورید.

البته الزام برای شارژ از طریق پورت USB-C تنها بخشی از این شیوه‌نامه بوده و سایر بندهای آن به موارد دیگری می‌پردازد از جمله قوانین مربوط به شارژ سریع، جدا کردن شارژر از دیوایس‌های خرده فروشی و همچنین معرفی برچسب‌گذاری جدید برای دیوایس‌ها و شارژرها. انتظار می‌رود اجرای این شیوه‌نامه بتواند زندگی را برای کاربران اتحادیه اروپا تا حد زیادی ساده کند. البته اگر حقیقتاً مؤثر باشد.

در ابتدا بد نیست نگاهی داشته باشیم به روند شکل‌گیری این شیوه‌نامه. کشورهای عضو اتحادیه اروپا در 7 ژوئن 2022 (17 خرداد 1401) بر سر ایجاد یک راه‌کار مشترک برای شارژ دیوایس‌های الکترونیکی به توافق رسیدند. مفاد این توافق رسماً در اکتبر همان سال به تصویب رسید و پس از دریافت چراغ سبز از سوی شورای اروپا، کشورهای عضو متعهد شدند که تا 28 دسامبر 2024، مفاد این شیوه‌نامه را در قوانین ملی خود گنجانده و به اجرای آنها پایبند باشند.

شاید در ابتدا تصور کنید که این شیوه‌نامه صرفاً تلفن‌های همراه را شامل می‌شود. اما حقیقت آن است که راه‌کار شارژ یکپارچه تمام دیوایس‌هایی را که از سوی اتحادیه اروپا به عنوان تجهیزات رادیویی شناخته می‌شوند در بر می‌گیرد. طبق تعریف، هرگونه محصول الکتریکی یا الکترونیکی که امواج رادیویی را با هدف ارتباطات یا تعیین رادیویی (radiodetermination) گسیل یا دریافت می‌کند، در رسته تجهیزات رادیویی قرار می‌گیرد.

به این ترتیب، شیوه‌نامه مذکور دیوایس‌هایی از قبیل تلفن‌های همراه، تبلت‌ها، دوربین‌های دیجیتال، هدفون‌ها، هدست‌ها، کنسول‌های بازی دستی، اسپیکرهای قابل‌حمل، کتابخوان‌های الکترونیکی، کی‌بوردها، موس‌ها، سیستم‌های مسیریابی قابل‌حمل و حتی ای‌یربادهای قابل‌شارژ با کابل که با توان تا 100 وات کار می‌کنند را شامل می‌شود. به این ترتیب، پلی‌استیشن 5 (با توان 350 وات) در این طبقه‌بندی قرار نمی‌گیرد، اما Nintendo Switch (که در حالت تلویزیونی با توان 6 وات کار می‌کند) شامل این شیوه‌نامه خواهد بود. ناگفته نماند، شیوه‌نامه جدید فعلاً لپ‌تاپ‌ها را در برنگرفته و این قانون از 28 آوریل 2026 شامل لپ‌تاپ‌ها خواهد شد.

البته به گفته برخی کارشناسان، ابهاماتی در این شیوه‌نامه به چشم می‌خورد. به عنوان مثال، در لیست ارائه‌شده در این شیوه‌نامه، پهپادها حضور ندارند و مشخص نیست که آیا می‌توان آنها را ذیل دوربین‌های دیجیتال محسوب کرد یا خیر. نکته دیگر آنکه مقوله شارژ بی‌سیم در این شیوه‌نامه لحاظ نشده است. اما علی‌رغم ابهامات موجود، نکته کلیدی شیوه‌نامه اتحادیه اروپا کاملاً واضح است: عمده دیوایس‌های مصرفی در این منطقه باید به درگاه شارژ USB-C مجهز باشند. ناگفته نماند، این قانون صرفاً دیوایس‌ها را در برگفته و اتصالات شارژرها را پوشش نمی‌دهد.

لازم به ذکر است، از روز شروع اجرای این شیوه‌نامه (28 دسامبر 2024) تغییرات چندان چشمگیری را نمی‌توان در زمینه درگاه‌های شارژ انتظار داشت، زیرا عمده دیوایس‌های موجود در بازار (که در شیوه‌نامه اخیر لیست شده‌اند) به پورت USB-C مجهزند. حتی اپل نیز که پیش از این اصرار به حفظ پورت Lightning داشت، هم‌اکنون اکثر دیوایس‌های خود را با درگاه USB-C به تولید می‌رساند. جالب است بدانید، پورت‌های شارژ اختصاصی از سوی اتحادیه اروپا ممنوع نشده‌اند، بلکه این سخت‌افزار است که باید قابلیت شارژ از طریق پورت USB-C را داشته باشد. با این اوصاف، مک‌بوک‌های کنونی سازگار با شارژر MagSafe ممنوعیتی در اروپا نخواهند داشت، زیرا علاوه‌بر کانکتور مغناطیسی اپل، با پورت USB-C نیز قابل شارژ هستند.

حال، ممکن است این سؤال مطرح شود که با اجرای این شیوه‌نامه، تکلیف دیوایس‌هایی که شامل این قانون شده اما بدون پورت USB-C هستند، چه می‌شود؟ در پاسخ باید گفت، در بیشتر موارد، حتی اگر این دیوایس‌ها قبل از ضرب‌الاجل 28 دسامبر 2024 عرضه شده باشند، دیگر امکان فروش در اروپا را نخواهد داشت. به عنوان مثال، اپل مجبور است آخرین دیوایس‌های خود با پورت Lightning – یعنی آیفون 14، آیفون SE و Magic Keyboard (بدون TouchID) – را از سبد فروش خرده‌فروشی آفلاین کشورهای عضو اتحادیه اروپا حذف کند. (همان کاری که پیش از این در سوئیس انجام داد)

البته این مورد، استثناهایی هم دارد. چنان‌چه دیوایس بدون پورت USB-C پیش از 28 دسامبر در بازار قرار گفته باشد، امکان فروش در اتحادیه اروپا را خواهد داشت. منظور شیوه‌نامه از «قرار گرفتن در بازار»، لحظه‌ای‌ست که تولیدکننده یا واردکننده برای اولین بار آن محصول را به توزیع‌کننده یا مصرف‌کننده نهایی عرضه می‌کند. با این حساب، بیشتر موجودی‌های قبلی – به شرط اینکه خرده‌فروش آنها را پیش از این تصاحب کرده باشد – امکان فروش خواهند داشت.

منبع : European Union


خرید گوشی موبایل سامسونگ گلکسی آ 55 از دیجی کالا