بررسی گوشی موبایل سونی Xperia Z5 Premium
دسترسی سریع به سایر موارد
جستجوی سریع جدیدترین های سونی» سونی Xperia 10 VI
» سونی Xperia 5 V
» سونی Xperia 10 V
» سونی Xperia 1 V
» سونی Xperia 5 IV
» سونی Xperia 10 IV
» سونی Xperia 1 IV
» سونی Xperia Pro-I
» سونی Xperia 10 III Lite
» سونی Xperia 1 III
» سونی Xperia 5 III
» سونی Xperia 10 III
» سونی Xperia 5 II
» سونی Xperia Pro
» سونی Xperia 1 II
» سونی Xperia 10 II
» سونی Xperia L4
» سونی Xperia 5
» سونی Xperia L3
» سونی Xperia 10 Plus
» سونی Xperia 1
» سونی Xperia 10
» سونی Xperia XZ3
» سونی Xperia XA2 Plus
» سونی Xperia XZ2 Premium
» سونی Xperia XZ2
» سونی Xperia XZ2 Compact
» سونی Xperia L2
» سونی Xperia XA2
» سونی Xperia XA2 Ultra
» سونی Xperia R1 Plus
» سونی Xperia XA1 Plus
» سونی Xperia XZ1
» سونی Xperia XZ1 Compact
» سونی Xperia L1
» سونی Xperia XZs
» سونی Xperia XA1
» سونی Xperia XA1 Ultra
» سونی Xperia XZ Premium
» سونی Xperia XZ
» سونی Xperia X Compact
» سونی Xperia E5
» سونی Xperia XA Ultra
» سونی Xperia XA
» سونی Xperia X Performance
» سونی Xperia XA Dual
» سونی Xperia X
» سونی Xperia Z5 Dual
» سونی Xperia Z5 Compact
» سونی Xperia Z5 Premium
» سونی Xperia Z5
» سونی Xperia Z5 Premium Dual
» سونی Xperia M5
» سونی Xperia C5 Ultra
» سونی Xperia C5 Ultra Dual
» سونی Xperia M5 Dual
» سونی Xperia C4 Dual
» سونی Xperia C4
» سونی Xperia Z3 Plus (Z4)
» سونی Xperia Z4 Tablet LTE
» سونی Xperia M4 Aqua
» سونی Xperia E4g Dual
» سونی Xperia E4g
» سونی Xperia E4 Dual
» سونی Xperia E4
» سونی Xperia E3 Dual
» سونی Xperia Z3
» سونی Xperia Z3 Tablet Compact
» سونی Xperia Z3 Dual
» سونی Xperia E3
» سونی Xperia Z3 Compact
» سونی Xperia M2 Aqua
» سونی Xperia C3 Dual
» سونی Xperia C3
» سونی Xperia T3
» سونی Xperia Z2
» سونی Xperia M2 dual
» سونی Xperia Z2 tablet
» سونی Xperia M2
» سونی Xperia E1 dual
» سونی Xperia E1
» سونی Xperia T2 Ultra dual
» سونی Xperia T2 Ultra
» سونی Xperia Z1 Compact
» سونی Xperia Z1s
» سونی Xperia Z1
» سونی Xperia Z Ultra
» سونی Xperia C
» سونی Xperia M
» سونی Xperia ZR
» سونی Xperia SP
» سونی Xperia L
» سونی Xperia Tablet Z Wi-Fi
» سونی Xperia Tablet Z LTE
» سونی Xperia Z
» سونی Xperia ZL
» سونی Xperia E
» سونی Xperia E dual
» سونی Xperia Tablet S 3G
» سونی Xperia TX
» سونی Xperia V
» سونی Xperia J
» سونی Xperia Tablet S
» سونی Xperia T
» سونی Xperia SL
» سونی Xperia tipo dual
» سونی Xperia miro
» سونی Xperia tipo
» سونی Xperia go
» سونی Xperia acro S
» سونی Xperia ion HSPA
» سونی Xperia neo L
» سونی Xperia sola
» سونی Xperia U
» سونی Xperia P
» سونی Xperia ion LTE
» سونی Xperia S
» سونی Tablet P 3G
» سونی Tablet P
» سونی Tablet S 3G
» سونی Tablet S
» سونی CMD Z7
» سونی CMD J70
» سونی CMD J7
» سونی CMD MZ5
» سونی CMD J6
» سونی CMD J5
» سونی CMD Z5
» سونی CMD CD5
» سونی CMD C1
» سونی CMD Z1 plus
» سونی CMD Z1
» سونی CM-DX 2000
» سونی CM-DX 1000
- آلکاتل
- بلو
- اموی
- بنفون
- بنکیو
- بنکیو-زیمنس
- برد
- بوش
- چی آ
- اریکسون
- اتن
- فوجیتسو زیمنس
- آی میت
- آی-موبایل
- اینو استیریم
- کیوسرا
- مکسون
- میتاک
- میتسوبیشی
- ان ای سی
- نئونود
- او تو
- پالم
- پن تک
- کیوتک
- ساژم
- سندو
- سون
- زیمنس
- تل می
- تلیت
- ثریا
- وی کی موبایل
- ودافون
- دبلیو ان دی
- اکس کیوت
- ایسر
- آمازون
- دل
- دیمو
- گیگابایت
- هایر
- اچ پی
- پاناسونیک
- فیلیپس
- پرستیژیو
- شارپ
- سونیم
- سونی اریکسون
- توشیبا
- ورتو
Sony XPERIA Z5 Premium Dual - به نام 4K به کام سامورایی
با نگاهی به روند صعود و نزول کسب و کارهای گوناگون و بیزینسهای مختلف اغلب شباهتهای دور و نزدیکی مابین شرکتهای متفاوت در هنگام روبرو شدن با بحرانهای جدی مالی به چشم میخورد. واکنشها شرکتها به کسب و کار و فروش ضعیف معمولا در سه مرحله خلاصه میشود در مرحله اول برای لطمه وارد نشدن به اعتماد خریداران و البته سهامداران شرکت، وجود بحران به طور کامل تکذیب شده و علیرغم ایجاد یک روند نزولی مشهود در داراییهای برند، به دلائل مختلفی برای نرمال توصیف کردن شرایط فعلی اشاره میشود. در مرحله دوم و در صورت ادامه یافتن شرایط ناخوشایند، با پذیرفتن اوضاع معمولا قولهای مساعدی برای ترمیم اوضاع فعلی پیش روی سهامداران و خریداران قرار میگیرد و در مرحله نهایی حرکتی ناگهانی و غیر قابل پیشبینی از سوی برند برای ایجاد شوک در بازار صورت میپذیرد. نمونه این شرایط را میتوان در تولیدات چند سال گذشته شرکت نوکیا با پافشاری بر پلتفرمهای موبایلی نچندان محبوب و سپس ارائه اسمارتفونهایی با دوربینهای 20 و 41 مگاپیکسل در مرحله آخر مشاهده کرد. شرایط فعلی شرکت بلکبری با قرارگیری در مرحله سوم و استفاده از اندروید به جای سیستمعامل همیشگی خود در مدل PRIV، دیگر نمونه آشکار قابل اشاره در این زمینه است.
