بررسی گوشی موبایل سونی Xperia Z5 Dual
دسترسی سریع به سایر موارد
جستجوی سریع جدیدترین های سونی» سونی Xperia 10 VI
» سونی Xperia 5 V
» سونی Xperia 10 V
» سونی Xperia 1 V
» سونی Xperia 5 IV
» سونی Xperia 10 IV
» سونی Xperia 1 IV
» سونی Xperia Pro-I
» سونی Xperia 10 III Lite
» سونی Xperia 1 III
» سونی Xperia 5 III
» سونی Xperia 10 III
» سونی Xperia 5 II
» سونی Xperia Pro
» سونی Xperia 1 II
» سونی Xperia 10 II
» سونی Xperia L4
» سونی Xperia 5
» سونی Xperia L3
» سونی Xperia 10 Plus
» سونی Xperia 1
» سونی Xperia 10
» سونی Xperia XZ3
» سونی Xperia XA2 Plus
» سونی Xperia XZ2 Premium
» سونی Xperia XZ2
» سونی Xperia XZ2 Compact
» سونی Xperia L2
» سونی Xperia XA2
» سونی Xperia XA2 Ultra
» سونی Xperia R1 Plus
» سونی Xperia XA1 Plus
» سونی Xperia XZ1
» سونی Xperia XZ1 Compact
» سونی Xperia L1
» سونی Xperia XZs
» سونی Xperia XA1
» سونی Xperia XA1 Ultra
» سونی Xperia XZ Premium
» سونی Xperia XZ
» سونی Xperia X Compact
» سونی Xperia E5
» سونی Xperia XA Ultra
» سونی Xperia XA
» سونی Xperia X Performance
» سونی Xperia XA Dual
» سونی Xperia X
» سونی Xperia Z5 Dual
» سونی Xperia Z5 Compact
» سونی Xperia Z5 Premium
» سونی Xperia Z5
» سونی Xperia Z5 Premium Dual
» سونی Xperia M5
» سونی Xperia C5 Ultra
» سونی Xperia C5 Ultra Dual
» سونی Xperia M5 Dual
» سونی Xperia C4 Dual
» سونی Xperia C4
» سونی Xperia Z3 Plus (Z4)
» سونی Xperia Z4 Tablet LTE
» سونی Xperia M4 Aqua
» سونی Xperia E4g Dual
» سونی Xperia E4g
» سونی Xperia E4 Dual
» سونی Xperia E4
» سونی Xperia E3 Dual
» سونی Xperia Z3
» سونی Xperia Z3 Tablet Compact
» سونی Xperia Z3 Dual
» سونی Xperia E3
» سونی Xperia Z3 Compact
» سونی Xperia M2 Aqua
» سونی Xperia C3 Dual
» سونی Xperia C3
» سونی Xperia T3
» سونی Xperia Z2
» سونی Xperia M2 dual
» سونی Xperia Z2 tablet
» سونی Xperia M2
» سونی Xperia E1 dual
» سونی Xperia E1
» سونی Xperia T2 Ultra dual
» سونی Xperia T2 Ultra
» سونی Xperia Z1 Compact
» سونی Xperia Z1s
» سونی Xperia Z1
» سونی Xperia Z Ultra
» سونی Xperia C
» سونی Xperia M
» سونی Xperia ZR
» سونی Xperia SP
» سونی Xperia L
» سونی Xperia Tablet Z Wi-Fi
» سونی Xperia Tablet Z LTE
» سونی Xperia Z
» سونی Xperia ZL
» سونی Xperia E
» سونی Xperia E dual
» سونی Xperia Tablet S 3G
» سونی Xperia TX
» سونی Xperia V
» سونی Xperia J
» سونی Xperia Tablet S
» سونی Xperia T
» سونی Xperia SL
» سونی Xperia tipo dual
» سونی Xperia miro
» سونی Xperia tipo
» سونی Xperia go
» سونی Xperia acro S
» سونی Xperia ion HSPA
» سونی Xperia neo L
» سونی Xperia sola
» سونی Xperia U
» سونی Xperia P
» سونی Xperia ion LTE
» سونی Xperia S
» سونی Tablet P 3G
» سونی Tablet P
» سونی Tablet S 3G
» سونی Tablet S
» سونی CMD Z7
» سونی CMD J70
» سونی CMD J7
» سونی CMD MZ5
» سونی CMD J6
» سونی CMD J5
» سونی CMD Z5
» سونی CMD CD5
» سونی CMD C1
» سونی CMD Z1 plus
» سونی CMD Z1
» سونی CM-DX 2000
» سونی CM-DX 1000
- آلکاتل
- بلو
- اموی
- بنفون
- بنکیو
- بنکیو-زیمنس
- برد
- بوش
- چی آ
- اریکسون
- اتن
- فوجیتسو زیمنس
- آی میت
- آی-موبایل
- اینو استیریم
- کیوسرا
- مکسون
- میتاک
- میتسوبیشی
- ان ای سی
- نئونود
- او تو
- پالم
- پن تک
- کیوتک
- ساژم
- سندو
- سون
- زیمنس
- تل می
- تلیت
- ثریا
- وی کی موبایل
- ودافون
- دبلیو ان دی
- اکس کیوت
- ایسر
- آمازون
- دل
- دیمو
- گیگابایت
- هایر
- اچ پی
- پاناسونیک
- فیلیپس
- پرستیژیو
- شارپ
- سونیم
- سونی اریکسون
- توشیبا
- ورتو
Sony XPERIA Z5 - آشنای حرفهای
گوشیهای پرچمدار یا Flagship این روزها نقشی بسیار مهم و اساسی در میزان درآمد شرکتهای سازنده اسمارتفون و محبوبیت یک برند در نزد خریداران ایفا میکنند. این اصطلاح که از معمول شدن آن حداقل در میان کاربران موبایل به زحمت 5 یا 6 سال میگذرد به گوشیهای متفاوت و خاصی اطلاق میشود که در بین دیگر محصولات ارائه شده توسط یک برند خاص از بالاترین امکانات و قابلیتهای سختافزاری و مالتیمدیایی برخوردار بوده و در بخش نرمافزاری نیز بالاترین پشتیبانی از آنها در بین دیگر تولیدات صورت میگیرد. گوشیهای پرچمدار با پیشوند مشخصی در هر برند همراه میشوند که Galaxy S در مجموعه سامسونگ، XPERIA Z در خانواده سونی، سری G در محصولات LG و مجموعه One از اچتیسی برخی از مشهورترین آنها را تشکیل میدهند. پرچمداران علاوه بر مشخصات پیشرفته و برجسته بودن در میان دیگر تولیدات یک شرکت، از لحاظ تعداد و زمان ارائه به بازار نیز با گوشیهای معمول تفاوت دارند و در حالیکه دیگر گوشیها به تشخیص شرکت سازنده و به فراخور زمان ممکن است در هر لحظهای وارد بازار شوند، پرچمداران همیشه در یک فصل مشخص و بازه زمانی از پیش تعیین شدهای در دسترس قرار میگیرند. این بازه زمانی تا همین یکی دو سال گذشته برای اغلب سازندگان اندرویدفون در ابتدای هر سال و زمانی حوالی فوریه تا آوریل قرار داشت. سونی یکی از اولین شرکتهایی بود که این روند را به دو گوشی در سال تغییر داد به طوریکه در سال 2013 دو مدل XPERIA Z و XPERIA Z1 به ترتیب در فوریه و سپتامبر 2013 معرفی شدند و در سال 2014 نیز این روند با نمایش XPERIA Z2 و XPERIA Z3 به ترتیب در آوریل و سپتامبر 2014 ادامه پیدا کرد. سونی شیوه معمول خود را در سال 2015 نیز ادامه داد و دیگر شرکتها نیز در بازههای زمانی نسبتا مشابه در سال جاری از دو پرچمدار مختلف خود رونمایی کردند.
