بررسی گوشی موبایل سونی Xperia XZ
دسترسی سریع به سایر موارد
جستجوی سریع جدیدترین های سونی» سونی Xperia 10 VI
» سونی Xperia 5 V
» سونی Xperia 10 V
» سونی Xperia 1 V
» سونی Xperia 5 IV
» سونی Xperia 10 IV
» سونی Xperia 1 IV
» سونی Xperia Pro-I
» سونی Xperia 10 III Lite
» سونی Xperia 1 III
» سونی Xperia 5 III
» سونی Xperia 10 III
» سونی Xperia 5 II
» سونی Xperia Pro
» سونی Xperia 1 II
» سونی Xperia 10 II
» سونی Xperia L4
» سونی Xperia 5
» سونی Xperia L3
» سونی Xperia 10 Plus
» سونی Xperia 1
» سونی Xperia 10
» سونی Xperia XZ3
» سونی Xperia XA2 Plus
» سونی Xperia XZ2 Premium
» سونی Xperia XZ2
» سونی Xperia XZ2 Compact
» سونی Xperia L2
» سونی Xperia XA2
» سونی Xperia XA2 Ultra
» سونی Xperia R1 Plus
» سونی Xperia XA1 Plus
» سونی Xperia XZ1
» سونی Xperia XZ1 Compact
» سونی Xperia L1
» سونی Xperia XZs
» سونی Xperia XA1
» سونی Xperia XA1 Ultra
» سونی Xperia XZ Premium
» سونی Xperia XZ
» سونی Xperia X Compact
» سونی Xperia E5
» سونی Xperia XA Ultra
» سونی Xperia XA
» سونی Xperia X Performance
» سونی Xperia XA Dual
» سونی Xperia X
» سونی Xperia Z5 Dual
» سونی Xperia Z5 Compact
» سونی Xperia Z5 Premium
» سونی Xperia Z5
» سونی Xperia Z5 Premium Dual
» سونی Xperia M5
» سونی Xperia C5 Ultra
» سونی Xperia C5 Ultra Dual
» سونی Xperia M5 Dual
» سونی Xperia C4 Dual
» سونی Xperia C4
» سونی Xperia Z3 Plus (Z4)
» سونی Xperia Z4 Tablet LTE
» سونی Xperia M4 Aqua
» سونی Xperia E4g Dual
» سونی Xperia E4g
» سونی Xperia E4 Dual
» سونی Xperia E4
» سونی Xperia E3 Dual
» سونی Xperia Z3
» سونی Xperia Z3 Tablet Compact
» سونی Xperia Z3 Dual
» سونی Xperia E3
» سونی Xperia Z3 Compact
» سونی Xperia M2 Aqua
» سونی Xperia C3 Dual
» سونی Xperia C3
» سونی Xperia T3
» سونی Xperia Z2
» سونی Xperia M2 dual
» سونی Xperia Z2 tablet
» سونی Xperia M2
» سونی Xperia E1 dual
» سونی Xperia E1
» سونی Xperia T2 Ultra dual
» سونی Xperia T2 Ultra
» سونی Xperia Z1 Compact
» سونی Xperia Z1s
» سونی Xperia Z1
» سونی Xperia Z Ultra
» سونی Xperia C
» سونی Xperia M
» سونی Xperia ZR
» سونی Xperia SP
» سونی Xperia L
» سونی Xperia Tablet Z Wi-Fi
» سونی Xperia Tablet Z LTE
» سونی Xperia Z
» سونی Xperia ZL
» سونی Xperia E
» سونی Xperia E dual
» سونی Xperia Tablet S 3G
» سونی Xperia TX
» سونی Xperia V
» سونی Xperia J
» سونی Xperia Tablet S
» سونی Xperia T
» سونی Xperia SL
» سونی Xperia tipo dual
» سونی Xperia miro
» سونی Xperia tipo
» سونی Xperia go
» سونی Xperia acro S
» سونی Xperia ion HSPA
» سونی Xperia neo L
» سونی Xperia sola
» سونی Xperia U
» سونی Xperia P
» سونی Xperia ion LTE
» سونی Xperia S
» سونی Tablet P 3G
» سونی Tablet P
» سونی Tablet S 3G
» سونی Tablet S
» سونی CMD Z7
» سونی CMD J70
» سونی CMD J7
» سونی CMD MZ5
» سونی CMD J6
» سونی CMD J5
» سونی CMD Z5
» سونی CMD CD5
» سونی CMD C1
» سونی CMD Z1 plus
» سونی CMD Z1
» سونی CM-DX 2000
» سونی CM-DX 1000
- آلکاتل
- بلو
- اموی
- بنفون
- بنکیو
- بنکیو-زیمنس
- برد
- بوش
- چی آ
- اریکسون
- اتن
- فوجیتسو زیمنس
- آی میت
- آی-موبایل
- اینو استیریم
- کیوسرا
- مکسون
- میتاک
- میتسوبیشی
- ان ای سی
- نئونود
- او تو
- پالم
- پن تک
- کیوتک
- ساژم
- سندو
- سون
- زیمنس
- تل می
- تلیت
- ثریا
- وی کی موبایل
- ودافون
- دبلیو ان دی
- اکس کیوت
- ایسر
- آمازون
- دل
- دیمو
- گیگابایت
- هایر
- اچ پی
- پاناسونیک
- فیلیپس
- پرستیژیو
- شارپ
- سونیم
- سونی اریکسون
- توشیبا
- ورتو
Sony XPERIA XZ – تلفیق دو دنیا
استراتژی بخش موبایل شرکت سونی اندکی پس از ارائه سهگانه XPERIA Z5 در سال گذشته به یکباره با تغییرات مهمی روبرو شد؛ حذف سری Z و تولد خانواده جدید XPERIA X با اینکه در ابتدا یک تغییر ساده در نامگذاری تلقی میشد در عمل به ایجاد تغییراتی در پرچمداران این شرکت برای کسب سود از این بیزینس مشکلآفرین منجر شد. خانواده XPERIA X با اینکه همانند Z5 در ابتدا با سه مدل به بازار ارائه شد اما ویژگیها و مشخصات این سه مدل و دایره کاربران هدف آن نسبت به گذشته با تفاوتهای بنیادینی همراه شده بود؛ برخلاف خانواده Z5 که با سه سایز مختلف صفحهنمایش به بازار عرضه شدند، سونی ترجیح داد تا در هر سه مدل XPERIA X ،XPERIA XA و XPERIA X Performance از یک صفحهنمایش 5 اینچی استفاده کنند که با تمامی استانداردهای امروزی اندازهای کوچک برای یک گوشی هوشمند پیشرفته به حساب میآید.