این شرایط در مورد بخش موبایل سونی نیز به شیوه مشابهی در حال تکرار شدن است و پس از گذشت مدتها از قرار گرفتن بخش موبایل این شرکت در شرایط بحرانی و طی شدن مرحله اول و دوم اینک به مرحله شوک بزرگ وارد شدهایم. این شوک در تابستان 2015 و با نمایش اولین گوشی دارای صفحهنمایش 4K جهان به وقوع پیوست. Sony XPERIA Z5 Premium در حالیکه دیگر برندها حداکثر از وضوح QHD در پرچمداران خود بهره میبرند و بسیاری دیگر حتی هنوز دلیلی برای افزایش وضوح صفحهنمایش از 1080p به 2160p نیز نمیبینند به یک باره بسیاری از معادلات را در هم ریخت و روی کاغذ فشردگی پنل را به رقم غیر قابل باور 806 پیکسل در هر اینچ ارتقا داد. در این میان در حالی که گفتوگوها در مورد دلیل این انتخاب بحثبرانگیز سونی و مزایا و معایب آن در جریان بود خبری دیگر بار دیگر نگاهها را به سمت مجموعه سونی بازگرداند: Z5 Premium تنها در هنگام نمایش عکس و ویدئوی 4K از تمامی 8.3 میلیون پیکسل خود استفاده میکند و سایر موارد از جمله رابط کاربری و ساختار منویی دستگاه به مانند گذشته در وضوح فول اچدی یا 1080p رندر میشوند. این تصمیم سونی که در اکثر مواقع از بار مجموعه پردازشی دستگاه برای به روز نگهداشتن حجم بسیار وسیعی از پیکسلها تا 4 برابر میکاهد در عمل با بازخوردهای متفاوتی روبرو شد که طیف متنوع آنها از یک تصمیم حرفهای هوشمندانه تا یک فریب آماتوری سادهانگارانه گسترده شده بود.
XPERIA Z5 Premium با وجود تمامی انتقادها و تشویقها در نهایت عنوان نخستین گوشی دارای صفحهنمایش 4K جهان را از آن خود کرد و شوک مورد نظر سونی بالاخره به فاز اجرایی وارد شد. XPERIA Z5 Premium Dual پیشرفتهترین عضو خانواده پرچمداران سونی در سال 2015 موضوع بررسی این نوبت است.
جعبه محتویات
نخستین برخورد با جعبه Z5 Premium به روشنی به ابعاد بزرگتر دستگاه نسبت به Z5 و Z5 Compact اشاره میکند. تصویر روی جعبه برخلاف دو مدل دیگر این کلاس که دوربین و حسگر اثر انگشت را در کانون توجه قرار داده بودند صفحهنمایش دستگاه را در کنار نشان 4K به تصویر میکشد و بدینترتیب قابلیت اصلی این گوشی را هرچه بیشتر برجسته میکند.
طراحی اجزای درون جعبه نیز با آنچه از گوشیهای سونی تا به امروز دیدهایم تفاوت فراوانی دارد و شارژر، کابل USB، هدست و نوشتههای راهنما در سه جعبه مجزا درون باکس اصلی جای گرفتهاند.
این مجموعه برخلاف تصوری که از ظاهر آنها در ذهن ایجاد میشود تفاوت خاصی با لوازم جانبی Z5 و حتی Z5 Compact ندارد. شارژر دستگاه درست همانند XPERIA Z5 از نوع UCH20 با توان 7.5 واتی (5 ولت و 1.5 آمپر) بوده و از نمونه UCH10 مجهز به فناوری Quick Charge بار دیگر در اینجا نیز خبری نیست.
هدست همراه با نمونه تست در اختیار ما همان هدست سیمی کاملا ساده سونی است که در یکی دو سال گذشته همراه تمامی گوشیهای این شرکت ارائه میشود و کیفیتی حداکثر در سطح متوسط دارد. نگفته پیداست که این هدست به هیچ عنوان برازنده یک گوشی پرچمدار با قیمت بالا نیست و از همین رو ممکن است با نمونه نهایی حاضر در بازار تفاوت داشته باشد.
طراحی ظاهری
نخستین نکتهای که پس از در دست گرفتن XPERIA Z5 Premium به ذهن متبادر میشود ابعاد بزرگتر این گوشی نسبت به پرچمداران معمول سونی در سالهای اخیر است. 0.3 اینچ افزایش ابعاد صفحهنمایش، Z5 Premium را کاملا از مدلهایی همچون XPERIA Z5 و XPERIA Z3+ متمایز میسازد و حس مدلی پیشرفتهتر را ایجاد میکند.
به عنوان یک تفاوت مهم دیگر نسبت به دو عضو همنام دیگر این کلاس، شیشه بخش پشتی دستگاه در Z5 Premium بار دیگر به صورت براق طراحی شده که با وجود آنکه در رنگهای روشن این مدل جلوه زیبایی ایجاد میکند اما ماندن فراوان اثرات انگشت نکته منفی مشهودی برای این طراحی به حساب میآید که به ویژه در ورژن مشکی دستگاه بسیار جلوه کاملا نامطلوبی ایجاد میکند.
نوار فلزی پیرامونی و چهار قطعه نیمدایرهای پلیکربنات در کنارهها، مشابه XPERIA Z5 طراحی شده و از این لحاظ به تفاوت خاصی نمیتوان اشاره کرد. ضخامت گوشی اندکی نسبت به XPERIA Z5 بیشتر شده اما هنوز کاملا Slim و باریک به نظر میرسد. فضای بسیار زیاد دست نخورده در پایین و بالای صفحهنمایش اغلب گوشیهای سونی در اینجا نیز تکرار شده و به بلندقامتتر شدن هرچه بیشتر Z5 Premium نسبت به حد نرمال گوشیهای 5.5 اینچی منجر شده است.
در مجموع طراحی بدنه Z5 Premium همانند دو گوشی دیگر این رده، ترکیب استانداردی را تشکیل میدهد که میتوان آن را به طور خلاصه ساده، زیبا و کلاسیک نامید. ورژن مشکیرنگ دستگاه با وجود تغییرات ظاهری اشاره شده نکته خاص و چشمگیری را ارائه نمیدهد اما در دو نسخه کروم و طلایی، ترکیب رنگ جدید و زیبایی به چشم میخورد. ماندن اثرات انگشت روی بدنه گوشی بزرگترین نقطه ضعف طراحی این مدل به حساب میآید.
ابعاد و وزن
ارتفاع گوشی همانطور که پیش از این نیز اشاره شد به دلیل فضای خالی بالا و پایین صفحهنمایش (نزدیک به 16 میلیمتر در هر سمت) از حد معمول این سایز فراتر رفته و با ثبت رقم 154.4 میلیمتر از بسیاری دیگر از گوشیهای مشابه همچون LG G4 با ارتفاع 148.9 میلیمتری، Huawei Mate S با ارتفاع 149.8 میلیمتری و Samsung Galaxy A7 با ارتفاع 151 میلیمتری نمونه بلندقامتتری به حساب میآید. عرض 76 میلیمتری دستگاه اما در سطح معمول این کلاس قرار دارد و حاشیههای باریکی در دو طرف صفحهنمایش دیده میشود. ضخامت گوشی 7.8 میلیمتر عنوان شده که با وجود نیم میلیمتر افزایش نسبت به XPERIA Z5 هنوز کاملا Slim بوده و شرایط بهتری نسبت به بسیاری از رقبای این کلاس دارد.