یکی از بازههای زمانی ظریف و در عین حال حساس ارائه پرچمداران به بازار، در حوالی ماه سپتامبر و اکتبر هر سال رخ میدهد جاییکه شرکت اپل گوشیهای آیفون جدید را معرفی کرده و توجه به نیازهای بازار قبل و بعد از این معرفی میتواند در سود شرکتهای سازنده اسمارتفون تاثیر محسوسی برجای بگذارد. امسال به جز برخی شرکتها نظیر سامسونگ، هواوی و سونی که سابقه تولید اسمارتفون در این بازه زمانی را در سالهای گذشته نیز داشتهاند دیگر برندها از جمله LG و HTC نیز به این روند پیوستند و دو گوشی جدید را در این کلاس به معرض نمایش گذاشتند. سونی اما برای حفظ تفاوت خود با سایرین، در حالی سال 2015 را به پایان میرساند که در لیست اسمارتفونهای فراگیر خود در سال جاری نام 4 گوشی با پیشوند XPERIA Z به چشم میخورد. از این چهار مدل، XPERIA Z3+ با حفظ مشخصات مدل قبلی این خانواده در نیمه نخست سال جاری وارد بازار شد اما سه مدل بعدی به صورت همزمان در کلاسهای مختلف کاربری و با تشابهات فراوان در دسترس قرار گرفتند. XPERIA Z5 ،XPERIA Z5 Compact و XPERIA Z5 Premium با ردههای قیمتی مختلف و بعضا امکانات متفاوت، هریک کاربران ویژهای را هدف قرار دادهاند. Z5 Premium با صفحهنمایش 4K و Z5 Compact با مشخصات پردازشی و مالتیمدیایی که یافتن نمونه دیگری برای آنها در گوشیهای کوچک تقریبا غیر ممکن به نظر میرسد به عنوان دیوایسهای خاص و ویژه در این میان مطرح شده و کاربران مشخصی را به خود جلب خواهند کرد. XPERIA Z5 بدینترتیب تا حدودی به عنوان پرچمدار اصلی سونی در سال 2015 مطرح میشود؛ بسیاری از مشخصات اصلی XPERIA Z5 در مقایسه با XPERIA Z3+ و حتی در برخی موارد در قیاس با XPERIA Z3 حداقل روی کاغذ با تغییری روبرو نشده است. این البته تمامی ماجرا نیست و XPERIA Z5 را باید یک گوشی کاملا جدید تلقی کرد. بررسی تخصصی این نوبت به Sony XPERIA Z5 Dual با مدل دقیق E6633 تعلق دارد.
جعبه محتویات
سونی از XPERIA Z2 به این سو، هر سال به برجسته کردن یک جنبه از اسمارتفونهای خود روی جعبه دستگاه پرداخته است. به عنوان نمونه بر جعبه XPERIA Z3، تصویر بزرگی از دوربین اصلی دستگاه نقش بسته بوده و در XPERIA Z3+ نیز با نمایی از کناره گوشی بر باریک بودن این مدل تاکید شده بود. یکی از تغییرات بزرگ XPERIA Z5 به حضور حسگر اثر انگشت در کناره دستگاه تعلق دارد و ارتقا وضوح دوربین به 23 مگاپیکسل نیز دیگر تغییر در این میان را تشکیل میدهد. بنابراین کاملا طبیعی خواهد بود که تصویری حاوی این دو مورد روی جعبه محتویات گوشی نقش بسته باشد. این جعبه سفید و ساده از لحاظ سایز و ابعاد تغییر خاصی نسبت به گذشته نداشته است.
درون این باکس، خود گوشی در بالاترین قسمت جای گرفته و در زیر آن موارد همیشگی شامل شارژر، کابل USB و البته هدست سیمی قرار دارند.
در حالیکه این روزها اغلب برندها از هدستهایی حداقل با ظاهر پیشرفته در کنار پرچمداران خود بهره میبرند، سونی همچنان به رویه خود در ارائه یک هدست نسبتا مشابه برای تمامی گوشیهای این شرکت از ارزانترین تا گرانقیمتترین مدل ادامه داده و در این میان XPERIA Z5 نیز استثنا نخواهد بود. کیفیت این هدست در سطح متوسط قرار دارد و روی آن امکانی برای کنترل موسیقی نیز در نظر گرفته نشده است. ذکر این نکته نیز خالی از اهمیت نیست که ممکن است هدست مذکور در نسخه نهایی حاضر در بازار با هدست بهتری جایگزین شود.
سونی برای XPERIA Z5 از شارژر جدیدی بهره گرفته که با وجود آنکه از لحاظ ظاهری نسبت به شارژر EP880 ارائه شده همراه هر سه مدل XPERIA Z2، XPERIA Z3 و XPERIA Z3+ متفاوت است اما خروجی 7.5 واتی (5 ولت و 1.5 آمپر) آن تغییری نسبت به قبل نکرده و هنوز با شارژرهای Quick Charge در این زمینه فاصله مشخصی دارد. در رابطه با توان این شارژر در بخش باتری بیشتر سخن خواهیم گفت.
طراحی ظاهری
با اینکه تنها یک نگاه به بخش پشتی و کنارههای Z5 خبر از جدید بودن این گوشی میدهد اما اینجا و آنجا در بسیاری از قسمتها، نشانههایی از تکرار طرحهای قبلی به خصوص دو مدل پیشین XPERIA Z3 و XPERIA Z3+ به چشم میخورد. انتقال اسپیکرهای استریو به لبههای بالایی و پایینی دستگاه همانند XPERIA Z3+ و استفاده از چهار قطعه نیمهدایرهای نیمه براق با جنس متفاوت در کنارههای گوشی به سبک XPERIA Z3 برخی از این شباهتها را تشکیل میدهند.
فریم پیرامونی گوشی فلزیست اما چهار قطعه نیمدایرهای مذکور از جنس پلیکربنات ساخته شدهاند که در صورت سقوط گوشی روی هریک از این کنارهها برخلاف فلز تاثیر مشهودی روی آنها برجای نمیماند. در بخش تفاوتها و نکات جدید البته به نکات بسیار بیشتری میتوان اشاره کرد که مشهودترین آنها حذف پوشش شیشهای براق بخش پشتی و جایگزین شدن آن با نوع جدیدی از شیشه مات است که سونی از آن با عنوان frosted glass یاد میکند و نسبت به پوشش شیشهای براق این بخش مقاومت بیشتری در برابر اثرات انگشت دارد.
یکی دیگر از این تغییرات مهم حذف دکمه دایرهشکل پاور در کناره دستگاه است که به نوعی امضای سونی در بیش از 20 عضو خانواده XPERIA Z را تشکیل میداد. دکمه پاور جدید نمونهای کاملا بزرگتر بدون برآمدگی است که علاوه بر وظیفه اصلی، سنسور اثر انگشت را نیز در خود جای داده است.
در طراحی Z5 شباهتهای دور و نزدیکی به دیگر تجربههای سونی در این خانواده در طی چند سال گذشته دیده میشود اما برخی تغییرات در اجزای کلیدی دستگاه ظاهر مدرنتری را برای این مدل ایجاد کرده و ارائه شدن در رنگهای جدید نیز هویت تازهای به آن بخشیده است. در کل با وجود آنکه انتظار ایجاد تغییرات انقلابیتری در پرچمدار سال 2015 سونی میرفت اما طراحی Z5 به میزان زیادی راضیکننده و رقابتی به نظر میرسد.
ابعاد و وزن
معمولا اسمارتفونهای سونی نسبت به دیگر مدلهای دارای صفحهنمایشهای همسایز به خصوص در زمینه ارتفاع، گوشیهای کاملا بزرگتری به حساب میآیند. علت این موضوع را باید در فضای خالی همیشگی دست نخورده در بالا و پایین صفحهنمایش جستوجو کرد که XPERIA Z5 با ابعادی کاملا مشابه XPERIA Z3 نیز از این قاعده نانوشته مستثنی نیست. در هر دو بخش بالا و پایین صفحهنمایش در Z5 نزدیک به 15 میلیمتر فضای دست نخورده و تقریبا خالی از هر المانی دیده میشود که با وجود آنکه در دستگیری راحتتری را در حین استفاده افقی از دستگاه ارائه میدهد اما این مدل را به یکی از بلندقامتترین گوشی های 5.2 اینچی تبدیل میکند. ارتفاع این مدل 146 میلیمتر اعلام شده است که در مقایسه با LG G2 با صفحهنمایش همسایز 7.5 میلیمتر ارتفاع بیشتری دارد. XPERIA Z5 حتی در مقایسه با LG G3 با صفحهنمایش 5.5 اینچی نیز تنها 0.3 میلیمتر کوتاهتر است. عرض دستگاه در XPERIA Z5 برابر 72 میلیمتر است که در این مورد نیز میتوان به گوشیهای 5.2 اینچی کمعرضتری اشاره کرد. صفحهنمایش این مدل تقریبا از هر سمت 2.5 میلیمتر حاشیه داشته و این موضوع در افزایش نسبی عرض گوشی بیتاثیر نبوده است. نکته مثبت در این میان نبود حاشیه تیره دیگری درون صفحهنمایش است و خود پنل به نوار سیاهرنگ فیزیکی پیرامون گوشی، حاشیه دیگری نمیافزاید.