در یک تغییر بحثبرانگیز دیگر مشخصات پردازشی هر سه مدل اولیه سری X متفاوت از یکدیگر بوده و تنها گرانقیمتترین عضو این خانواده دارای چیپست پیشرفته Snapdragon 820 بود. این در حالیست که تا پیش از این سونی معمولا در مدلهای همرده XPERIA Z از یک مشخصات پردازشی یکسان فارغ از سایز صفحهنمایش و رده قیمتی گوشی استفاده میکرد. حذف قابلیت ضد آب در دو مدل از این سه مدل، تقلیل حافظه داخلی در مدل ارزانتر و اکتفا کردن به وضوح فول اچدی حتی در پیشرفتهترین عضو خانواده دیگر موارد برجسته تفکیک کننده سری X از آخرین نسل XPERIA Z به حساب میآیند. این رویه در اعضای جدیدتر این خانواده شامل XPERIA XA Ultra و XPERIA X Compact با صفحهنمایشهایی به ترتیب بزرگتر و کوچکتر از اکسپریا X اصلی نیز ادامه یافته و به جز تغییر در سایز پنل نشانی از رویه سونی در سالهای گذشته در آنها به چشم نمیخورد.
داستان در مورد XPERIA XZ اما اندکی متفاوت از دیگر اعضای این خانواده است؛ این اسمارتفون پیشرفته که نخستین بار در نمایشگاه IFA 2016 در برلین آلمان معرفی شد همانطور که نام آن X و Z را در کنار هم دارد در عمل نیز در پی تلفیق ویژگیهای مثبت هر دو سری با یکدیگر است. ارتقا سایز صفحهنمایش به رقم معقولتر 5.2 اینچ و بهکارگیری یک دوربین پیشرفته از جمله مهمترین نکات مثبت حاضر در XZ به شمار میروند.
نسخه دو سیمکارت Sony XPERIA XZ با نام دقیق F8332 موضوع بررسی این نوبت است.
جعبه محتویات
XZ با جعبه سفید رنگ سادهای ارائه میشود که نهتنها تصویری از گوشی در آن به چشم نمیخورد بلکه نام مدل نیز تنها در یکی از گوشههای باکس با فونت نچندان بزرگی نقش بسته است. این طراحی در دیگر گوشیهای سری X نیز کاملا تکرار شده است.
درون این جعبه طبق معمول سری X، از هدست خبری نیست و شارژر نیز از سوی دفتر سونی ایران در اختیار ما قرار نگرفت. البته شارژر گوشی ظاهرا همان نمونه 7.5 واتی UCH20 معمول سونی است که در طی یکی دو سال گذشته همواره برای گوشیهای مختلف این برند ارائه شده است. در این مورد در بخش باتری بیشتر سخن میگوییم.
کابل USB همراه دستگاه از نوع Type-C است که برای اولین بار در مجموعه سونی رخ میدهد.
طراحی ظاهری
XZ اسمارتفون متفاوتی نسبت به رویه معمول سونی در طراحی به حساب میآید. طراحی این مدل با دو قسمت تخت در بالا و پایین دستگاه و لبههای گرد در کنارهها در تضاد با طراحی پیشین سونی با نوار گرد پیرامونی با چهار گوشه برجسته قرار داشته و از پارهای جهات میتوان آن را نزدیک به Nokia N9 در سال 2011 قلمداد کرد. این طراحی خوشایند به در دست گرفتن بهتر گوشی کمک بسیار کرده و در عین حال در جلب نظر کاربران نیز موفق ظاهر میشود.
طراحی XZ در بخش رویی اما همچنان نشان از عزم راسخ سونی برای تغییر ندادن رویه این شرکت در اختصاص دادن فضای دست نخورده بسیار زیاد در بالا و پایین صفحهنمایش دارد که در صورت کاهش میتوانست به کمتر شدن ارتفاع گوشی یا افزایش سایز صفحهنمایش بینجامد.
فرم لنز دوربین و ملحقات آن در بخش پشتی XZ با تفاوت همراه شده و میتوان از آن به عنوان نکته مثبتی در طراحی گوشی یاد کرد. نوار پیرامونی گوشی از جنس پلاستیک پلیکربنات بوده و در بخش پشتی نیز به جز نوار باریک پایینی (که به احتمال فراوان برای عبور سیگنال در نظر گرفته شده) یک کاور فلزی دیده میشود. کاور فلزی این قسمت که به گفته سونی از آلیاژ با کیفیتی به نام ALKALEIDO ساخته شده در جذب آلودگی و اثرات انگشت تردیدی به خود راه نمیدهد و خراشیدگیهای گاه و بیگاه نیز آرام آرام در گوشه و کنار آن ظاهر میشوند.
در کل با وجود حاشیههای نچندان جذاب بالا و پایین صفحهنمایش، میتوان از طراحی XZ به میزان بسیار زیادی رضایت داشت و از آن به عنوان یک استراتژی طراحی جدید در تولیدات سونی یاد کرد.