وزن XPERIA Z5 Premium همانطور که در دست نیز کاملا احساس میشود از حد نرمال این رده کاملا فراتر میرود. Z5 Premium در حالی با صفحهنمایش 5.5 اینچی، 181 گرم وزن دارد که گوشیهای معمول 5.5 اینچی با وضوح QHD معمولا حوالی 150 تا 160 گرم وزن دارد و در این میان میتوان به گوشیهای بزرگتر با وزنهای کمتری نظیر Samsung Galaxy Note5 و Huawei Nexus 6P با صفحهنمایشهای یک اندازه 5.7 اینچی و وزن به ترتیب 171 و 178 گرم اشاره کرد. این افزایش وزن به میزان زیادی به صفحهنمایش جدید 4K و باتری حجیم دستگاه مرتبط است و بدینترتیب تا حدود زیادی نمیتوان از یک افزایش وزن غیر منطقی در این گوشی سخن گفت.
صفحهنمایش
بزرگترین فاکتور ایجاد برتری در Z5 Premium و برگ برنده اصلی این مدل به صفحهنمایش جدید آن تعلق دارد. این صفحهنمایش 5.5 اینچی برای اولین بار در یک گوشی هوشمند از وضوح فوقالعاده 3840×2160 پیکسل یا 4K بهره میبرد که فشردگی را تا سطح 806ppi ارتقا میدهد در حال حاضر حداکثر تراکم پیکسلی گوشیهای پرچمدار در پنلهای 5.5 اینچی QHD (یا 2560×1440پیکسلی)، 534ppi است و چشم انسان نیز در فاصله معمول استفاده از یک گوشی موبایل معمولا قادر به تشخیص فشردگیهای بالاتر از 300 تا 350 پیکسل در هر اینچ نیست. بدینترتیب نهتنها وضوح 4K بلکه رزولوشن QHD یا 2560×1440 پیکسل و یا حتی فول اچدی (1920×1080 پیکسل) نیز در این سایز پنل از حداکثر توانایی چشم یک انسان معمولی وضوح بالاتری را ارائه میکنند. با این توضیح، سوال اساسی در این میان به مزایای استفاده از یک پنل به شدت متراکم در یک گوشی موبایل باز میگردد؛ سوالی که هنور پاسخ قانعکنندهای برای آن ارائه نشده است. سونی فشردگی این پنل را 806 پیکسل در هر اینچ اعلام کرده اما در صورتی که اندازه پنل را 5.5 اینچ در نظر بگیریم با یک محاسبه ساده فشردگی پنل 801ppi خواهد شد بدینترتیب برای آنکه فشردگی 5 پیکسل در هر اینچ بیشتر باشد نیاز است تا صفحهنمایش اندکی از 5.5 اینچ کوچکتر باشد با یک محاسبه ساده دیگر اندازه دقیق صفحهنمایش برای دستیابی به فشردگی اعلام شده از سوی سونی، 5.46 اینچ است.
صفحهنمایش Z5 البته همانطور که در مقدمه نیز به آن اشاره شد تنها در هنگام نمایش عکس و ویدئو از وضوح کاملا 4K بهره میبرد و در سایر موارد وضوح تصویر به فول اچدی کاهش پیدا میکند.
در دنیای واقعی صفحهنمایش 5.5 اینچی IPS TFT حاضر در XPERIA Z5 Premium با وضوح 4K از کیفیت بسیار بالایی در میزان جزئیات، دقت رنگ،کنتراست و زاویه دید دارد و زیر نور خورشید نیز به سادگی دیده میشود این صفحهنمایش اما با چشم غیر مسلح تقریبا هیچ تفاوتی به جز 0.3 اینچ ابعاد بیشتر نسبت به XPERIA Z5 معمولی ندارد و حتی در هنگام پخش ویدئو و نمایش تصاویر 4K نیز اختلاف خاصی در فاصله معمول به چشم نمیآید. برای فهم این اختلاف نیاز به نزدیک شدن به تصویر پنل از طریق میکروسکوپ خواهد بود جاییکه خطوط تصویر Z5 Premium حتی در نزدیکترین فاصلهها نیز تفکیک مناسبی از یکدیگر را ارائه میکنند.
در مجموع باید از کیفیت بسیار مناسب این صفحهنمایش در موقعیتهای مختلف نوری سخن گفت اما نگفته پیداست که 4K بودن آن نفع چندانی برای کاربران نداشته و در صورت اختصاص دادن زمان بیشتری برای مشاهده ویدئوهای UHD روی این گوشی با تاثیر منفی بر دوام باتری، این مزیت به نقطعه ضعف بدل خواهد شد.
زیر صفحهنمایش نوار تیرهرنگ دست نخورده بزرگی نزدیک به 16 میلیمتر دیده میشود که در هنگام افقی در دست گرفتن گوشی فضای مناسبی برای جلوگیری از لمس تصادفی صفحهنمایش ایجاد میکند. در مرکز این قسمت و چسبیده به لبه خارجی دستگاه یکی از اسپیکرهای استریوی دستگاه همراه با میکروفون تماس قرار دارد و قرینه آن در بالا نیز دومین اسپیکر استریوی گوشی دیده میشود.
سایر اجزای بخش بالایی شامل دو حسگر Proximity و تنظیم نور و دوربین دوم 5 مگاپیکسلی نکته خاصی را در بر ندارند. در مورد کیفیت این دوربین در بخش عکاسی بیشتر سخن خواهیم گفت.
اجزای جانبی
اجزای پیرامونی Z5 Premium هیچ تفاوتی با XPERIA Z5 نداشته و ترکیب یکسانی در آنها دیده میشود. در سمت چپ گوشی و در زیر یک کاور پلاستیکی چسبیده به بدنه محل اسلاتهای دو گانه سیمکارت و جایگاه کارت حافظه قرار دارد. برای جایگذاری سیمکارت در Z5 Premium مثل دیگر پرچمداران اخیر سونی از یک tray پلاستیکی جدا از بدنه استفاده شده که نهتنها احتمال مفقود شدن آن میرود بلکه از لحاظ کیفیت ساخت چندان فوقالعاده نیست. نشان هک شده اکسپریا در بخش پایینی همین قسمت قرار دارد که یکی از جنبههای جدید طراحی سونی به حساب میآید.
در سوی دیگر و در سمت راست مهمترین نکته قابل اشاره به دکمه مسطح و تغییر یافته پاور تعلق دارد که امکان شناسایی اثر انگشت و استفاده از آن برای بازگشایی قفل دستگاه را داراست. این دکمه فرو رفته در مقایسه با XPERIA Z5 که پیش از این مورد بررسی قرار دادیم از فیدبک مناسبتری برخوردار است اما از لحاظ سایز و اندازه تغییری را نشان نمیدهد.
دور شدن دکمه دوگانه تغییر صدا از مرکز گوشی و انتقال آن به بخش پایینی در کنار دکمه شاتر در اینجا نیز همانند XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact تکرار شده و دسترسی به آن با توجه به بلندقامتتر شدن گوشی حتی سختتر از گذشته نیز شده است. در این حالت در صورت گرفتن گوشی با دست چپ، انگشت میانی و انگشت حلقه به ترتیب روی بالا و پایین این کلید قرار میگیرند و مشکل خاصی در تغییر حجم صدا به خصوص در هنگام مکالمه وجود ندارد اما در سناریویی دیگر هنگام گرفتن گوشی با دست راست، تنها انگشت در دسترس برای تغییر حجم صدا، انگشت شست خواهد بود که فاصله زیادی را برای رسیدن به Rocker تغییر صدا باید طی کند و به همین علت احتمال سر خوردن گوشی کاملا افزایش پیدا میکند.
دکمه شاتر در همین قسمت با وجود ابعاد نسبتا کوچک، از فشردگی و فیدبک مطلوبی برخوردار است.