سونی پس از یک بار تجربه کردن ضخامت بسیار مناسب 6.9 میلیمتری در XPERIA Z3+ بار دیگر عمدتا به دلیل محدودیت اعمال شده از سوی دکمه جدید پاور در کناره سمت راست ناچار به افزایش ضخامت XPERIA Z5 به 7.3 میلیمتر شده است که البته همچنان در دست Slim احساس میشود. این گوشی 154 گرم وزن دارد که روند کاهش وزن اسمارتفونهای پرچمدار سونی که از XPERIA Z1 با وزن 170 گرم آغاز شده، به 163 گرم در XPERIA Z2 و سپس به ترتیب به 152 و 144 گرم در XPERIA Z3 و XPERIA Z3+ کاهش یافته بود را تغییر داده و اندکی افزایش وزن را نسبت به نسل قبلی تجربه کرده است. XPERIA Z5 با وجود آنکه در مقابل یک گوشی 5.5 اینچی همچون LG G4 تنها 1 گرم سبکتر است اما این افزایش وزن برای بسیاری از کاربران به عنوان یک نکته مثبت تلقی میشود.
صفحهنمایش
سونی برای چهارمین بار پیاپی از سایز 5.2 اینچی برای صفحهنمایش پرچمدار خود استفاده کرده است. XPERIA Z5 با پنل 5.2 اینچی فول اچدی (1920×1080 پیکسلی)، فناوری ساخت IPS LCD و فشردگی 424ppi روی کاغذ هیچ تفاوتی با XPERIA Z3، XPERIA Z3+ و حتی XPERIA Z2 ندارد. این البته طبیعتا تمامی ماجرا نیست و برخی تغییرات قابل اشاره در این پنل، آن را به محصولی مجزا تبدیل ساخته است. در زمینه کیفیت رنگ و زاویه دید همانطور که از یک پنل پیشرفته IPS انتظار داریم شرایط بسیار مناسبی برقرار است و با اینکه رنگها به اغراقشدگی و پررنگی پنلهای AMOLED نیست اما تا حدودی به واقعیت نزدیکتر به نظر میرسند.
در زمینه روشنایی تا قبل از غیر فعال کردن روشنایی خودکار با نور فوقالعادهای روبرو نیستم اما با حرکت دادن اسلایدر روشنایی تا انتها به نتیجه بهتری دست پیدا میکنم و در نور مستقیم خورشید نیز امکان استفاده از دستگاه وجود خواهد داشت. در زمینه جزئیات با ارائه فشردگی فراتر از حد تشخیص چشم انسان، مشکلی ایجاد نشده و فشار غیر ضروری بر مجموعه پردازشی و گرافیکی برای رفرش کردن حجم وسیعی از پیکسلها نیز وارد نمیشود.
سونی در صفحهنمایش سری جدید Z5 از حضور فیلتر جدید کنتراست سخن گفته که به بهبود زاویه دید و تولید رنگ مشکی بهتری نسبت به گذشته منجر میشود. در عمل از سطح رنگ مشکی صفحهنمایش XPERIA Z5 میتوان رضایت داشت اما در مقابل رقبای همسطح خود همچنان جای برای بهبود هرچه بیشتر در این قسمت وجود دارد.
زیر صفحهنمایش به نکته خاصی بر نمیخوریم و همانطور که اشاره شد فضای نزدیک به 15 میلیمتری در این بخش دست نخورده باقی مانده است. در لبه پایینی این بخش مجموعه میکروفون تماس و یکی از اسپیکرهای استریوی دستگاه قرار دارد.
موارد حاضر در بخش بالایی شامل دوربین دوم و سنسورهای نور و Proximity و البته دومین اسپیکر استریوی دستگاه و اسپیکر تماس در لبه بالایی میشود.
المانهای جانبی
بررسی اجزای جانبی XPERIA Z5 را با جذابترین بخش یعنی کناره سمت راست آغاز میکنیم. در این قسمت بی شک تمامی نگاهها روی دکمه جدید پاور متمرکز میشود. این دکمه که هیچ شباهتی به کلید پاور همیشگی سونی ندارد اندکی فرو رفته بوده و سطح آن در نگاه اول برای دریافت یک اثر انگشت کامل، چندان بزرگ نیست. فرو رفته بودن این دکمه و فیدبک نچندان فوقالعاده آن راحتی وارگونومیک کمتری را در مقایسه با دکمههای برجسته و دایرهشکل کلاسیک سونی (به ویژه در هنگام گرفتن اسکرینشات) ارائه میدهد اما از سوی دیگر احتمال فشردن تصادفی این کلید را نیز تقریبا به صفر نزدیک میکند.
دکمه دوگانه تغییر صدا و کلید فیزیکی شاتر دیگر اجزای Z5 در سمت راست را تشکیل میدهند که از لحاظ ظاهر با تغییر خاصی روبرو نشدهاند اما Rocker تغییر صدا در مقایسه با Z3+ این بار از جایگاه بسیار پایینتری برخوردار شده و بسیار به دکمه شاتر دوربین نزدیک شده است. این تغییر از لحاظ ارگونومیک و جایگاه طبیعی انگشتان دست چندان ایدهآل به نظر نمیرسد و شاید بهتر بود از سمت دیگر دستگاه در قالب دو دکمه مجزا برای تغییر صدا استفاده میشد. از دیگر سو به عنوان یک نکته بسیار مثبت در این بخش باید از کیفیت و دقت دکمه شاتر دوربین سخن گفت که نقش مهمی در افزایش دقت و سرعت عکاسی به خصوص در هنگام برداشت سلفی ایفا میکند.
در سمت چپ در زیر یک کاور پلاستیکی نسبتا بزرگ، به سبک XPERIA Z3+ محل قرارگیری دو سیمکارت نانوی دستگاه و همچنین اسلات حافظه Micro SD قرار دارد. وارد و خارج کردن سیمکارت به گوشی هر بار به صورت اتوماتیک منجر به ریستارت شدن دستگاه میشود و جدا بودن tray یا سینی سیمکارت از مجموعه گوشی نیز نکته چندان مثبتی تلقی نمیشود. هر دو سیمکارت گوشی از اتصال LTE یا 4G پشتیبانی میکنند و با اینکه در یک لحظه نمیتوان هر دو را روی شبکه 4G تنظیم کرد (با تنظیم یکی، دیگری به صورت اتوماتیک به اتصال نسل دوم سوئیچ میشود) اما برای دستیابی به سرعت بالای سیمکارتی نیاز به تعویض جایگاه فیزیکی سیمکارتها نخواهد بود. هر دو سیمکارت در یک لحظه فعال بوده و امکانی در تنظیمات برای سوئیچ کردن به سیمکارت دیگر هنگام در دسترس نبودن شبکه در نظر گرفته شده است.
در همین قسمت و در پایینترین قسمت نشان برجسته XPERIA دیده میشود که در هر سه عضو خانواده Z5 تکرار شده است.
در بالای دستگاه از جک هدست و میکروفون دوم حذف نویز استفاده شده و در پایین نیز پورت Micro USB و محل اتصال بند دیده میشود.
بخش پشتی
همانطور که در بخش طراحی نیز اشاره شد حذف کاور شیشهای براق بخش پشتی یکی از بزرگترین تغییرات طراحی XPERIA Z5 نسبت به تمامی مدلهای پیشین این سری به حساب میآید. پوشش شیشهای frosted glass این بخش که البته چندان مشابه تصوری که از شیشه در ذهن داریم به نظر نمیرسد با وجود مات بودن و تفاوتهای مشخص نسبت به یک شیشه براق اما هنوز اثرات انگشت را تا حدودی جذب میکند. البته پاک کردن اثرات انگشت و دیگر آلودگیها از روی این سطح برخلاف سطوح مات پلاستیکی بسیار آسان است. استفاده از این جنس که در Z5 Compact نیز به کار گرفته شده است یکی از مهمترین تغییرات قابل تقدیر سونی در بخش طراحی گوشی به حساب میآید.