ابعاد و وزن
ارتفاع 146 میلیمتری دستگاه در سطح نمونههای مشابهای همچون هواوی P9 و HTC 10 قرار دارد و حاشیههای بالا و پایین پنل چندان به ارتفاع کلی گوشی نیافزودهاند. عرض 72 میلیمتری XZ نیز با وجودیکه از اغلب رقبای 5.2 اینچی اندازه بیشتری را نشان میدهد اما در کل چندان غیر عادی و غیر معمول به نظر نمیرسد. XPERIA XZ در دیگر سو با ضخامت 8.1 میلیمتری یکی از قطورترین نمونهها در این کلاس به حساب میآید و با وجود آنکه هنوز میتوان به نمونههایی مثل HTC 10 با ضخامت 9 میلیمتر اشاره کرد اما مقایسه آن با شیائومی Mi 5 و هواوی P9 با ضخامتهای 7.3 و 7 میلیمتری شرایط را چندان به نفع سونی نشان نمیدهد.
XZ با وجود کنترل طول و عرض و نزدیک کردن شرایط به دیگر رقبای این کلاس، در زمینه وزن همچنان تفاوت خود را حفظ کرده و با وزن 161 گرمی، تا 17 گرم سنگینتر از هواوی P9 و هموزن HTC 10 با بدنه تمامفلزی است. این وزن البته همچنان چند گرمی کمتر از محصول قبلی سونی در این کلاس یعنی XPERIA X Performance با 0.2 اینچ صفحهنمایش کوچکتر و 200 میلی آمپر ساعت باتری ضعیفتر است که این به روشنی از ارتقا کیفیت ساخت در XZ سخن میگوید.
صفحهنمایش
تصمیم سونی برای هر ارائه هر سه گوشی اولیه سری X با صفحهنمایشهای 5 اینچی تعجب بسیاری از منتقدان و حتی دوستداران این برند را برانگیخت. سایز 5 اینچی البته از ابعاد صفحهنمایش برخی دیگر از پرچمداران دیگر برندها نظیر Galaxy S7 سامسونگ چندان دور نیست اما برندهایی از این دست معمولا اسمارتفونهایی در همان سطح و یا حتی پیشرفتهتری را نیز با سایز بزرگتر صفحهنمایش ارائه کرده و بدینترتیب زمینه را برای انتخاب کاربران از بین ابعاد مختلف صفحهنمایشها فراهم میکنند. سونی اما نهتنها مدلهای رده میانی کلاس X بلکه حتی XPERIA X Performance با چیپست پردازشی Snapdragon 820 را نیز با همان پنل 5 اینچی فول اچدی ارائه کرد. پاسخ سونی به این انتقادها را باید در XPERIA XZ جستوجو کرد، مدلی که با وجود تغییر ندادن رزولوشن صفحهنمایش، ابعاد پنل را به رقمی منطقیتر یعنی 5.2 اینچ ارتقا داده و حداقل میتوان در این زمینه آن را با نمونههای چون LG G5 و HTC 10 مقایسه کرد.
فناوری ساخت این صفحهنمایش از نوع IPS TFT LCD بوده و همچنان از رزولوشن فول اچدی یا 1920×1080 پیکسل بهره میبرد. در زمینه روشنایی با پنل نسبتا موفقی روبرو میشویم که نهتنها در محیطها داخلی بلکه زیر نور خورشید نیز با مکانیزم ارتقا خودکار سطح نور (در صورت فعال بودن گزینه Adaptive brightness در تنظیمات) عملکرد کاملا قابل قبولی دارد.
طبق انتظار از یک پرچمدار، زاویه دید و سطح کنتراست نیز رضایتبخش و مطلوب است.
در سمت نکات نسبتا منفی این پنل باید به پر رنگتر بودن کانال سبز که در برخی موارد به ایجاد رنگهای غیر واقعی منجر میشود اشاره کرد.
سونی اکسپریا XZ در کنار شیائومی Mi 5
شیشه محافظ روی صفحهنمایش XZ به عنوان گزینهای نادر در محصولات سونی از نوع Gorilla Glass با ورژنی ناشناخته است و لبههای گردی در پیرامون آن به چشم میخورد. در یک نگاه کلی دقت رنگ متوسط صفحهنمایش XZ تا حدود زیادی به نفع کاربران تمام شده و اندکی اغراق در رنگها و به نمایش درآمدن با درصد بالاتری از اشباع از دید اغلب افراد به جذابیت این پنل میافزاید.
در محوطه نزدیک به 14 میلیمتری زیر صفحهنمایش یکی از اسپیکرهای استریوی دستگاه قرار دارد و در بخش بالایی به جز دیگر دریچه خروجی صدا (که طبیعتا نقش اسپیکر تماس را نیز ایفا میکند) به دوربین دوم 13 مگاپیکسلی و سنسورهای معمول این بخش (برای تنظیم خودکار نور و خاموش کردن صفحهنمایش حین تماس و نزدیک کردن گوشی به صورت) بر میخوریم. در بخش بالایی علاوه بر موارد یاد شده یک LED کوچک و گیرنده NFC گوشی در کناره سمت چپ بالای صفحهنمایش قرار دارند که به خصوص جایگاه در نظر گرفته شده برای NFC چندان کاربردی به نظر نمیرسد.
اسپیکرهای استریو
یکی از گزینههای جذاب XZ که به نوعی میراث برادرهای بزرگتر XPERIA X به حساب میآید اسپیکرهای استریوی دستگاه در بالا و پایین صفحهنمایش است که صدای به گوش رسیده از آنها یا توجه به حالت گوشی و نحوه در دست گرفته شدن آن توسط کاربر تغییر میکند. به عبارت دیگر عمودی یا افقی در دست گرفتن گوشی نوع صدای تولیدی از اسپیکرها را تغییر میدهد به طوریکه در حالت عمودی اسپیکر بالایی صدای بم (فرکانس پایین) و اسپیکر پایینی صدای زیر (فرکانس بالا) را تولید میکند و با چرخاندن گوشی به حالت افقی این ترکیب معکوس میشود.
این شیوه پخش با اینکه از لحاظ قدرت صدا، XZ را در مقابل گوشیهای دارای اسپیکرهای استریوی قدرتمند قرار میدهد اما در کیفیت پخش صدا تاثیر محسوسی را برجای میگذارد.