در بالا و پایین گوشی نیز بدون تغییر نسبت به XPERIA Z5، جک اتصال هدست و میکروفون دوم حذف نویز در بالا و پورت Micro USB و محل اتصال بند در پایین قرار دارند. هردوی این پورتها در برابر نفوذ گرد و خاک و رطوبت (طبق استاندارد IP68) مقاوم هستند و نیاز به پوشاندن آنها در موقعیتهای مذکور نیست.
بخش پشتی
بجز افزایش سایز و ابعاد گوشی، نکته دیگری که در یک نگاه XPERIA Z5 Premium را از XPERIA Z5 متمایز میکند بخش پشتی دستگاه است. در هر دو مدل XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact از یک شیشه مات موسوم به frosted glass در این قسمت استفاده شده اما در Z5 Premium بار دیگر با بازگشت به طرح پیشین سونی همان شیشه شفاف و البته جاذب فوقالعاده اثرات انگشت در این بخش حضور دارد. این شیشه نهتنها به لحاظ جذب اثر انگشت و آلودگی امتیاز کمتری نسبت به شیشه مات دو مدل دیگر کسب میکند بلکه به افزایش هرچه بیشتر لغزندگی گوشی در دست نیز کمک فراوانی خواهد کرد. این البته یک روی سکه پوشش براق Z5 Premium در بخش پشتی است و برای بسیاری از کاربران جذابیت ظاهری آن به خصوص در دو رنگ کروم و طلایی از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است.
اجزای قابل اشاره در این قسمت به مانند گذشته شامل دوربین 23 مگاپیکسلی جدید سونی همراه با تک فلش LED، محل آنتن NFC و دو نشان Sony و XPERIA میشود.
دوربین اصلی
همانطور که در بررسی دو مدل XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact نیز اشاره شد سونی پس از مدتها استفاده از دوربین 20.7 مگاپیکسلی خود در طیف متنوعی از گوشیهای سری Z این برند، بالاخره ماژول 23 مگاپیکسلی تازهای را برای پرچمداران جدید خود برگزیده که در هر سه مدل خانواده Z5 حضور دارد. ابعاد سنسور Exmor RS این دوربین 1/2.3 اینچ بوده و از لنز G با فاصله کانونی 24 میلیمتری بهره میبرد. مواردی همچون هایبرید اتوفوکوس 0.03 ثانیهای و زوم 5 برابری بدون از دست رفتن جزئیات نیز در این دوربین مثل گذشته حضور دارند. با مقایسه این دوربین با دیگر پرچمداران، غیبت لرزهگیر اپتیکال دست و نبود گزینههای برداشت Manual تصویر، برای کاربران حرفهایتر کاملا احساس میشود.
با ورود به رابط کاربری دوربین به یک باره با منظره کاملا جدیدی روبرو میشویم که نمونه آن را پیش از این در گوشی دیگری از خانواده سونیموبایل ندیدهایم. این رابط کاربری بسیار خلوتتر از نمونههای معمول سونی به نظر میرسد و بار دیگر دو ستون در چپ و راست آن دیده میشود. در ستون سمت راست به ترتیب از بالا به پایین نمای آخرین شات گرفته شده، دکمه انتخاب صحنه (Scene selection)، شاتر دوربین، دکمه دوگانه تنظیم نورگیری و White balance و در نهایت دکمه Setting به چشم میخورد. در این قسمت در مقایسه با گذشته تنها نمای آخرین عکس گرفته شده و دکمه شاتر تکراری بوده و سایرین همگی اجزای جدیدی برای این قسمت به شمار میروند. تغییر دیگری که این رابط کاربری را از حتی از نمونههای حاضر در XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact نیز متمایز میکند حذف گزینه HDR از بخش WB و نورگیری است که در هر دو مدل دیگر خانواده Z5 برای اولین بار در این منو قرار گرفته بود. یک تغییر ظریف دیگر فعال بودن Scence selection تنها در رزولوشن 8 مگاپیکسل به پایین است و در وضوح 20 و 23 مگاپیکسل این آیکون غیر فعال میشود. تا پیش از این با قرار دادن دوربین در حالت Superior Auto دو دکمه مجزا برای برداشت عکس و ویدئو در کناره سمت راست رابط کاربری ظاهر میشود در این ترکیب جدید اما در حالت Superior Auto نیز تنها یک شاتر عکاسی به چشم میخورد.
تغییرات رابط کاربری دوربین در سوی دیگر، انقلابیتر دنبال شده و به جز تنظیمات فلش و تعویضکننده دو دوربین در پایین و بالای صفحهنمایش، یک بخش کاملا جدید در مرکز به چشم میخورد. در این قسمت جدید چهار گزینه تازه به چشم میخورد که به ترتیب از بالا به پایین شامل Camera Apps (برای دسترسی به حالتهای مختلف از جمله فیلمبرداری 4K، تصویربرداری پانوراما و ...)، تغییر حالت عکاسی به فیلمبرداری، برداشت تصویر در حالت Superior Auto و بالاخره عکاسی Manual میشود که هریک با یک آیکون در این قسمت مشخص شدهاند. اولین نکته منفی این طراحی جدید که پس از چند لحظه استفاده از این منو مشهود خواهد بود، قابل اسکرول نبودن این منو است. به بیان دیگر برای فعال کردن هریک از این آیکونهای چهارگانه تنها باید روی آن آیکون tap کرد (ضربه زد) و حرکت دادن انگشت برای اسکرول این منو به نتیجه مشخصی ختم نمیشود. از قابل اسکرول نبودن این مدل به این علت میتوان به عنوان یک نکته منفی یاد کرد که این چهار آیکون در حالت پیشفرض با هم به نمایش در نمیآیند و به عنوان نمونه برای دسترسی و به نمایش درآمدن آیکون Camera Apps نخست باید آیکون Video را لمس کرد.
تغییرات مثبت در بخش رزولوشن این دوربین که در دو مدل قبلی خانواده Z5 نیز شاهد آن بودیم در Z5 Premium نیز تکرار شده است؛ تا پیش از این تنها در حالت Manual امکان دسترسی به حداکثر وضوح دوربین و حتی وضوح 15.5 مگاپیکسل وجود داشته و در حالتهای HDR و Superior Auto حداکثر وضوح قابل دسترس به 8 مگاپیکسل محدود شده بود. در XPERIA Z5 اما در هر دو حالت HDR و Superior Auto نیز امکان برداشت تصویر در رزولوشنهای 20 مگاپیکسل (در نسبت تصویر 16:9) و 23 مگاپیکسل (در نسبت تصویر 4:3) وجود دارد که از این مورد میتوان به عنوان پیشرفت بزرگی یاد کرد. در عوض سونی وضوح میانی 15.5 مگاپیکسل را از لیست رزولوشنهای قابل دسترسی حذف کرده و پله بعدی پس از رزولوشنهای 23 و 20 مگاپیکسلی، وضوح 8 مگاپیکسلی است.
نگفته پیداست که با فشردن دکمه فیزیکی شاتر در هر لحظه میتوان دوربین دستگاه را احضار کرد. یک نکته نسبتا جدید در این رابطه تغییر خودکار حالت عکاسی به Superior Auto پس از احضار دوربین در این حالت است. به بیان دیگر فارغ از اینکه آخرین بار دوربین را در چه حالتی تنظیم کرده باشید با فشردن دکمه فیزیکی شاتر برای دسترسی سریع به دوربین، حالت عکاسی به Superior Auto تغییر میکند. این گزینه را میتوان هم به عنوان یک نکته مثبت و هم به عنوان یک نکته منفی برشمرد. مثبت از آن جهت که در برخورد با یک سوژه سریع و حساس نیازی به تنظیم دوربین نیست و منفی از آن جهت که در حین تصویربرداری و پس از تنظیم گزینههای دستی (میزان نورگیری،فعال بودن HDR و...) حتی مرور تصویر قبلی گرفته شده و سپس فشردن شاتر برای بازگشت به منوی دوربین نیز منجر به کنسل شدن تنظیمات پیشین و فعال شدن Superior Auto میشود.