اعضای بخش پشتی XPERIA Z5 از لحاظ ترکیب و چینش هیچ تفاوتی با XPERIA Z3+ نداشته و به ترتیب از بالا به پایین شامل مجموعه لنز و تک فلش LED دوربین، محل آنتن NFC و دو نشان سونی و XPERIA میشوند.
دوربین اصلی
دوربین همواره یکی از نقاط تاکید اصلی سونی در گوشیهای پرچمدار این برند است و استفاده از سنسورهای سونی در دوربین بسیاری از اسمارتفونهای پیشرفته بازار به خوبی به تجربیات والای این برند و جایگاه آن در این صنعت اشاره دارد. در دنیای واقعی اما برخی کاستیها در بعضی زمینههای عمدتا نرمافزاری در کارکرد بینقض دوربین اسمارتفونهای سونی، تاثیر منفی برجای گذاشته که از آن جمله میتوان به تاخیر شاتر و نحوه پروسس تصاویر اشاره کرد. سونی در هر سه مدل خانواده Z5 از دوربین مشترکی استفاده کرده که برای اولین بار از XPERIA Z1 به این سو، وضوح تصویر را از 20.7 به 23 مگاپیکسل ارتقا بخشیده است. سایز سنسور این دوربین البته همچنان 1/2.3 اینچ است. با این ارتقا وضوح امکان برداشت تصویر 20 مگاپیکسلی (3366×5984 پیکسل) در نسبت تصویر 16:9 فراهم میشود حال آنکه پیش از این حداکثر وضوح قابل دسترس در نسبت تصویر واید 16:9 برابر 15.5 مگاپیکسل یا 2952×5248 پیکسل بود.
رابط کاربری دوربین در نگاه اول تغییر چندانی نسبت به گذشته نداشته است و در حالت Manual همان ترکیب آخرین عکس گرفته شده، شاتر دوربین، دکمه تعویض بین عکاسی و فیلمبرداری همراه با دکمه تغییر حالت در سمت راست و چهار گزینه تشخیص صحنه (Scene selection)، تنظیمات روشنایی و وایتبالانس، تنظیمات فلش و سوئیچر تعویض بین دو دوربین همراه با آیکون سه نقطه دسترسی به سایر تنظیمات در سمت چپ در نظر گرفته شده است.
یک تغییر ظریف در این میان انتقال دکمه فعالسازی حالت HDR از بخش سایر تنیظمات به کناره سمت چپ در قسمت تنظیمات روشنایی و وایتبالانس است که دسترسی آسانتری را به این دکمه ایجاد میکند.
با تغییر مد به Superior Auto طبق انتظار دو شاتر جداگانه برای عکاسی و برداشت ویدئو در سمت راست ظاهر شده و دکمههای سمت چپ نیز به سه گزینه ساده شامل تغییر روشنایی و رنگ، تنظیمات فلش و تعویض بین دو دوربین تغییر پیدا میکنند.
در منوی تنظیمات همان موارد همیشگی مورد انتظار در این بخش همچون امکان ارتقا عدد ISO تا 3200، تایمر سرخود، تغییر حالت فوکوس (اتوفوکوس تکی و چندگانه، تشخیص چهره، تاچ فوکوس و دنبال کردن سوژه)، لرزهگیر دیجیتال و تنظیمات Metering به چشم میخورد.
یک تغییر بزرگ در این بخش به رزولوشن عکاسی تعلق دارد. تا پیش از این تنها در حالت Manual امکان دسترسی به حداکثر وضوح دوربین و حتی وضوح 15.5 مگاپیکسل وجود داشته و در حالتهای HDR و Superior Auto حداکثر وضوح قابل دسترس به 8 مگاپیکسل محدود شده بود. در XPERIA Z5 اما در هر دو حالت HDR و Superior Auto نیز امکان برداشت تصویر در رزولوشنهای 20 مگاپیکسل (در نسبت تصویر 16:9) و 23 مگاپیکسل (در نسبت تصویر 4:3) وجود دارد که از این مورد میتوان به عنوان پیشرفت بزرگی یاد کرد. در عوض سونی وضوح میانی 15.5 مگاپیکسل را از لیست رزولوشنهای قابل دسترسی حذف کرده و پله بعدی پس از رزولوشنهای 23 و 20 مگاپیکسلی، وضوح 8 مگاپیکسلی است.
نگفته پیداست که با فشردن دکمه فیزیکی شاتر در هر لحظه میتوان دوربین دستگاه را احضار کرد. یک نکته نسبتا جدید در این رابطه تغییر خودکار حالت عکاسی به Superior Auto پس از احضار دوربین در این حالت است. به بیان دیگر فارغ از اینکه آخرین بار دوربین را در چه حالتی تنظیم کرده باشید با فشردن دکمه فیزیکی شاتر برای دسترسی سریع به دوربین، حالت عکاسی به Superior Auto تغییر میکند. این گزینه را میتوان هم به عنوان یک نکته مثبت و هم به عنوان یک نکته منفی برشمرد. مثبت از آن جهت که در برخورد با یک سوژه سریع و حساس نیازی به تنظیم دوربین نیست و منفی از آن جهت که در حین تصویربرداری و پس از تنظیم گزینههای دستی (میزان نورگیری،فعال بودن HDR و...) حتی مرور تصویر قبلی گرفته شده و سپس فشردن شاتر برای بازگشت به منوی دوربین نیز منجر به کنسل شدن تنظیمات پیشین و فعال شدن Superior Auto میشود.
در حین برداشت تصویر توسط این دوربین برخی مشکلات کوچک و بزرگ مانع از عملکرد مناسب این قسمت میشود. یکی از این موارد در زمینه فوکوس خودکار به ویژه در تصاویر نزدیک ماکرو رخ میدهد جاییکه در برخی سوژهها با رنگهای نزدیک به هم شرایط دشواری جهت فوکوس سریع وجود داشته و در مواردی دوربین زمان زیادی را برای یافتن نقطه فوکوس مورد نظر صرف میکند. در محیطهای با نور کمتر این مسئله با تاخیر نسبی شاتر نیز همراه میشود که رفع این مورد برای یک دوربین موبایلی پیشرفته نکته بسیار مهمی به حساب میآید. سونی در معرفی این گوشی به قابلیت هایبرید اتوفوکوس 0.03 ثانیهای اشاره کرده است که در عمل و به خصوص در مورد سوژهها با نور کمتر و فواصل نزدیک با موفقیت فوقالعادهای همراه نیست.
برداشت تصویر با این دوربین را در حالت Manual بدون HDR آغاز میکنیم. طبق انتظار با وضوح بالای سنسور جزئیات مناسبی در تصویر ثبت میشود و در زمینه کیفیت رنگ و کنتراست نیز تا حدودی میتوان از نتیجه کار رضایت داشت.
تصویر در حالت Manual بدون HDR - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برش اندازه واقعی در حالت Manual بدون HDR
با تکرار تصویر در حالت HDR طبق انتظار نور بیشتری در اختیار قرار گرفته و سوژههای تیره، بهتر دیده میشوند. این مسئله اما اندکی به قیمت کاهش کنتراست و تا حدودی کاهش درجه اشباع رنگها تمام شده است.
تصویر در حالت Manual با فعال بودن HDR - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برش اندازه واقعی در حالت Manual با فعال بودن HDR
در مد Superior Auto کنتراست و اشباع رنگ بار دیگر به جای اولیه خود باز میگردد که تاثیر آن را به وضوح در تصویر زیر در سایه روشن ابرها در آسمان میتوان مشاهده کرد.
تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برش اندازه واقعی در حالت Superior Auto
با وجود نبود زوم اپتیکال در مجموعه دوربین، Z5 عملکرد مناسبی در این قسمت داشته و جزئیات ثبت شده حتی پس از 5 برابر زوم نیز چندان بیکیفیت به نظر نمیآیند.
عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
پس از 5 بار زوم دیجیتال - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
مجموعه نرمافزاری و رابط کاربری دستگاه در نمایش بلافاصله تصاویر برداشت شده توسط دوربین اندکی کند عمل میکند. در اینجا پس از گرفتن یک عکس با لمس کردن thumbnail آن برای نمایش تمام صفحه، ابتدا تصویری نسبتا محو ظاهر شده سپس در کمتر از 1 ثانیه تصویری بهتر و در نهایت در حدود 2 ثانیه بعد تصویر نهایی شکل میگیرد. بنابراین پس از برداشت عکس توسط این دوربین اولین نمایی که از آن در گالری تصاویر دیده میشود را نباید معیار کیفیت قرار داد و به دستگاه حداقل 2 ثانیه برای نمایش کیفیت اصلی عکس باید فرصت داد.
در مجموع با وجود سختافزار قوی هنوز به نظر میرسد سونی برای رفع نواقصی همچون تاخیرهای گاه و بیگاه شاتر و برخی مشکلات در فوکوس به خصوص در نور کم نیازمند بازنگری در بخش پروسس تصویر و قسمتهای نرمافزاری است. در قسمت سختافزار نیز نبود یک لرزهگیر اپتیکال در بسیاری از موارد مشهود است. موارد گفته شده البته به معنای کیفیت پایین عکسهای گرفته شده توسط XPERIA Z5 نیست و بسیاری از ایرادهای وارد به این تصاویر تا قبل از مشاهده عکس، در اندازه واقعی قابل تشخیص نیستند.
در بخش فیلمبرداری طبق انتظار حداکثر وضوح به 4K یا 2160p با 30 فریم در ثانیه تعلق دارد. البته رزولوشنهای پایینتر همچون 1080/30p و 1080/60p نیز در این میان در دسترس قرار دارند. ویدئوهای برداشت شده در وضوح 2160p در این دوربین با بیتریتی نزدیک به 55Mbps در ویدئو و 156Kbps به صورت دو کاناله صوتی برداشت میشوند. کنتراست و میزان جزئیات در این ویدئوها بسیار بالاست اما اندکی رنگپریدگی در آنها به چشم میخورد.
در وضوح 1080/30p بیت ریت ویدئویی به حوالی 17Mbps و بیتریت صوتی به 149Kbps کاهش پیدا میکند. در این حالت نیز همانند برداشت 4K از کنتراست و جزئیات میتوان رضایت کافی داشت. در وضوح 1080/60p با بیتریت ویدئویی نزدیک به 30Mbps حرکت بسیار روانتری در تصویر دیده شده و لرزشهای دست کاربر بسیار کمتر به نتیجه نهایی منتقل میشود. یک نکته بسیار مهم در هنگام فیلمبرداری با XPERIA Z5 توجه به میدان دید دوربین است که نسبت به حالت عکاسی میدان دید بستهتری را در اختیار کاربر قرار میدهد کاهش میدان دید در هنگام فیلمبرداری 4K بسیار بیشتر از وضوح فول اچدی است.
دوربین دوم
وضوح دوربین دوم XPERIA Z5 همانند Z3+ برابر 5 مگاپیکسل بوده و بار دیگر از سنسور Exmor R با لنز واید 25 میلیمتری در آن استفاده شده که نهتنها روی کاغذ بلکه در عمل نیز تفاوت خاصی با دوربین سلفی XPERIA Z3+ ندارد. در زمینه جزئیات و رنگ این دوربین کیفیت راضیکنندهای به چشم میخورد اما طبق انتظار به دلیل نبود فوکوس خودکار انتظار تصاویری شارپ همانند دوربین اصلی را نمیتوان داشت.
باتری
یکسان بودن ابعاد XPERIA Z5 با XPERIA Z3 سال گذشته انتظار مشاهده باتری یکسانی را ایجاد میکند. در عمل اما این انتظار به واقعیت نپیوسته و باتری 3100mAh حاضر در XPERIA Z3 جای خود را به یک نمونه 2900 میلی آمپر ساعتی داده است که از نگاه سونی برای روشن نگهداشتن گوشی برای 2 روز کامل کافی خواهد بود. این باتری حتی 30 میلی آمپر ساعت از Z3+ با بدنه بسیار باریکتر 6.9 میلیمتری نیز ظرفیت کمتری دارد. به گفته سونی این باتری تا 10 ساعت نمایش ویدئوی HD و تا 160 ساعت پخش موسیقی با یک بار شارژ دوام دارد. سونی در معرفی XPERIA Z3+ با باتری 2930mAh و صفحهنمایش و پردازنده یکسان نیز به همین 10 ساعت نمایش ویدئو اشاره کرده بود اما دوام باتری در زمینه پخش موسیقی در Z3+ طبق نظر سونی به 81 ساعت یعنی نزدیک به 50 ساعت کمتر از XPERIA Z5 کاهش پیدا میکند. در دنیای واقعی باتری Z5 از دوامی مشابه XPERIA Z3+ برخوردار است و به دلیل سیستمعامل جدیدتر حتی در برخی موارد نتیجه بهتری نیز توسط Z5 ثبت میشود. در یک استفاده متوسط رو به بالا از دستگاه به زحمت بتوان با یک بار شارژ از اواسط روز دوم عبور کرد اما در صورت کاهش قابل ملاحظه مصرف در مواردی همچون اتصال وایفای، حضور در شبکههای اجتماعی، استفاده از GPS و نمایش ویدئو میتوان به دیدن روز سوم نیز امیدوار بود.
همانطور که در ابتدا نیز اشاره شد شارژر ارائه شده همراه گوشی با نام UCH 20 از خروجی 7.5 واتی (5 ولت، 1500 میلی آمپر) برخوردار است و شارژ سریع نیز برای آن پیشبینی نشده اما با توجه به پشتیبانی از فناوری QuickCharge در چیپ ست دستگاه میتوان از شارژرهای منطبق با این فناوری سود جست. شارژر سونی با پشتیبانی از این فناوری، UCH 10 نام دارد که البته همراه گوشی ارائه نشده و باید به صورت جداگانه آن را تهیه کرد. شارژ باتری XPERIA Z5 با شارژر ارائه شده همراه دستگاه در 30 دقیقه از 3 درصد به 28 درصد ارتقا پیدا کرد و پس از گذشت یک ساعت شارژ باتری به 54 درصد و پس از 1 ساعت و 30 دقیقه به 78 درصد رسید. در نهایت پس از گذشت نزدیک به 2 ساعت باتری گوشی از این طریق به شارژ 100 درصد دست پیدا کرد.
سنسور اثر انگشت
سنسورهای تشخیص اثر انگشت این روزها در بسیاری از گوشیهای مدرن به چشم میخورد و تقریبا تمامی برندها در پرچمداران خود از این قابلیت بهره گرفتهاند. مکان این سنسور اما معمولا در پشت دستگاه یا در زیر صفحهنمایش است. راهحل سونی در جایگذاری این سنسور در کناره دستگاه با وجود آنکه به قیمت از دست رفتن یکی از نشانههای این برند یعنی دکمه دایرهشکل برجسته پاور تمام شده و از سوی دیگر تا حدودی به ضخامت گوشی افزوده است اما فرمی مدرن و خاص به مجموعه Z5 میبخشد. در Z5 میتوان حداکثر تا 5 اثر انگشت را از طریق منوی Security برای آنلاک کردن گوشی از این طریق تعریف کرد. در آینده از این طریق امکان پرداختهای امن موبایلی نیز فراهم خواهد شد. در زمینه دقت و سرعت شناسایی اثر انگشت این سنسور میتوان امتیاز نسبتا مناسبی به آن اختصاص داده و با وجود آنکه نسبت به اکثر دیگر سنسورهای مشابه فضای کمتری را در اختیار دارد اما عملیات شناسایی و باز کردن قفل در آن به خوبی و با سرعت انجام میشود، هرچند در برخی شرایط به دلیل موقعیت دست نیاز به تکرار قرار دادن انگشت روی این سنسور وجود دارد.