المانهای جانبی
ترکیب اجزای پیرامونی XZ هیچ تفاوتی نسبت به X و X Performance نداشته و به جز برخی نکات جزئی همه چیز سر جای خود قرار دارد. در سمت چپ گوشی در بخش بالایی اسلات قرار گیری سیمکارت و کارت حافظه قرار دارد که به صورت یک جز کامل از بدنه گوشی جدا میشود. در این قسمت امکان قرارگیری دو سیمکارت نانو یا یک سیمکارت و یک کارت حافظه microSD وجود دارد و در یک لحظه نمیتوان از سیمکارت دوم و کارت حافظه با هم به صورت همزمان استفاده کرد.
یک نکته بسیار منفی در این بخش که تقریبا در تمامی گوشیهای سونی در این سطح دیده میشود ریستارت شدن گوشی به محض خارج کردن این اسلات از جای خود فارغ از حضور داشتن یا نداشتن کارتحافظه یا سیمکارت در آن است. در مقابل میتوان به برندهایی همچون هواوی یا شیائومی اشاره کرد که در مدلهای مجهز به امکان hot swap، تقریبا بلافاصله پس از قرار دادن سیمکارت، خطوط آنتن بدون نیاز به ریستارت کردن گوشی ظاهر میشوند.
در سمت راست دکمه تخت و فرو رفته پاور در مرکز و Rocker تغییر صدا و شاتر دوربین در پایین آن قرار دارند. جایگاه دکمه Home کاملا مناسب و ارگونومیک به نظر میرسد و فارغ از گرفتن گوشی با دست راست یا چپ، به راحتی در زیر انگشتان قرار میگیرد. دکمههای بخش پایینی نیز در صورت گرفتن گوشی با دست چپ به خوبی در زیر دست پیدا میشوند اما شرایط با دست راست متفاوت است و در این حالت تنها دکمه Power به خوبی و بدون نیاز به جابجا کردن گوشی قابل دسترس است و دیگر دکمهها از شرایط مناسبی برخوردار نیستند.
از سوی دیگر شاتر اختصاصی دوربین با برخورداری از مکانیزم دو مرحلهای برای فوکوس و برداشت عکس هنوز یکی از مزیتهای سونی در بخش المانهای جانبی دستگاه است برتری محسوسی نسبت به رقبا در این زمینه ایجاد میکند.
جک هدست و میکروفون دوم در بالا و پورت اتصالات سیمی و میکروفون اصلی در پایین قرار دارند. پورت اتصالات سیمی در XZ برای اولین بار در مجموعه سونی از نوع USB Type-C انتخاب شده که ظاهرا تنها مزیت فعلی آن برای کاربران، امکان جایگذاری کابل USB از هر دو طرف است.
سنسور اثر انگشت
سونی همچنان از دکمه فرو رفته پاور در سمت راست دستگاه برای قرارگیری سنسور اثر انگشت گوشی استفاده میکند. این سنسور همانند همتایان حاضر در پرچمداران سامسونگ، الجی و HTC و برخلاف نمونهای چون اسمارتفونهای هواوی از نوع غیر فعال بوده و برای فعال شدن آن نیاز به فشردن دکمه پاور وجود دارد. بخش کناری دستگاه همچنان ناحیه کاملا ارگونومیکتری نسبت به سنسورهای اثر انگشت زیر صفحهنمایش به حساب میآید.
پروسه ثبت اثرات انگشت نسبتا به سرعت و بدون مشکل خاصی انجام شده و مثل همیشه امکان ثبت حداکثر 5 اثر انگشت وجود دارد. از این کلید در حالت پیشفرض همچنان تنها برای بازگشایی قفل صفحهنمایش میتوان بهره برد.
بخش پشتی
لنز دوربین همچنان در لبه سمت چپ بالای بخش پشتی قرار گرفته و تک فلش LED آن نیز در زیر این بخش قرار دارد که از این لخاظ تفاوت خاصی را با نمونههای پیشین سری X نشان نمیدهد. اما آنچه XZ را در این زمینه از سایر گوشیهای این خانواده جدا میسازد دو المان جدید در این بخش است که یکی سنسور RGBC-IR یا حسگر مادون قرمز برای تشخیص صحیح رنگهای محیط و انتقال آنها به عکسهای گرفته شده توسط دوربین و دیگری اتوفوکوس لیزری برای افزایش دقت فوکوس در حین برداشت تصویر است که هیچیک در مدلهای پیشین حضور نداشتند.
نشان برجسته XPERIA در مرکز و نوار پلاستیکی در پایین سایر موارد قابل اشاره در این بخش را تشکیل میدهند. طبق معمول کاور فلزی بخش پشتی امکان جدا شدن را ارائه نمیکند.
دوربین اصلی
دوربین 23 مگاپیکسلی حاضر در XZ تقریبا هیچ تفاوتی با دوربین اصلی X و X Performance با سنسور IMX300 با سایز 1/2.3 اینچی، لنز G با فاصله کانونی 24 میلیمتری و گشودگی دیافراگم f/2.0 ندارد. با وجود این شباهتها شرایط در عمل به گونه دیگری پیش رفته و با برداشت نخستین تصاویر با این دوربین به سادگی میتوان از تغییرات مثبت ایجاد شده در آن نسبت به گذشته سخن گفت.