در حین برداشت تصویر توسط این دوربین برخی مشکلات کوچک و بزرگ مانع از عملکرد مناسب این قسمت میشود. یکی از این موارد در زمینه فوکوس خودکار به ویژه در تصاویر نزدیک ماکرو رخ میدهد جاییکه در برخی سوژهها با رنگهای نزدیک به هم شرایط دشواری جهت فوکوس سریع وجود داشته و در مواردی دوربین زمان زیادی را برای یافتن نقطه فوکوس مورد نظر صرف میکند شرایط در Z5 Premium البته تا حدودی بهتر از دو مدل دیگر خانواده Z5 است. در محیطهای با نور کمتر این مسئله با تاخیر نسبی شاتر نیز همراه میشود که رفع این مورد برای یک دوربین موبایلی پیشرفته از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. سونی در معرفی این گوشی به قابلیت هایبرید اتوفوکوس 0.03 ثانیهای اشاره کرده است که در عمل و به خصوص در مورد سوژهها با نور کمتر و فواصل نزدیک با موفقیتی نسبی همراه است.
مجموعه نرمافزاری و رابط کاربری دستگاه در نمایش بلافاصله تصاویر برداشت شده توسط دوربین اندکی کند عمل میکند. در اینجا پس از گرفتن یک عکس با لمس کردن thumbnail آن برای نمایش تصویر تمام صفحه، ابتدا تصویری نسبتا محو با نورگیری نچندان مناسب و با نویز مشهود ظاهر شده سپس در کمتر از 1 ثانیه تصویری بهتر و در نهایت در حدود 2 ثانیه بعد تصویر نهایی با نور کمتر و کنتراست بیشتر با برطرف کردن نویز اولیه شکل میگیرد. بنابراین پس از برداشت عکس توسط این دوربین اولین نمایی که از آن در گالری تصاویر دیده میشود را نباید معیار کیفیت قرار داد و به دستگاه حداقل 2 ثانیه برای نمایش کیفیت اصلی عکس باید فرصت داد.
با تنظیم دوربین روی حالت Manual و با غیر فعال بودن HDR تصویربرداری با دوربین XPERIA Z5 Premium را آغاز میکنیم. در وهله اول باوجودی که رنگها تا حدودی به زردی گرایش دارند اما تصویر بسیار گرمتری در مقایسه با XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact تولید شده و از روی صفحهنمایش گوشی نیز به سادگی میتوان به جزئیات بیشتر تصویر پی برد.
خروجی تصویر در حالت Manual بدون HDR - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برای آنکه با تاثیر مهم پردازش و پروسس نرمافزاری در خروجی یک دوربین بیشتر آشنا شویم تنها یک بار گزینه Auto Level در نرمافزار فتوشاپ را روی تصویر فوق اعمال میکنیم. تاثیر فوقالعاده این تغییر ساده را که تنها با گرفتن همزمان سه دکمه Shift+Ctrl+L به دست آمده را در زیر میبینید.
تصویر در حالت Manual بدون HDR پس از اعمال Auto Level در فتوشاپ - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
با برش اندازه واقعی یا کراپ 100 درصد تصویر بالا، حدس اولیه در مورد جزئیات بیشتر نسبت به دو عضو قبلی خانواده Z5 کاملا تایید میشود و با وجودی که ظاهرا از یک دوربین مشترک در این سه گوشی استفاده شده در این مقایسه به روشنی میتوان تاثیر پروسس نرمافزاری در ایجاد یک تصویر بهتر را به وضوح مشاهده کرد.
برش اندازه واقعی تصویر در حالت Manual بدون HDR
فعال کردن حالت HDR در حالت Manual باعث هجوم نور بیشتری به تصویر و در نتیجه کاهش نسبی کنتراست میشود. در این هنوز تصاویر اندکی به زردی گرایش دارند که پس از اعمال Auto Level در فتوشاپ تصویر بار دیگر متحول میشود
خروجی تصویر در حالت Manual با فعال کردن HDR - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برداشت Manual با HDR فعال پس از اعمال Auto Level در فتوشاپ - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
در برش اندازه واقعی این حالت نیز هنوز با جزئیات بسیار بالایی روبرو میشویم که به روشنی بالاتر از دو مدل قبلی این خانواده یعنی XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact قرار دارد.
برش اندازه واقعی تصویر در حالت Manual با فعال کردن HDR
در نهایت با انتخاب گزینه Superior Auto ترکیب مناسبی از رنگ، نور و کنتراست به کار گرفته شده و با وجود روشنایی مطلوب، از کنتراست نیز چندان کاسته نمیشود. در اینجا نیز با اعمال Auto Level تصویر بسیار بهتری در چند ثانیه پیش روی کاربران قرار میگیرد.
خروجی تصویر در حالت Superior Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
برداشت Superior Auto پس از اعمال Auto Level در فتوشاپ - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
با برش اندازه واقعی حالت Superior Auto سطح جزئیات مناسب به تصویر کشیده شده توسط دوربین بهتر به نمایش گذاشته میشود که به خصوص در مورد سوژههای دشواری همچون شاخ و برگ درختان بهترین نتیجه نسبت به دو حالت قبلی ایجاد میشود.
برش اندازه واقعی در تصویر Superior Auto
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد یکی از ویژگیهایی که سونی در حین معرفی این دوربین به آن اشاره کرده زوم 5 برابری بدون افت مشخص در کیفیت تصویر است. این قابلیت را نیز در Z5 Premium بررسی کردیم که نتیجه آن را در زیر مشاهده میکنید. تصویر دوم در اینجا پس از 4.6 برابر زوم به دست آمده است که با وجود آنکه اختلاف بزرگی با دوربینهای دارای زوم اپتیکال دارد اما در مجموع برای یک دوربین موبایلی نمونه چندان بدی نیز به حساب نمیآید.
برداشت تصویر در حالت Auto - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
پس از 4.6 برابر زوم در تصویر - عکس با ابعاد و کیفیت اصلی را در اینجا مشاهده نمائید
در مجموع از تصاویر گرفته شده توسط دوربین XPERIA Z5 Premium بسیار بیش از دو گوشی قبلی این کلاس رضایت داشتیم، جزئیات در سطح بسیار بالاتری قرار داشت و از کنتراست نیز میتوان راضی بود. تنها نکته منفی همچنان به پروسس نرمافزاری عکس در مجموعه گوشی تعلق دارد که در برخی موارد نیاز به ویرایش بعد از گرفتن عکس را الزامی میکند.
فیلمبرداری این دوربین مثل گذشته حداکثر با وضوح 2160p یا 4K با 30 فریم در ثانیه انجام میشود و دو وضوح 1080/30p و 1080/60p نیز در آن قابل دسترس هستند. بیت ریت ویدئویی این دوربین در وضوح 1080/30p حوالی 17.5Mbps، در وضوح 1080/60p نزدیک به 30Mbps و در حالت 4K به 54Mbps با بیتریت صوتی مشترک 155Kbps به صورت دو کاناله است که تغییر خاصی نسبت به دو مدل دیگر خانواده Z5 ندارند. از کیفیت این ویدئوها به خصوص در وضوح 1080/60p بسیار رضایت داشتیم و جزئیات بالا و کنترل رنگ کاملا مناسبی در آنها به چشم میخورد.