قابلیت ضد آب
نمیتوان از گوشیهای پیشرفته سونی در سری Z سخن گفت و از قابلیت ضد آب آنها یاد نکرد. XPERIA Z5 نیز مثل دیگر اعضای اخیر این خانواده از استاندارد IP68 برخوردار است که به معنای نفوذناپذیر ماندن در برابر گرد و خاک و ورود آب تا عمق 1 متری برای 30 دقیقه است. سونی البته چندی پیش با ایجاد تغییراتی در شیوههای استفاده از دستگاههای خود کاربران را از فرو بردن گوشی در آب منع کرد و از پوسترهای تبلیغاتی زیر آب سونی که تا مدتها برای تمامی گوشیهای سری Z از آنها استفاده میشد نیز برای خانواده Z5 دیگر خبری نیست. در صفحه پشتیبانی سونی موبایل به صراحت در این زمینه آمده است: «درجه IP دستگاه شما در شرایط آزمایشگاهی در حالت Stand-by به دست آمده بنابراین نباید دستگاه را در زیر آب برای مواردی همچون عکس گرفتن به کار ببرید. از دستگاه خود برای گرفتن تصاویر در حین انجام هرگونه فعالیت زیر آب از قبیل شیرجه زدن یا غواصی سطحی (snorkeling) استفاده نکنید» این پیغام البته به معنای ایجاد تغییرات در استاندارد و استراتژی این شرکت در دستگاههای ضد آب نیست اما میتوان آن را به منزله هشداری برای کاربرانی تلقی کرد که توصیههای سونی در زمینه فرو نبردن دستگاه در مایعاتی به جز آب را نادیده گرفتهاند. بدینترتیب در صورت رعایت شرایطی که پیش از این نیز سونی در رابطه با آنها هشدار داده بود امکان استفاده از گوشی در موقعیتهای دارای رطوبت (همچون زیر باران) به راحتی وجود دارد و همانطور که در صفحه پشتیبانی سونی نیز آمده است هنوز میتوان گوشی را به سادگی زیر شیر آبی معمولی شست.
یک نکته کاملا بهبود یافته در ساختار XPERIA Z5 در این قسمت کارکرد بسیار بهتر صفحهنمایش نسبت به گذشته در هنگام خیس بودن آن است. در گذشتهای نچندان دور، خیس بودن انگشتها به معنای کار نکردن صفحهتاچ اسکرین تلقی میشود این بار اما به سادگی میتوان با انگشتان خیس نیز از صفحهنمایش استفاده کرد.
سیستمعامل و رابط کاربری
تغییر انیمیشن بوت سیستمعامل در XPERIA Z5 نوید ایجاد تغییراتی در رابط کاربری دستگاه را میدهد. XPERIA Z5 برای بوت کامل به نزدیک به 40 ثانیه زمان نیاز دارد که نسبت به Z3+ نزدیک به 10 ثانیه کندتر است. سیستمعامل دستگاه نسخه 5.1.1 اندروید است و رابط کاربری همیشگی سونی نیز اینترفیس منویی آن را تشکیل میدهد.
در صفحه قفل تقریبا بدون تغییر نسبت به گذشته دو میانبر دسترسی به دوربین و شمارهگیر در پایین دیده میشود و اطلاعات زمان و تاریخ همراه با نوتیفیکیشن برنامهها در مرکز به چشم میخورد. نمایش اعلانهای مختلف در این بخش به دلخواه کاربران خواهد بود و میتوان نمایش نوتیفیکیشنها را کلا از این قسمت حذف کرد.
در صفحه Home در نگاه اول به قابلیت جدیدی بر نمیخوریم اما در واقعیت یکی دو نکته تازه در این قسمت در نظر گرفته شده است. با نگه داشتن دست روی صفحهنمایش به مد ویرایشی Home Screen وارد میشویم که در پایین امکان قرار دادن میانبر برنامهها و ویجیتها، تغییر والپیپر و تم و تغییر سایز آیکونهادر نظر گرفته شده است. طبیعتا انتظار داریم که با Pinch Zoom رو به داخل نیز با منظره مشابهای همچون زمان نگهداشتن دست روی صفحهنمایش روبرو شویم اما در اینجا یک تفاوت کوچک دیده میشود و برای ظاهر شدن آیکونهای چهارگانه مد ویرایشی نیاز به لمس کردن یک آیکون + در پایین صفحهنمایش است. تنها کارکردی که از این نحوه اجرا به ذهن متبادر میشود امکان انتقال آیکونهای زیر صفحهنمایش به درون هریک از پنجرههای دسکتاپ است.
سونی همچنان حداکثر از 7 دسکتاپ مختلف در این بخش پشتیانی میکند.
در منوی اصلی با وجودی که تعداد آیکونها همچنان 20 عدد در 5 سطر 4 ستونی است اما فضای خالی بسیار زیادی در بالا و پایین آن دیده میشود. نقطههای زیر صفحهنمایش بدون تغییر نسبت به گذشته موقعیت صفحه فعلی را به کاربر یادآور میشود اما منوی عمودی همیشگی سونی در این قسمت که با ادامه اسکرول به سمت راست ظاهر شده و علاوه بر امکان مرتبسازی ایکونهای این قسمت امکان دسترسی مستقیم به فروشگاه سونی و Play Store را در دسترس قرار میداد اینک حذف شده و مهمترین وظایف آن یعنی جستوجو در میان برنامهها و مرتبسازی آیکونها به دو گزینه جدید در کناره سمت راست بالای صفحهنمایش منتقل شده است.
این دو آیکون جدید در کمال تعجب به نمایش نوار وضعیت یا Status bar در بالای منوی اصلی ترجیح داده شده است و تا قبل از اسکرول کوتاهی از بالای صفحهنمایش رو به پایین نمیتوان گزینههای حاضر در Status bar همچون وضعیت باتری، زمان، وضعیت وایفای و بلوتوث و دیگر موارد معمول این قسمت را مشاهده کرد در این حالت نیز پس از یک نمایش کوتاه، Status bar بار دیگر پنهان میشود. به بیان دیگر از نگاه سونی در منوی اصلی کاربران نیازی به مشاهده Status bar در حالیکه فضای خالی بسیار زیادی در بالا و پایین به چشم میخورد، ندارند.
Notification Area یا منوی کشویی بالای صفحهنمایش نیز در نگاه اول هیچ تغییری را نسبت به رابط کاربریهای جدید سونی در مدلهایی همچون XPERIA C5 Ultra+ ،XPERIA Z3 یا XPERIA M5 نشان نمیدهد. در اینجا نیز اما یک تغییر ظریف و در عین حال کاربردی رخ داده است. امکان تعریف کردن یوزر جدید، دسترسی مستقیم به منوی Setting، ویرایش ترکیب آیکون این قسمت همراه با نام اپراتور و زمان و تاریخ بالاترین سطر در Notification Area را تشکیل داده و یک پله پایینتر از آن نوار تنظیم نور صفحهنمایش دیده نمیشود. پنهان کردن گزینه تنظیم اتوماتیک نور از این قسمت و انتقال آن به منوی Display در تنظیمات یکی دیگر از تصمیمات سونی برای کاربران و از جمله ضعفهای اصلی طراحی این قسمت به شمار میرود.
یک سطر پایینتر از نوار تنظیم روشنایی به دو آیکون بلوتوث و وایفای بر میخوریم که تنها تغییر صورت گرفته در این بخش نیز در این دو گزینه رخ داده است. یکی از ایرادهای وارد به منوی نوتیفیکیشن در رابط کاربریهای سونی دسترسی نیافتن به تنظیمات مرتبط با هر تاگل با لمس طولانی مدت آن است؛ لمسی طولانی مدت یک آیکون در منوی نوتیفیکیشن بسیاری از اینترفیسهای موبایلی دسترسی آسانی را به تنظیمات مرتبط با تاگل لمس شده فراهم میکند به عنوان نمونه با نگهداشتن دست روی آیکون دیتای موبایلی میتوان به تنظیمات آن وارد شد یا با لمس و نگهداشتن آیکون GPS به صورت بیواسطه دسترسی به سرویس Location فراهم میشود. در رابط کاربریهای سونی اما این مسئله دیده نشده است و لمس و نگهداشتن هر آیکون تاثیری را بر جای نمیگذارد. سونی در مجموعه Z5 اما حداقل در مورد دو تاگل وایفای و بلوتوث که جدا از سایرین در زیر نوار تنظیم روشنایی قرار دارند یک استثنا قائل شده است.