سونی سرعت شاتر این دوربین را از حالت Stand-by تا برداشت عکس تنها 0.6 ثانیه اعلام کرده که در عمل نیز به میزان زیادی میتوان به این سرعت دست یافت. تنظیمات دستی یا Manual این دوربین نیز بالاخره امکان تغییر فوکوس و سرعت شاتر را فراهم کردهاند که این امر برای نخستین بار در یک دوربین موبایلی سونی رخ میدهد. در سوی دیگر هنوز نیز سونی اعتقادی به OIS یا تثبیتکننده اپتیکال تصویر برای کاهش لرزشهای دست نداشته و XZ نیز بدون این قابلیت به بازار عرضه شده است. البته سونی در سوی مقابل به سیستم 5 محوره SteadyShot خود برای کاهش این لرزشها تکیه میکند که در حین برداشت ویدئو به گفته شرکت سازنده عملکرد ایدهآلی را از خود نشان خواهد داد. دو نکته منفی در مورد SteadyShot، به عملکرد آن به صورت دیجیتالی و غیر فیزیکی از یک سو و کاهش میدان دید (به دلیل استفاده از مرکز سنسور برای گرفتن ویدئو) از سوی دیگر باز میگردد که همچنان جایگاه پایینتری را برای این سیستم نسبت به OIS ایجاد میکند.
رابط کاربری این دوربین مشابه دیگر اعضای سری X همچون XA و X Performance بوده و به جز برخی موارد جدید همچون برداشت 4K و تنظیمات حالت Manual همه چیز طبق روال گذشته است. در حالت پیشفرض این رابط کاربری در سمت راست شاتر بزرگ دوربین در مرکز، آخرین عکس با ویدئوی گرفته شده در بالا و دکمه تنظیمات در پایین قرار دارد و در سوی دیگر نیز به جز دکمه فعال کردن دوربین جلو یا عقب و تنظیمات فلش در بالا و پایین، امکان سوئیچ بین حالتهای عکاسی اتوماتیک و دستی (Superior Auto و Manual)، همراه با فیلمبرداری و Camera Apps فراهم آمده است.
با انتخاب گزینه Manual از سمت چپ، دو گزینه جدید انتخاب صحنه (scene selection) و تنظیم درجه نور سفید (white balance) به ستون سمت راست افزوده میشوند.
در بخش اپلیکیشنهای دوربین یا Camera Apps در حالت پیشفرض گزینههای متعددی نظیر افکت واقعیت افزوده (AR effect)، برداشت نزدیک 10 ثانیه از صدای محیط همراه عکس (Sound Photo)، افزودن افکت به تصاویر سلفی (Style Portrait)، افکتهای لایو روی تصویر (Creative effect)،امکان ساخت استیکر با عکسهای گرفته شده توسط دوربین (Sticker creator)، برداشت ویدئوی اسلوموشن با 120 فریم در ثانیه (Timeshift video)، فیلمبرداری 4K، افزودن استایلهای لایو به تصاویر سلفی (Style portrait) همراه با برداشت پانوراما در نظر گرفته شده است.
طبق معمول با لمس دکمه add در این قسمت میتوان اپلیکیشنهای دیگری را به این لیست افزود.
در حالت اتوماتیک در قسمت setting این رابط کاربری گزینههایی چون تغییر نور و رنگ، رزولوشن (20 و 8 مگاپیکسل در حالت واید 16:9 و 23 یا 8 مگاپیکسل در حالت 4:3)، امکان خاموش کردن صدای شاتر، گرفتن عکس با لمس کردن صفحهنمایش، گزینه Touch to adjust (برای فوکوس تنها یا تنظیم همزمان روشنایی و فوکوس با لمس صفحهنمایش)، تغییر وظیفه دکمه ولوم و تنظیمات راهاندازه سریع دوربین با فشردن دکمه شاتر دیده میشوند.
مثل گذشته برای دسترسی به گزینههای مهمتری نظیر عکاسی HDR و تغییر عدد ISO ابتدا باید دوربین را روی حالت دستی یا Manual قرار داد و سپس دکمه تنظیمات در کناره سمت راست را لمس کرد.
در این حالت میتوان ISO را تا 3200 افزایش داد، HDR را فعال کرد و به تنظیمات Metering دست یافت. از این قسمت همچنین میتوان وضوح دوربین را نیز به جز دو گزینه 21 و 16 مگاپیکسل به 2 و 3 مگاپیکسل تغییر داد.
همانطور که اشاره شد در منوی Manual در XPERIA XZ برای اولین بار در دوربینهای موبایلی سونی گزینههای حرفهایتر این رده یعنی تغییر دستی فوکوس و سرعت شاتر در دسترس قرار گرفتهاند. برای دسترسی به این گزینه از دکمه زیر شاتر دوربین استفاده میشود که در این حالت علاوه بر تغییر White balance و نورگیری، امکان تغییر فوکوس و سرعت شاتر (از 1 ثانیه تا 1/4000 ثانیه) را فراهم میآورد. این سرعت با اینکه در مقایسه با رقبای اصلی سونی در این رده که امکان باز ماندن شاتر را حتی برای 30 ثانیه نیز فراهم میآوردند اندکی کم به نظر میرسد اما حرکت سونی برای افزودن این امکان به XPERIA XZ کاملا شایسته تقدیر است.
عکسهای گرفته شده با دوربین XZ در نور روز در صفحهنمایش خود گوشی با جزئیات بسیار فراوان و کیفیت کاملا راضیکنندهای ظاهر میشوند.. با انتقال تصاویر به نمایشگرهای خارجی، از جذابیت این تصاویر در زمینه جزئیات کاسته شده و تسلطی نسبی از طیف رنگ زرد دیده میشود. به رسم اکثر گوشیهای سونی با فعال کردن HDR نورگیری بیش از اندازهای صورت میپذیرد که در کنتراست تاثیر منفی بر جای میگذارد.
برداشت تصویر در حالت Superior Auto با HDR خاموش - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برش اندازه واقعی تصویر بالا
برداشت تصویر در حالت Superior Auto با HDR روشن - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برش اندازه واقعی تصویر بالا
برداشت تصویر در حالت Superior Auto با HDR خاموش - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برداشت تصویر در حالت Superior Auto با HDR روشن - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برداشت تصویر در حالت Superior Auto با HDR خاموش - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برداشت تصویر در حالت Superior Auto با HDR روشن - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
تصاویر XZ در شب نیز با کیفیت به نظر میرسند و با وجود آنکه پس از بزرگ کردن تصویر در ابعاد واقعی (امری که در واقعیت تقریبا هیچگاه اتفاق نمیافتد) جزئیات کمتر و نویز بیشتری در کار دیده میشود اما در کل میتوان امتیاز بالایی به این دوربین برای عکاسی در نور کم اختصاص داد. تصاویر زیر به خوبی به این موضوع اشاره دارند.