دوربین دوم
همانند دوربین اصلی در اینجا نیز روی کاغذ با دوربین مشترکی در مقایسه با دو عضو دیگر خانواده Z5 روبرو میشویم. این دوربین 5 مگاپیکسلی از سنسور Exmor R با لنز واید 25 میلیمتری بهره میبرد که تفاوت خاصی با دوربین سلفی XPERIA Z3+ نداشته و در زمینه جزئیات و رنگ کیفیت راضیکنندهای را ارائه میکند البته طبق انتظار به دلیل نبود فوکوس خودکار انتظار تصاویری شارپ همانند دوربین اصلی را نمیتوان داشت.
باتری
ابعاد بزرگتر دستگاه، فضای بیشتری را برای ارتقا ظرفیت باتری در اختیار طراحان Z5 Premium قرار داده است. این باتری 3430 میلی آمپر ساعت ظرفیت دارد که مقایسه آن با XPERIA Z3+ دقیقا 500mAh افزایش را نشان میدهد. سونی مثل دو گوشی دیگر XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact در اینجا نیز به دوام دو روزه برای توصیف این باتری بسنده کرده و اطلاعات دقیقتری از دوام این باتری ارائه نکرده است. روی کاغذ با توجه به فول اچدی بودن صفحهنمایش در تمامی لحظات به جز نمایش عکس و ویدئوی 4K، میتوان انتظار دوام بالایی را از این باتری داشت و مقایسه آن با دیگر رقبای اندرویدی 5.5 اینچی آن همان LG G4 با باتری 3000mAh و HTC One E9+ با باتری 2800mAh، ظرفیت بسیار بالاتری را نشان میدهد. انتظار دستیابی به شارژ دو روزه از این باتری در عمل بستگی فراوانی به نوع استفاده کاربران دارد اما در یک استفاده ترکیبی نچندان سنگین تا اواسط روز دوم نیز معمولا نیازی به اتصال شارژر نخواهد بود اما در هر حال به پایان بردن روز دوم با یک بار شارژ با هر نوع استفاده متوسطی تقریبا ناممکن به نظر میرسد.
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد ، با وجود پشتیبانی گوشی از Quick Charge 2.0، شارژر همراه دستگاه (UCH20) از این فناوری پشتیبانی نمیکند و برای دستیابی به شارژ سریع باید شارژر مخصوص UCH10 سونی را به صورت جداگانه تهیه کرد.
در فرایند شارژ با شارژر معمول حاضر در جعبه گوشی، در طی یک ساعت اول شارژ باتری از 9 درصد به 52 درصد افزایش یافت و پس از آن در 30 دقیقه بعد به شارژ 73 درصدی و در راس ساعت دوم به شارژ 92 درصدی دست پیدا کردیم. در نهایت فرایند شارژ از 9 تا 100 درصد در زمان 2 ساعت و 33 دقیقه کامل شد.
سنسور اثر انگشت
در Z5 Premium نیز مثل دو گوشی دیگر این رده، سنسور اثر انگشت با تغییر شکل دکمه پاور در کناره سمت راست قرار دارد. این دکمه مسطح با وجود آنکه نسبت به طراحی همیشگی دکمههای پاور سونی بسیار بزرگتر شد اما برای عملکرد به عنوان یک حسگر دریافتکننده اثر انگشت، کوچک به نظر میرسد.
این سنسور با وجود کوچکی، مشکلی در دریافت اثرات انگشت ندارد و در هنگام بازگشایی قفل نیز با درصد مشخصی از خطا میتوان از عملکرد آن تا حدودی رضایت داشت هرچند به نظر میرسد که تغییر طراحی و در نظر گرفتن دکمه بزرگتر و حساستری برای این قسمت یکی از مواردی باشد که سونی در نسل آینده گوشیها خود باید مد نظر قرار دهد.
قابلیت ضد آب
نمیتوان از گوشیهای پیشرفته سونی در سری Z سخن گفت و از قابلیت ضد آب آنها یاد نکرد. XPERIA Z5 Premium نیز مثل دیگر اعضای اخیر این خانواده از استاندارد IP68 برخوردار است که به معنای نفوذناپذیر ماندن در برابر گرد و خاک و ورود آب تا عمق 1 متری برای 30 دقیقه است. سونی البته چندی پیش با ایجاد تغییراتی در شیوههای استفاده از دستگاههای خود کاربران را از فرو بردن گوشی در آب منع کرد و از پوسترهای تبلیغاتی زیر آب سونی که تا مدتها برای تمامی گوشیهای سری Z از آنها استفاده میشد نیز برای خانواده Z5 دیگر خبری نیست. در صفحه پشتیبانی سونی موبایل به صراحت در این زمینه آمده است: «درجه IP دستگاه شما در شرایط آزمایشگاهی در حالت Stand-dy به دست آمده بنابراین نباید دستگاه را در زیر آب برای مواردی همچون عکس گرفتن به کار ببرید. از دستگاه خود برای گرفتن تصاویر در حین انجام هرگونه فعالیت زیر آب از قبیل شیرجه زدن یا استفاده از ماسک زیر آبی (snorkeling) استفاده نکنید» این پیغام البته به معنای ایجاد تغییرات در استاندارد و استراتژی این شرکت در دستگاههای ضد آب نیست اما میتوان آن را به منزله هشداری برای کاربرانی تلقی کرد که توصیههای سونی در زمینه فرو نبردن دستگاه در مایعاتی به جز آب را نادیده گرفتهاند. بدینترتیب در صورت رعایت شرایطی که پیش از این نیز سونی در رابطه با آنها هشدار داده بود امکان استفاده از گوشی در موقعیتهای دارای رطوبت (همچون زیر باران) به راحتی وجود دارد و همانطور که در صفحه پشتیبانی سونی نیز آمده است هنوز میتوان گوشی را به سادگی زیر شیر آبی معمولی شست.
یک نکته کاملا بهبود یافته در ساختار XPERIA Z5 Premium در این قسمت کارکرد بسیار بهتر صفحهنمایش در هنگام خیس بودن آن است. در گذشتهای نچندان دور، خیس بودن انگشتها به معنای کار نکردن صفحهتاچ اسکرین تلقی میشود این بار اما به سادگی میتوان با انگشتان خیس نیز از صفحهنمایش استفاده کرد.
سیستمعامل و رابط کاربری
تغییر انیمیشن بوت سیستمعامل در XPERIA Z5 Premium نوید ایجاد تغییراتی در رابط کاربری دستگاه را میدهد. XPERIA Z5 Premium برای بوت کامل به نزدیک به 38 ثانیه زمان نیاز دارد که تفاوت خاصی نسبت به XPERIA Z5 ندارد و تا حدودی زمان نسبتا زیادی به حساب میآید. سیستمعامل دستگاه نسخه 5.1.1 اندروید است و رابط کاربری همیشگی سونی نیز اینترفیس منویی آن را تشکیل میدهد.
در صفحه قفل تقریبا بدون تغییر نسبت به گذشته دو میانبر دسترسی به دوربین و شمارهگیر در پایین دیده میشود و اطلاعات زمان و تاریخ همراه با نوتیفیکیشن برنامهها در مرکز به چشم میخورد. نمایش اعلانهای مختلف در این بخش به دلخواه کاربران خواهد بود و میتوان نمایش نوتیفیکیشنها را کلا از این قسمت حذف کرد.