در این قسمت همچنان لمس طولانی مدت دو آیکون وایفای و بلوتوث به نتیجهای منجر نمیشود اما در زیر این دو آیکون اینک دو فلش رو به پایین در نظر گرفته شده که با لمس آنها میتوان بدون ترک Notification Area به تنظیمات پایهای این دو تاگل دسترسی داشت. در صفحه جدیدی که با لمس فلش رو به پایین این تاگلها به نمایش گذاشته میشود دسترسی مستقیم به منوی تنظیمات وایفای و بلوتوث در Setting گوشی فراهم میشود.
در نهایت آخرین نکته قابل اشاره در منوی Notification به امکان جایگذاری حداکثر 9 تاگل مختلف در پایین این بخش است که میتوان آنها را از یک لیست 14 عددی انتخاب کرد. یک آیکون نسبتا جدید در این بخش به گزینه Detect USB device تعلق دارد که قابلیت USB OTG پورت اتصالات سیمی گوشی را یادآور میشود.
با لمس دکمه recent در پایین صفحهنمایش نهتنها آیکون برنامههای در حال اجرا و اخیرا اجرا شده در چینشی چرخشی با امکان بستن تکی یا دستهجمعی در دسترس قرار میگیرد بلکه گزینه تازهای در زیر صفحهنمایش امکان اجرای نسخه کوچک شدهای از بسیاری از برنامهها همچون ماشین حساب، تقویم، مرورگر اینترنت، ایمیل، پلیر موسیقی و چندین و چند برنامه دیگر را روی هم فراهم میآورد. تعداد این برنامهها که Small apps نامیده میشوند نهتنها از طریق Google Play بلکه با تبدیل ویجتهای نصب شده درون گوشی نیز قابل افزایش است.
چیپست پردازشی - حافظه
محدودیتها و مشکلاتی که چیپست Qualcomm Snapdragon 810 برای تولیدکنندگان مختلف در طی یک سال گذشته ایجاد کرده برکسی پوشیده نیست. مشکلاتی که عمدتا با تولید گرمای بیش از اندازه و تاثیر مشهود بر پرفورمنس دستگاه همراه بوده و تاثیر منفی آن تقریبا در تمامی گوشیهای استفادهکننده از این چیپست همچون One M9 از اچتیسی و XPERIA Z3+ اینک امری کاملا اثبات شده است. در شرایطی که بسیاری از برندها در نبود چیپست پردازشی پیشرفتهتری از Snapdragon 810 در مجموعه کوالکام به استفاده از چیپستهای دیگری از سری 8 و 6 اسنپدراگون، تولیدات MediaTek یا راهحلهای داخلی خود روی آوردهاند، انتخاب مجدد Snapdragon 810 از سوی سونی برای قرارگیری در هر سه پرچمدار جدید این برند تا حدود زیادی سوالبرانگیز است. این انتخاب برای پیشرفتهترین عضو این کلاس یعنی XPERIA Z5 Premium به دلیل وضوح 4K صفحهنمایش و پشتیبانی شدن از آن تنها در چیپست Snapdragon 810 امری گریزناپذیر به نظر میرسد. اما در مورد دو محصول دیگری یعنی XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact با صفحهنمایشهای فول اچدی و اچ دی عملا نیازی به این ارتقا پر هزینه دیده نمیشود.
سونی اما راه دیگری را در ذهن داشته و با اشراف بر مسئله گرمای بیش از اندازه تولید شده در Snapdragon 810، در پی حل این مشکل با استفاده از انتقالدهندههای جدید گرما و چسبهای حرارتی جدید روی پروسسور برآمده است. طبق ادعای شرکت سازنده این شیوه اجرا میتواند مشکلات حرارتی چیپست کوالکام را مرتفع سازد، موضوعی که در ادامه به بررسی آن در دنیای واقعی میپردازیم. بررسی این موضوع با توجه به در اختیار داشتن نتایج XPERIA Z3+ با شرایط پردازشی یکسان بسیار جالب توجه خواهد بود.
در Snapdragon 810 از 4 پردازنده 2 گیگاهرتزی ARM A57 و 4 پردازنده 1.5 گیگاهرتزی A53 در چینش big.LITTLE استفاده شده و گرافیک Adreno 430 همراه با 3 گیگابایت رم و 32 گیگابایت حافظه داخلی قابل ارتقا (تا 200 گیگابایت) نیز در آن حضور دارند. از 32 گیگابایت حافظه داخلی این گوشی، نزدیک به 22.5 گیگابایت در اختیار کاربران قرار دارد.
تستهای پردازشی دستگاه را طبق معمول با Geekbench 3 و زمانی که گوشی کاملا سرد است آغاز میکنیم. این تست تنها به عملکرد هستهها میپردازد و در آن نتایج بالاتر به کیفیت بالاتر هستهها اشاره دارد. Z3+ در حالت سرد این تست را با امتیازهای 1224 و 4147 به ترتیب در دو حالت تک و چند هستهای به پایان رساند و در هنگام گرم شدن شدید گوشی نتیجه این تست در Z3+ به 643 و 2321 کاهش پیدا کرد. در XPERIA Z5 با توجه به موارد گفته شده در مورد کنترل حرارت انتظار نتیجه بهتری را از دستگاه داریم. در حین تست اولیه محوطه زیر لنز دوربین بخش پشتی نسبتا گرم شد و سایر قسمتها همچنان سرد باقی ماندند. امتیاز XPERIA Z5 در این تست در حالت سرد بودن دستگاه برای وضعیتهای تک هستهای و چند هستهای به ترتیب 1349 و 4152 واحد بود که هر دو اعداد بالاتری را نسبت به Z3+ نشان میدهند.
پس از این لحظه با اجرای یک برنامه گرافیکی سنگین حرارت گوشی را به حداکثر میزان آن ارتقا دادیم. تمرکز حرارت در این حالت همچنان به نیمه بالایی دستگاه تعلق داشت و در حالی که بخش بالایی تا حدودی به داغ شدن نزدیک میشد، نیمه پایینی هنوز حداکثر "گرم" بود. یک تفاوت بزرگ نسبت به Z3+ به انتقال نیافتن گرما به کنارههای فلزی گوشی تعلق دارد و حتی زمانی که گوشی در زیر بار سنگین یک تست گرافیکی قرار داشت نیز لبههای جانبی دستگاه تنها تا حدودی “گرم” شدند. شدت حرارت در بخش پشتی نیز هنوز با فاصله زیادی کمتر از XPERIA Z3+ است. بدینترتیب میتوان از موفقیت سونی در کنترل حرارت سخن گفت. اما کنترل حرارت تنها یک بخش ماجرا در چیپست Snapdragon 810 است و این چیپست همانطور که در بالا نیز اشاره شد پس از گرم شدن افت محسوسی را در زمینه پرفورمنس تجربه میکند. برای تحقیق این مسئله پس از گرم شدن کامل گوشی زیر بار، با یک ریست، شرایط را برای اجرای مجدد تست Geekbench 3 فراهم میکنیم نتیجه تست این بار با گرم بودن کامل دستگاه به 630 و 1953 در حالتهای تک هستهای و چند هستهای کاهش پیدا میکند که هر دو از نصف نتایج سرد گوشی نیز کمتر هستند.
با توجه به نتایج به دست آمده از این تست میتوان به سادگی این ادعا را مطرح کرد که انتقالدهندههای جدید گرما و چسبهای حرارتی پروسسور به خوبی از پس انتقال ندادن حرارت مجموعه پردازشی به بیرون دستگاه برآمده و در نتیجه با یک گوشی حداکثر گرم حتی در سنگینترین تستها روبرو هستیم اما انتقال نیافتن حرارت به معنای بهبود عملکرد Snapdragon 810 پس از گرم شدن نیست و همانطور که در تست بالا مشاهده کردیم پس از گرم شدن مجموعه چیپست بار دیگر پرفورمنس پردازشی دستگاه به کمتر از نصف کاهش پیدا میکند.
در تست عمومی دیگری تحت عنوان AnTuTu 5.7.1 این شرایط را بار دیگر نه فقط برای مجموعه پردازشی بلکه برای دیگر اجزای مهم از جمله گرافیک، رم و حافظه داخلی بازسازی میکنیم. بار دیگر تست را در شرایطی که گوشی کاملا سرد و بدون استفاده است آغاز میکنیم در این هنگام طبق انتظار مجموعه پردازشی گوشی عملکرد بسیار مناسبی داشته و رقم نسبتا بالای 51175 را ثبت میکند.