برداشت تصویر در حالت Superior Auto با HDR خاموش - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برداشت تصویر در حالت Superior Auto با HDR خاموش - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برداشت تصویر در حالت Superior Auto با HDR خاموش - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
ویدئوهای این دوربین حداکثر با وضوح 4K با 30 فریم در ثانیه با بیتریت ویدئویی 52Mbps و صدای دو کاناله 150 کیلوبیت در ثانیه برداشت میشود. البته امکان برداشت ویدئو با رزولوشن فول اچدی در دو نرخ 30 و 60 فریم در ثانیه نیز وجود دارد که در این دو حالت بیتریت ویدئویی تصویر به ترتیب به 17 و 30 مگابیت در ثانیه میرسد. ویدئوهای دوربین به خصوص در دو حالت 4K و 1080/60p از جزئیات بسیار بالا و کیفیت مناسبی برخوردارند و از کیفیت رنگ نیز میتوان رضایت داشت. تنها نکته نسبتا منفی در این میان تا حدودی کنتراست کمتر از حد انتظار این ویدئوها و ظاهر شدن مجدد اخطار گرم شدن دستگاه به خصوص حین برداشت 4K است.
دوربین سلفی
تا پیش از این حداکثر رزولوشن دوربین سلفی در یک گوشی پرچمدار سونی معمولا از 5 مگاپیکسل فراتر نرفته و از این رو مشاهده یک دوربین 13 مگاپیکسلی به عنوان دوربین سلفی در XZ با جذابیت بالایی همراه است. این البته بالاترین رزولوشن در این رده نبوده و خود سونی در XA Ultra پیش از این از یک دوربین 16 مگاپیکسلی همراه با اتوفوکوس و حتی OIS بهره برده بود. دوربین سلفی حاضر در XZ البته نهتنها دارای OIS نیست بلکه از اتوفوکوس نیز در آن خبری نیست و بنابراین نمیتوان انتظارات از این قسمت را چندان افزایش داد. در عمل از کیفیت این دوربین به ویژه به دلیل میدان دید نسبتا واید و ثبت جزئیات مناسب میتوان راضی بود. البته مانند تمامی دیگر دوربینهای این رده، با کاهش نور و عکاسی در شب و محیطهای داخلی از کیفیت تصویر به میزان قابل ملاحظهای کاسته میشود.
باتری
یکی دیگر از انتقادهای صریح به مجموعه سونی در نسل اول گوشیهای سری X، ظرفیت کمتر باتری در XPERIA X و X Performance نسبت به Z5 سال گذشته بود؛ این دو مدل با توجه به صفحهنمایش کوچکتر 5.0 اینچی، چارهای جز کاهش ظرفیت باتری پیش روی خود نمیدیدند و به ترتیب با ظرفیتهای 2620 و 2700 میلی آمپر ساعتی در برخی موارد در پشت سر رقبای خود جای میگرفتند. XZ در این زمینه نیز به نیای یک سال خود رجعت کرده و با برخورداری از یک باتری 2900mAh شرایط مشابهای نسبت به XPERIA Z5 از خود نشان میدهد. سونی در صفحه مشخصات XZ به زمانهای رسمی این باتری اشارهای نکرده اما حضور برخی ویژگیهای خاص امید فراوانی را به عملکرد مناسب این باتری ایجاد نموده است. از جمله این گزینهها، علاوه بر شارژ سریع باید به ویژگی Qnovo Adaptive Charging اشاره کرد که با جدیدترین تغییرات ایجاد شده در آن، به هنگام اتصال گوشی در طی شب برای شارژ شدن پس از رسیدن به یک درصد مشخص، عملیات شارژینگ را با سرعت بسیار کمتری دنبال میکند که به گفته شرکت سازنده این عمل در عمر و دوام باتری تاثیر مشهودی خواهد داشت.
در تست عملی دوام این باتری، در یک روز بسیار شلوغ و پر استفاده با ساعتهای مدام حضور در شبکههای اجتماعی با اینترنت 4G و برداشت چندین و چند عکس و ویدئو باتری گوشی به خوبی روز اول را به پایان رساند و با حوالی 20 درصد شارژ به روز دوم پا گذاشت در حالت عادی اما سناریوهای پر فشاری از این دست به ندرت رخ داده و از این روز میتوان دوام کاملا مناسبی از باتری XZ حوالی 2.5 روز را انتظار داشت.
قابلیت ضد آب
سونی را میتوان طلایهدار ارائه قابلیت ضد آب برای اسمارتفونهای اندرویدی تلقی کرد؛ این قابلیت پس از حضور در نسلهای متوالی پرچمداران این شرکت از XPERIA Z1 تا XPERIA Z5 به ناگاه در دو مدل از سه مدل XPERIA X از لیست مشخصات گوشی حذف شد و تنها در X Performance به عنوان پیشرفتهترین عضو این سهگانه حضور پیدا کرد. در XPERIA XZ نیز این قابلیت با درجه مقاومت IP65/68 حضور دارد. ذکر این نکته بسیار ضروری ست که سونی گوشی خود را ضد آب (Waterproof) نمینامد بلکه از آنها با عنوان مقاوم در برابر آب (Water resistant) یاد میکند. درجات محافظت یاد شده گوشی را نهتنها در مقابل ورود گرد و خاک بلکه در قبال غوطهوری در آب 1.5 متری برای 30 دقیقه حفظ میکند. منظور از آب در اینجا آب زلال و بدون افزودنی به خصوص نمک و کلر است و (همانطور که پیش از این نیز اتفاق افتاده است) این درجات حفاظت از گوشی در تماس با آبهای ناخالص همچون آب دریا و استخرهای دارای کلر محافظت نمیکنند. البته سونی در سایت مرتبط با این قابلیت همچنان کاربران را از فرو بردن گوشی در آب به هر صورت منع کرده است.