در صفحه Home در نگاه اول به قابلیت جدیدی بر نمیخوریم اما در واقعیت یکی دو نکته تازه در این قسمت در نظر گرفته شده است. با نگه داشتن دست روی صفحهنمایش به مد ویرایشی Home Screen وارد میشویم که در پایین امکان قرار دادن میانبر برنامهها و ویجیتها، تغییر والپیپر و تم و تغییر سایز آیکونهادر نظر گرفته شده است. طبیعتا انتظار داریم که با Pinch Zoom رو به داخل نیز با منظره مشابهای همچون زمان نگهداشتن دست روی صفحهنمایش روبرو شویم اما در اینجا یک تفاوت کوچک دیده میشود و برای ظاهر شدن آیکونهای چهارگانه مد ویرایشی نیاز به لمس کردن یک آیکون + در پایین صفحهنمایش است. تنها کارکردی که از این نحوه اجرا به ذهن متبادر میشود امکان انتقال آیکونهای زیر صفحهنمایش به درون هریک از پنجرههای دسکتاپ است.
سونی همچنان حداکثر از 7 دسکتاپ مختلف در این بخش پشتیانی میکند.
در منوی اصلی با وجود افزایش سایز صفحهنمایش نسبت به دو مدل دیگر Z5، تعداد آیکونها همچنان 20 عدد در 5 سطر 4 ستونی است و فضای خالی بسیار زیادی در بالا و پایین آن دیده میشود. نقطههای زیر صفحهنمایش بدون تغییر نسبت به گذشته موقعیت صفحه فعلی را به کاربر یادآور میشود اما منوی عمودی همیشگی سونی در این قسمت که با ادامه اسکرول به سمت راست ظاهر شده و علاوه بر امکان مرتبسازی ایکونهای این قسمت امکان دسترسی مستقیم به فروشگاه سونی و Play Store را در دسترس قرار میداد اینک حذف شده و مهمترین وظایف آن یعنی جستوجو در مبان برنامهها و مرتبسازی آیکونها به دو گزینه جدید در کناره سمت راست بالای صفحهنمایش منتقل شده است.
این دو آیکون جدید در کمال تعجب به نمایش نوار وضعیت یا Status bar در بالای منوی اصلی ترجیح داده شده است و تا قبل از اسکرول کوتاهی از بالای صفحهنمایش رو به پایین نمیتوان گزینههای حاضر در Status bar همچون وضعیت باتری، زمان، وضعیت وایفای و بلوتوث و دیگر موارد معمول این قسمت را مشاهده کرد در این حالت نیز پس از یک نمایش کوتاه، Status bar بار دیگر پنهان میشود.. به بیان دیگر از نگاه سونی کاربران نیازی به مشاهده Status bar به صورت پیشفرض در منوی اصلی ندارند و این در حالی ست که فضای خالی بسیار زیادی در بالا و پایین صفحهنمایش به چشم میخورد.
Notification Area یا منوی کشویی بالای صفحهنمایش نیز در نگاه اول هیچ تغییری را نسبت به رابط کاربریهای جدید سونی در مدلهایی همچون XPERIA Z3+، XPERIA C5 Ultra یا XPERIA M5 نشان نمیدهد. در اینجا نیز اما یک تغییر ظریف و در عین حال کاربردی رخ داده است. امکان تعریف کردن یوزر جدید، دسترسی مستقیم به منوی Setting، ویرایش ترکیب آیکون های این قسمت همراه با نام اپراتور و زمان و تاریخ، بالاترین سطر در Notification Area را تشکیل داده و یک پله پایینتر از آن نوار تنظیم نور صفحهنمایش دیده نمیشود. پنهان کردن گزینه تنظیم اتوماتیک نور از این قسمت و انتقال آن به منوی Display در تنظیمات یکی دیگر از تصمیمات سونی برای کاربران و از جمله ضعفهای اصلی طراحی این قسمت به شمار میرود.
یک سطر پایینتر از نوار تنظیم روشنایی به دو آیکون بلوتوث و وایفای بر میخوریم که تنها تغییر صورت گرفته در این بخش نیز در این دو گزینه رخ داده است. یکی از ایرادهای وارد به منوی نوتیفیکیشن در رابط کاربریهای سونی دسترسی نیافتن به تنظیمات مرتبط با هر تاگل با لمس طولانی مدت آن است؛ لمسی طولانی مدت یک آیکون در منوی نوتیفیکیشن بسیاری از اینترفیسهای موبایلی دسترسی آسانی را به تنظیمات مرتبط با تاگل لمس شده فراهم میکند به عنوان نمونه با نگهداشتن دست روی آیکون دیتای موبایلی میتوان به تنظیمات آن وارد شد یا با لمس و نگهداشتن آیکون GPS به صورت بیواسطه دسترسی به سرویس Location فراهم میشود. در رابط کاربری سونی اما این مسئله دیده نشده است و لمس و نگهداشتن هر آیکون تاثیری را بر جای نمیگذارد. سونی در سری Z5 اما حداقل در مورد دو تاگل وایفای و بلوتوث که جدا از سایرین در زیر نوار تنظیم روشنایی قرار دارند یک استثنا قائل شده است.
در این قسمت با وجودی که همچنان لمس طولانی مدت دو آیکون وایفای و بلوتوث به نتیجهای منجر نمیشود اما در زیر این دو آیکون اینک دو فلش رو به پایین در نظر گرفته شده که با لمس آنها میتوان بدون ترک Notification Area به تنظیمات پایهای این دو تاگل دسترسی داشت. در صفحه جدیدی که با لمس فلش رو به پایین این تاگلها به نمایش گذاشته میشود دسترسی مستقیم به منوی تنظیمات وایفای و بلوتوث در Setting گوشی فراهم میشود.
در نهایت آخرین نکته قابل اشاره در منوی Notification به امکان جایگذاری حداکثر 9 تاگل مختلف در پایین این بخش است که میتوان آنها را از یک لیست 14 عددی انتخاب کرد. یک آیکون نسبتا جدید در این بخش به گزینه Detect USB device تعلق دارد که قابلیت USB OTG پورت اتصالات سیمی گوشی را یادآور میشود.
با لمس دکمه recent در پایین صفحهنمایش نهتنها آیکون برنامههای در حال اجرا و اخیرا اجرا شده در چینشی چرخشی با امکان بستن تکی یا دستهجمعی در دسترس قرار میگیرد بلکه گزینه تازهای در زیر صفحهنمایش امکان اجرای نسخه کوچک شدهای از بسیاری از برنامهها همچون ماشین حساب، تقویم، مرورگر اینترنت، ایمیل، پلیر موسیقی و چندین و چند برنامه دیگر را روی هم فراهم میآورد. تعداد این برنامهها که Small apps نامیده میشوند نهتنها از طریق Google Play بلکه با تبدیل ویجتهای نصب شده درون گوشی نیز قابل افزایش است.
چیپست پردازشی- حافظه
همانند دیگر Z5های سونی، در XPERIA Z5 Premium نیز از چیپست Snapdragon 810 استفاده شده اما برخلاف دو مدل دیگر که گزینههای احتمالا کم حاشیهتری در این قسمت انتظار سونی را میکشیدند، در مورد این گوشی حداقل در مجموعه چیپستهای کوالکام تنها انتخاب ممکن همین پروسسور Snapdragon 810 است. علت این مسئله را باید در پشتیبانی این چیپست از وضوح 4K صفحهنمایش جستوجو کرد، قابلیتی که در نمونههایی چون Snapdragon 615 و حتی Snapdragon 808 نیز پشتیبانی نمیشود. در این چیپست مثل گذشته از 4 هسته 2 گیگاهرتزی ARM A57 و 4 هسته 1.5 گیگاهرتزی ARM A53 بهره میبرد این مجموعه در بخش گرافیکی دارای قطعه Adreno 430 بوده و 3 گیگابایت رم دارد. از 32 گیگابایت حافظه داخلی نیز بار دیگر در حدود 22.5 گیگابایت در اختیار کاربران قرار دارد. اسلات حافظه microSD گوشی تا 200 گیگابایت امکان ارتقا را ارائه میکند.