پس از پایان تست دستگاه بار دیگر به مرز حداکثر حرارت خود رسیده است و حرارت گوشی که در حالت سرد بود مابین 29 تا 35 درجه بود حالا به 39 تا 56 درجه میرسد.
حرارت قسمتهای مختلف گوشی در هنگام سرد بودن دستگاه
حرارت قسمتهای مختلف گوشی پس از رسیدن به حداکثر حرارت
پس از یک بار ریست کردن دستگاه برای آزاد کردن فضای رم همین تست را مجددا با گوشی که هنوز گرم است تکرار میکنیم. طبق انتظار نتیجه جدید با کاهش مشخصی روبرو شده و از 51175 به 43230 واحد کاهش پیدا میکند. در XPERIA Z3+ نیز پس از گرم شدن گوشی نتیجه تست AnTuTu به 43225 کاهش پیدا کرده بود. یک نکته مهم قابل توجه در این بخش تاثیر کمتر حرارت بالا در کاهش نتیجه این تست است جاییکه برخلاف بنچمارک Geekbench 3 که تنها پردازنده را مورد بررسی قرار میداد این تست سایر گزینهها را نیز وارد مراحل تست میکند. بنابراین میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که بالا رفتن حرارت در Snapdragon 810 بیش از آنکه دیگر قطعات را دچار کاهش پرفورمنس کند بیشتر منجر به افت پردازنده میشود.
در نهایت برای مشخص شدن وضعیت گرافیکی گوشی به سراغ تست 3Dmark و دو آزمون Ice Storm Unlimited تحت OpenGL ES 2.0 و Sling Shot تحت Open GL ES 3.1 میرویم. در تست سبکتر اول یعنی Ice Storme Unlimited که در وضوح 720p برای صفحهنمایش اجرا میشود حرکت روان و با سرعت بالایی دیده میشود که انتظار دستیابی به عدد بالایی را در ذهن ایجاد میکند. XPERIA Z3+ با گرافیک مشابه Adreno 430 این تست را با امتیاز 17593 پشت سر گذاشت ولی در XPERIA Z5 عدد نهایی به دست آمده از این تست 25178 بود که حتی از Galaxy Note5 با گرافیک Mali-T760 و امتیاز نهایی 24260 واحد نیز فراتر رفته و نتیجه بهتری را ارائه میدهد.
در تست سنگینتر Slig Shot مبتنی بر OpenGL ES 3.1 و وضوح فول اچدی صفحهنمایش، امتیاز پایینتری برای XPERIA Z5 در مقایسه با Note5 ثبت شد. Z5 این تست را با امتیاز 1042 به پایان رساند در حالی که حریف سامسونگی آن با امتیاز 1239 نتیجه بهتری را نشان میدهد. در کل البته کسب امتیازی فراتر از 1000 در Sling Shot نتیجه بسیار مناسبی به حساب میآید و نگفته پیداست که کاربریهای گرافیکی و پیچیدهترین بازیها نیز مشکلی باری بخش گرافیک XPERIA Z5 ایجاد نمیکنند.
در پایان این تست به علت آنکه آزمونهای 3DMark بیشتر بخش گرافیک را زیر بار قرار میدهند بار دیگر Sling Shot را در حرارت حداکثری گوشی اجرا کردیم که در این حالت طبق انتظار نتیجه با افت زیادی روبرو نشده و کاهشی تنها نزدیک به 9 درصدی از 1042 به 949 واحد در این وضعیت به ثبت رسید. بدینترتیب با اطمینان میتوان از تاثیر بسیار بالای گرم شدن چیپست بر هستههای پردازشی و تاثیر بسیار کمتر آن بر دیگر اجزا از جمله گرافیک سخن گفت.
ارتباطات
همانند دیگر گوشیهای سری Z، در XPERIA Z5 نیز با لیست بلندبالایی از گزینههای اتصال در زمینههای گوناگون روبرو میشویم که تقریبا تمامی نیازهای کاربران را پوشش میدهند. ارتباطات LTE و 3G همراه با وایفای ac، اتصال NFC، بلوتوث نسخه 4.1، خروجی TV از نوع MHL 3.0 با پشتیبانی از انتقال تصویر 4K و قابلیت OTG از طریق پورت Micro USB گزینههای ارتباطی اصلی این گوشی را تشکیل میدهند. برای مسیریابی نیز از هر سه گزینه موجود یعنی GLONASS ،GPS و Beidou پشتیبانی میشود. سرعت ارتباط LTE در مدل در اختیار ما یعنی XPERIA Z5 Dual با کد نام E6633 ظاهرا به LTE Cat.4 یعنی سرعت 150Mbps دانلود محدود شده است اما در برخی نسخههای دیگر از این گوشی LTE پر سرعتتر یعنی LTE Cat.6 با پشتیبانی از سرعت 300Mbps نیز در نظر گرفته شده است.
کلام آخر
Sony XPERIA Z5 Dual / Sony XPERIA Z5 در بالاترین سطح تولیدات موبایلی شرکت سونی در سال 2015 تنها نیست و دو مدل دیگر این کلاس اما هریک به دلائلی خاص از مخاطبان کمتری نسبت به Z5 برخوردارند که از جمله این دلائل برای XPERIA Z5 Compact میتوان به سایز کوچکتر صفحهنمایش و امکانات نسبتا کمتر و برای XPERIA Z5 Premium به قیمت بالاتر و توزیع احتمالی محدودتر اشاره کرد. بدینترتیب XPERIA Z5 با درصد بالایی از اطمینان پر مخاطبترین پرچمدار سال 2015 سونی به حساب میآید. XPERIA Z5 پس از ارائه مدلهای نسبتا مشابه از سوی سونی در سری Z، بالاخره نشانههایی از تمایل این شرکت برای ایجاد تغییرات در قسمتهای مختلف دستگاه را به نمایش گذاشته است. شکل ظاهری گوشی با طراحی مدرنتری نسبت به گذشته همراه شده که استفاده از شیشه مات در بخش پشتی و حضور سنسور اثر انگشت روی دکمه پاور برجستهترین نکات قابل ذکر در این قسمت را تشکیل میدهند. افزایش وضوح دوربین و پشتیبانی از حالت HDR و Superior Auto در بالاترین وضوح دوربین دیگر نکته مثبت قابل ذکر در رابطه با این مجموعه را تشکیل میدهد. باتری گوشی در سطح مناسبی قرار دارد و از لحاظ ارتباطی نیز با یکی از پیشرفتهترین اسمارتفونهای حال حاضر روبرو میشویم. کنترل میزان حرارت تولیدشده توسط Snapdragon 810 یکی دیگر از افتخارات تحسینبرانگیز XPERIA Z5 است. در دیگر سو اما XPERIA Z5 نیز خالی از مشکل نیست. بخش نرمافزاری دوربین شاید مهمترین قسمت نیازمند بازنگری است جاییکه با وجود استفاده از یک سنسور قدرتمند و یک لنز واید پر سرعت نتیجه نهایی حداکثر در سطح متوسط رو به بالا جای گرفته و به دلیل نرمافزاری بودن احتمالی این مشکل، امکان برطرف ساختن آن در آپدیتهای بعدی وجود دارد. رابط کاربری سیستمعامل بدون شک یکی دیگر از مشکلات سونی در اسمارتفونهای اندرویدی این برند است و در XPERIA Z5 نیز با وجود ایجاد برخی تغییرات مثبت هنوز تا رسیدن به سطح ایدهآل، راه درازی در پیش است. در نهایت آخرین انتقاد وارد بر مجموعه XPERIA Z5، استفاده مجدد از چیپست Snapdragon 810 با وجود آگاهی از مشکلات این چیپست در کاهش پرفورمنس به هنگام گرم شدن آن است. سونی همانطور که گفته شد موفق به کنترل حرارت و انتقال ندادن آن به سطح خارجی بدنه دستگاه شده است اما همانطور که در تستهای پردازشی و گرافیکی نیز به وضوح مشاهده شد هنوز مشکل کاهش چشمگیر کارایی چیپست پردازشی پس از گرم شدن برجای باقی مانده است.