سیستمعامل – رابط کاربری
XPERIA XZ به صورت پیشفرض با اندروید 6.0.1 مارشملو و پوسته اختصاصی سونی ارائه شده و طبیعتا در آینده نزدیک آپدیت اندروید 7 نیز برای آن ارائه میشود. زمان بوت XZ در مقام یک پرچمدار، نسبتا طولانی بوده و نزدیک به 41 ثانیه به طول میانجامد.
صفحه قفل از دو میانبر دسترسی مستقیم به دوربین و دستیار صوتی گوگل در پایین بهره میبرد و در مرکز تصویر نیز علاوه بر زمان و تاریخ میتوان نوتیفیکیشن برنامهها (قابل غیر فعال کردن از درون تنظیمات) را مشاهده کرد.
صفحه Home در نگاه اول تغییر خاصی را نسبت به گذشته نشان نمیدهد. در این صفحه امکان افزودن حداکثر 20 دسکتاپ مختلف برای کاربران فراهم است و دسکتاپسمت چپ نیز به صورت پیشفرض به اپلیکیشن جستوجوی گوگل اختصاص دارد.
با نگهداشتن دست روی صفحه یا نزدیک کردن دو انگشت به یکدیگر (Pinch zoom رو به داخل) امکان افزودن یا حذف صفحات دسکتاپ وجود داشته و میتوان اقدام به تغییر بکگراند و Theme، انتقال ویجتهای مختلف به دسکتاپ دلخواه و دسترسی به منوی تنظیمات مرتبط با Home Screen کرد.
گزینه Setting یا تنظیمات در مد ویرایشی صفحه Home به مواردی چون تغییر سایز آیکونها، نمایش یا پنهانسازی نام اپلیکیشنهای قرار گرفته در داک پایین صفحه، انتخاب نوع افکت حرکت بین صفحات و حذف برنامههای تکراری روی دسکتاپها اختصاص دارد. از طریق گزینهای در این قسمت امکان tap دوگانه روی هر جای خالی صفحات دسکتاپ برای خاموش کردن پنل در دسترس قرار دارد. از این ویژگی البته به صورت معکوس برای روشن کردن پنل با دوبار ضربه زدن روی صفحهنمایش نمیتوان استفاده کرد.
App drawer یا منوی اصلی با برخی تغییرات ظریف نسبت به گذشته همراه بود که از آن جمله میتوان به افزودن شدن صفحه پیشنهاد برنامه یا Suggested حاوی برنامههای بیشتر استفاده شده توسط کاربر در سمت چپ اشاره کرد. به این منو در هر قسمتی از App drawer یا صفحه Home با اسکرول از هر قسمتی در میانه صفحه رو به پایین نیز میتوان دسترسی داشت.
حضور باکس جستوجو در بالا یکی دیگر از این موارد است که البته در سری Z5 نیز با یک آیکون ذرهبین در بالای منوی اصلی حضور داشت.
نکته ناخوشایند و تعجببرانگیز در مورد App drawer اکسپریا XZ که در گوشیهای اخیر سونی نیز به همین صورت تکرار شده نمایش داده نشدن نوار بالای صفحه یا Status bar به صورت پیشفرض در این قسمت است که در نتیجه آن نمیتوان هنگام حضور در این منو مواردی همچون وضعیت وایفای و باتری یا زمان را مشاهده کرد. برای نمایش Status bar باید قسمت بالای صفحه را به صورت کوتاه رو به پایین اسکرول کرد.
Notification shade یا منوی کشویی بالای صفحهنمایش تفاوت خاصی با گذشته ندارد و با یک بار اسکرول، نوتیفیکیشن برنامهها و با ادامه اسکرول تاگلهای مختلف این قسمت را به نمایش میگذارد که در این بخش شاید تنها تغییر قابل اشاره حذف آیکون ویرایش و تبدیل آن به دکمهای با عنوان EDIT در ردیف بالایی باشد. در این بخش همچنان دو گزینه وایفای و بلوتوث جدا از سایرین مکان ثابتی را به خود اختصاص داده و برای دسترسی به تنظیمات آنها بدون خروج از این منو به سادگی میتوان از فلش رو به پایین زیر هر آیکون بهره برد. در زیر این دو آیکون حداکثر 9 تاگل مختلف قابل نمایش است که میتوان آنها را از یک لیست 14 عددی انتخاب کرد.
در بخش تنظیمات دستگاه برخی نکات کاربردی و بعضا تازه به چشم میخورد که از آن جمله میتوان به امکان انتخاب آیکونهای به نمایش در آمده در Status bar یا نوار بالای صفحهنمایش، گزینه Smart Cleaner برای بهینهسازی حافظه و تعیین اکانت مجاز به برقراری تماس اشاره کرد.
سونی در سری X و طبیعتا اکسپریا XZ از کیبورد جدیدی موسوم به SwiftKey استفاده کرده که امکانات متعددی در آن به چشم میخورد که برخی از آنها شامل نمایش نقشه ضربه (HEATMAP) برای نمایش قسمتهای بیشتر ضربه خورده روی کیبورد، محاسبه سرعت تایپ و تغییر Theme از یک لیست بلندبالا میشوند. این کیبورد از زبان فارسی نیز پشتیبانی میکند اما برخلاف گوگل کیبورد از نیمفاصله در آن به صورت پیشفرض پشتیبانی نمیشود.
به سبک سامسونگ در سالهای گذشته در منوی Display در تنظیمات XZ، گزینهای برای روشن ماندن بکلایت صفحهنمایش تا زمانی که کاربر در حال نگاه کردن به پنل است در نظر گرفته شده که البته میتواند به مصرف بالاتر باتری منجر شود.