پاشنه آشیل این مجموعه با وجود عملکرد پیشرفته آن و تجهیز به پردازندههای پرقدرت 64 بیتی، در ایجاد حرارت بیش از اندازه و تاثیر منفی در کارکرد پردازشی چیپست است. سونی همانند دو عضو دیگر سری Z5 به خوبی توانسته است تا حرارت تولیدی توسط این مجموعه را کنترل کرده و از راه یافتن این حرارت به سطح به میزان زیادی جلوگیری کرده است. این البته به معنای ایجاد نشدن حرارت و تاثیر منفی نداشتن آن بر عملکرد پروسسور به خصوص در زمینه پردازشی نیست.
برای مشخص کردن میزان تاثیر حرارت بر عملکرد گوشی همان آزمایش دو مدل دیگر Z5 را در اینجا نیز تکرار میکنیم. در تست نخست به سراغ بنچمارک Geekbench 3 میرویم که مستقیما کیفیت و کارایی پردازندهها را تقریبا بدون توجه به دیگر عوامل اندازهگیری میکنیم. نتیجه این بنچمارک در هنگام سرد بودن گوشی در دو گوشی XPERIA Z5 و XPERIA Z5 Compact در حالت تک هستهای به ترتیب برابر 1349 و 1310 واحد بود و در حالت مولتی یا چند هستهای به 4152 و 4068 رسید. هر دوی این گوشیها پس از یک بار اجرا کردن این تست و گرم شدن گوشی و اجرای مجدد این تست (بعد از یک ریستارت) نتیجه کاملا ضعیفتری را ثبت کردند که در حالت تک هستهای برای Z5 و Z5 Compact به ترتیب به 630 و 706 واحد و در حالت مولتی یا چند هستهای به ترتیب به 1953 و 2440 واحد رسید. با توجه به یکسان بودن ساختار پردازشی Z5 Premium نسبت به دو گوشی دیگر، انتظار نتیجه مشابهای را در این تست داریم. امتیاز گوشی در هنگام سرد بودن کامل دستگاه در حالت تک و چند هستهای به ترتیب به 1374 و 4157 واحد رسید که به دو گوشی دیگر کاملا نزدیک است بلافاصله پس از این تست و با یک بار ریستارت و انجام مجدد آن نتیجه دو حالت تک و چند هستهای به 967 و 3126 واحد تقلیل یافت که با وجود تاثیرپذیری کمتر نسبت به دو گوشی دیگر این رده اما همچنان تاثیر حرارت در کاهش پرفورمنس را یادآور میشود.
در تست دوم به سراغ بنچمارک کلی AnTuTu نسخه 5.7.1 میرویم. در این بنچمارک به دلیل حضور عوامل دیگری در تست به جز واحدهای پردازشی، همچون گرافیک، حافظه رم و حافظه داخلی، تاثیر منفی گرما در تقلیل امتیاز گوشی پس از گرم شدن آن کاهش محسوسی پیدا میکند به طوریکه در هنگام سرد بودن نتیجه 60055 واحد و پس از یک بار ریستارت و تکرار بلافاصله این تست امتیاز به 48751 کاهش پیدا میکند. بنابراین میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که بالا رفتن حرارت در Snapdragon 810 بیش از آنکه دیگر قطعات را دچار کاهش پرفورمنس کند بیشتر منجر به افت پردازنده میشود.
آزمون سوم به تست گرافیکی 3DMark تعلق دارد که معیاری برای سنجش کیفیت گرافیک دستگاه است. آزمون نخست این تست به بنچمارک سنگین Sling Shot تحت OpenGL ES 3.1 با اجرا و رندر در وضوح QHD یا 2560×1440 پیکسل تعلق دارد. امتیاز Z5 در این تست 1042 واحد بود و از همین رو انتظار رقم مشابهای را در Z5 Premium داریم. Z5 Premium این تست را با امتیاز به نسبتا بهتر 1132 پشت سر میگذارد که نشان از کیفیت بالای بخش گرافیکی گوشی دارد
در تست دیگری از مجموعه 3DMark عملکرد گوشی را در بنچمارک Ice Storm Unlimited تحت OpenGL ES 2.0 و اجرا در وضوح 720p سنجیدیم. امتیاز فوقالعاده XPERIA Z5 در این تست 25178 واحد بود و XPERIA Z5 Premium حتی از این نیز فراتر رفته و این تست را با امتیاز 27845 واحد به اتمام میرساند.
ارتباطات
همانند دیگر گوشیهای سری Z، در XPERIA Z5 Premium نیز با لیست بلندبالایی از گزینههای اتصال در زمینههای گوناگون روبرو میشویم که تقریبا تمامی نیازهای کاربران را پوشش میدهند. ارتباطات LTE و 3G همراه با وایفای ac، اتصال NFC، بلوتوث نسخه 4.1، خروجی TV از نوع MHL 3 با پشتیبانی از انتقال تصویر 4K و قابلیت OTG از طریق پورت Micro USB گزینههای ارتباطی اصلی این گوشی را تشکیل میدهند. برای مسیریابی نیز از هر سه گزینه موجود یعنی GPS، GLONASS و Beidou پشتیبانی میشود. سرعت ارتباط LTE در مدل در اختیار ما یعنی XPERIA Z5 Premium Dual با کد نام E6833 به LTE Cat.4 با سرعت 150Mbps دانلود محدود شده است اما در نسخه معمولی تک سیمکارت با کد نام E6853 اتصال LTE پر سرعتتر یعنی LTE Cat.6 با پشتیبانی از سرعت 300Mbps در نظر گرفته شده است.
کلام آخر
Sony XPERIA Z5 Premium Dual با تصمیمی به ظاهر هوشمندانه و افزودن چاشنی 4K به اسمارتفونی مدرن بدون اعمال فشار سنگین بر مجموعه پردازشی، توجه بسیاری را در نگاه اول به خود جلب میکند. این گوشی بالاخره گزینه مدرنی را در اختیار علاقهمندان به صفحهنمایشهای بزرگ در مجموعه سونی قرار دارد و ترتیب رنگ جذاب آن در دو نسخه کروم و طلایی نگاههای بسیاری را به خود جلب خواهد کرد. صفحهنمایش با کیفیت، دوربین عکاسی و فیلمبرداری مدرن، باتری قوی و گزینههای ارتباطی پیشرفته سایر نکات مثبت این گوشی را تشکیل میدهند. در سوی دیگر ممکن است این واقعیت که صفحهنمایش گوشی تنها در هنگام پخش محتوای تصویری 4K از این وضوح استفاده میکند و اطلاعیه سونی که کاربران را از فرو بردن دستگاه در آب منع میکند به مذاق بسیاری از کاربران خوش نیاید. بدنه براق با جذب فوقالعاده اثرات انگشت، وزن بیش از اندازه بالا، کاهش نسبی پرفورمنس دستگاه هنگام گرم شدن هستههای پردازشی، نبود لرزهگیر اپتکیال برای دوربین و رابط کاربری ضعیف بدون تغییرات انقلابی مهمترین نکات منفی این گوشی را تشکیل میدهند