چیپست پردازشی – حافظه
به عنوان یک پرچمدار، XZ نیز همچون دیگر بزرگان موبایلی سال 2016 از پروسسور Snapdragon 820 حاوی 2 هسته 2.15 گیگاهرتزی و دو هسته 1.6 گیگاهرتزی Keryo در بخش پردازشی بهره میبرد. حافظه رم دستگاه 3 گیگابایت بوده و در نسخه دو سیمکارت، 64 گیگابایت حافظه داخلی دارد. در نسخه 64 گیگابایتی در اختیار ما چیزی نزدیک به 50 گیگابایت در اختیار کاربران برای نصب برنامه و انتقال محتوای دلخواه قرار دارد که این میزان حافظه تقریبا به طور کامل نیاز به کارت حافظه را از میان برداشته و امکان استفاده از گوشی به عنوان یک دیوایس دو سیمکارته را فراهم میآورد. گرافیک این مجموعه توسط قطعه Adreno 530 تامین میشود.
در نخستین تست پردازشی گوشی طبق معمول به سراغ Geekbench 4 میرویم که تنها بخش پردازشی پروسسور را در هر دو حالت تک هستهای و چند هستهای مورد بررسی قرار میدهد. عدد بالاتر در این تست به معنای کیفیت بالاتر هستههای پردازشی تعبیر میشود. به دلیل دخیل نبودن بخش گرافیکی و وضوح صفحهنمایش در این تست میتوان به صورت خالص به قدرت هستههای پردازشی پی برد. امتیاز XZ در حالت تک و چند هستهای این تست به ترتیب 1,578 و 3,583 واحد ثبت شد که هر دو امتیازهایی نسبتا بالا و در سطح دیگر مدلهای مجهز به Snapdragon 820 از جمله Mi 5 و نسخه چهار هستهای Galaxy S7 قرار دارند.
در دومین تست پردازشی یعنی آزمونهای دوگانه Metal و Multicore در بنچمارک Vellamo بار دیگر عملکرد چیپست در هر دو حالت تک هستهای و چند هستهای مورد بررسی قرار میگیرد. گوشیهای رده پایین و متوسط، تست تک هستهای Metal را با امتیازهایی حوالی 1000 واحد و تست مولتیکور را با رقمی نزدیک به 2000 واحد پشت سر میگذارند که از آن جمله میتوان به XPERIA XA با امتیاز 1,208 در تست Metal و امتیاز 2,185 در تست Multicore اشاره کرد. بدینترتیب میتوان انتظار امتیازهایی بسیار بالاتر را برای XZ انتظار داشت. در عمل XZ با امتیاز 3,488 واحد در حالت تک هستهای و 3,229 در حالت چند هستهای عملکرد بسیار مناسبی در سطح یک پرچمدار قدرتمند را از خود نشان میدهد.
در تست تعیینکننده AnTuTu v.6.2.1 از یک سو به دلیل حضور پردازندههای Kryo و گرافیک قدرتمند Adreno 530 و از سوی دیگر به دلیل وضوح فول اچدی صفحهنمایش که نسبت به پنلهای QHD بار کمتری را روی پردازنده و گرافیک تحمیل میکند انتظار عملکرد بهتری را از XZ در مقایسه با رقبای اصلی این کلاس را داریم. البته کمتر بودن حافظه رم XZ در مقابل رقبا (3 گیگابایت در مقابل 4 گیگابایت) میتواند اندکی در این مورد به ضرر سونی تمام شود. XZ در عمل این تست را با امتیاز 128,935 واحد پشت سر گذاشت که همچنان رقم بسیار بالایی در این رده بوده و طبق انتظار بالاتر از G5 قرار میگیرد.
در نهایت در تست گرافیکی 3DMark و آزمون sling shot توان گرافیک Adreno 530 گوشی را در برخورد با شرایط بسیار دشوار گرافیکی به نظاره مینشینیم؛ G5 با امتیاز 2,526 و Mi 5 با امتیاز2,114 از جمله بهترین امتیازها در این تست به حساب میآیند و در XZ نیز با توجه به حضور گرافیک یکسان انتظار نتیجهای در همین سطح را داریم. XZ در عمل توانست تست Sling Shot را قدرتمندانه با امتیاز 2,390 واحد پشت گذاشت و بدینترتیب شرایط ایدهآلی را برای اجرای سنگینترین سناریوهای گرافیکی فراهم میآورد.
ارتباطات
اتصال نسل چهارم در XZ با استاندارد LTE Cat.9 با سرعت 450Mbps در حین دانلود صورت میپذیرد که یکی از بالاترین نرخهای انتقال در این زمینه به حساب میآید. بلوتوث نسخه 4.2، وایفای ac، اتصال NFC و گیرندههای GPS و GLONASS دیگر گزینههای اتصال قابل ذکر در مورد این مدل را تشکیل میدهند.
کلام آخر
XPERIA XZ با تجهیز به امکانات سختافزاری و مولتیمدیایی متعدد، اسمارتفونی با کیفیت و شایسته عنوان پرچمداری سونی در میان دیگر بزرگان این کلاس است. طراحی ظاهری تغییر یافته با دو قسمت تخت در بالا و پایین و کاور فلزی بخش پشتی جلوه دوچندانی به این مدل بخشیده و طراحی یکنواخت سونی در مدلهای چند سال گذشته این برند را متحول ساخته است. اسپیکرهای استریو در بالا و پایین صفحهنمایش همراه با دوربین عکاسی و فیلمبرداری راضیکننده امکانات مولتیمدیایی جذابی را در اختیار کاربران قرار میدهند و از بخش پردازشی و باتری گوشی نیز به میزان بسیار زیادی میتوان رضایت داشت. در بخش نکات منفی این گوشی شاید تنها بتوان به وضوح کمتر صفحهنمایش در مقابل رقبا (که البته عملا تفاوت خاصی را برای کاربران به همراه نخواهد داشت)، اجبار به انتخاب مابین اسلات حافظه یا سیمکارت دوم و برخی کاستیها در بخش نرمافزاری و رابط کاربری اشاره کرد.