امتناع گوگل از تعهدات صحت‌سنجی اتحادیه اروپا برای جست‌وجو و یوتیوب

نمایش خبر

تاریخ : 1403/10/30        نویسنده: مسعود بهرامی شرق
برچسب‌ها : گوگل Google ، اتحادیه اروپا European Union (EU) ، گوگل Google
واحد خبر mobile.ir : پس از اینکه مارک زاکربرگ انصراف متا از صحت‌سنجی را اعلام کرد، گوگل نیز با ارسال نامه‌ای به اتحادیه اروپا، از تصمیم خود مبنی بر کنار گذاشتن تعهدات قبلی در رابطه با صحت‌سنجی خبر داد. طبق این نامه – که Axios به‌تازگی رونوشتی از آن را منتشر کرده – گوگل اعلام کرده که دیگر قابلیت صحت‌سنجی را به نتایج جست‌وجوی خود و همچنین ویدئوهای یوتیوب اضافه نخواهد کرد. گوگل پیش از این مجموعه‌ای از تعهدات داوطلبانه – که در سال 2022 در قالب «آیین‌نامه عملیاتی درباره دروغ‌پراکنی» از سوی اتحادیه اروپا معرفی شد – را امضا کرده بود. این آیین‌نامه در راستای کاهش تأثیر دروغ‌پراکنی و انتشار اخبار ساختگی در فضای مجازی تدوین شده است.

در حال حاضر «آیین‌نامه عملیاتی درباره دروغ‌پراکنی» غیرالزام‌آور بوده و تخطی از آن مجازاتی را در پی ندارد، اما گفته می‌شود این آیین‌نامه به‌زودی به یکی از بندهای قانون سرویس‌های دیجیتال (DSA) تبدیل خواهد شد. جالب است بدانید، همزمان با انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری ایالات متحده، برخی از سران کمپانی‌های فناوری آمریکا – از جمله سوندار پیچای (مدیرعامل گوگل)، تیم کوک (مدیرعامل اپل) و مارک زاکربرگ (مدیرعامل متا) – سعی در جلب حمایت ترامپ داشته و قصد دارند وی را به مبارزه با قوانین نظارتی اتحادیه اروپا ترغیب کنند.

در نامه یادشده – که به رناته نیکولای (Renate Nikolay)، مسئول محتوا و تکنولوژی در کمیسیون اروپا، نوشته شده – کنت واکر (Kent Walker)، رییس بخش امور بین‌الملل در گوگل، تأکید می‌کند که گوگل دیگر به مفاد آیین‌نامه مرتبط با صحت‌سنجی تعهدی ندارد، زیرا این مفاد برای خدمات گوگل مناسب یا مؤثر نیست. در این نامه به صراحت اعلام شده که گوگل، پیش از اینکه این آیین‌نامه در ذیل قانون DSA تعریف شود، از اجرای تمام تعهدات مرتبط با صحت‌سنجی انصراف می‌دهد. گوگل همچنین به قابلیت جدیدی اشاره کرد که سال گذشته به یوتیوب اضافه شد. به باور گوگل، این ویژگی – که امکان اضافه کردن یادداشت‌های زمینه‌ای به ویدئوها را برای برخی افراد فراهم می‌کند – ظرفیت‌های چشمگیری دارد. گفتنی‌ست، این قابلیت تا حد زیادی شبیه Community Notes در X است.

در حال حاضر، امضاکنندگان آیین‌نامه عملیاتی درباره دروغ‌پراکنی، به موارد زیر متعهدند: همکاری با سازمان‌های صحت‌سنجی در سرتاسر کشورهای عضو اتحادیه اروپا، در دسترس قرار دادن کارهای خود به کاربران به تمام زبان‌های رسمی اتحادیه اروپا، و قطع مشوق‌های مالی به خاطر اشاعه اطلاعات و اخبار ساختگی در پلتفرم‌های خود. به‌علاوه، شرکت‌های امضاکننده این آیین‌نامه موظفند شناسایی، درک و نشان‌دار کردن اطلاعات ساختگی و همچنین برچسب زدن تبلیغات سیاسی و تحلیل اکانت‌ها، بات‌ها و دیپ‌فیک‌هایی که به گسترش اطلاعات ساختگی کمک می‌کنند، را برای کاربران آسان کنند. البته، همان طور که گفته شد، مفاد این آیین‌نامه هنوز از نظر حقوقی الزام‌آور نیستند.

واکر در ادامه تأکید کرد که گوگل همچنان به سرمایه‌گذاری خود در حوزه تکنولوژی‌های کنترل و بازبینی محتوا – مثل Synth ID (ابزاری برای گذاشتن واترمارک دیجیتال) و همچنین افشاگری مبتنی بر هوش مصنوعی در یوتیوب – ادامه می‌دهد. در مقطع کنونی، اقدامات گوگل در حوزه کنترل و بازبینی محتوا، هیچ‌گونه صحت‌سنجی را شامل نمی‌شود. گوگل در توافق خود، به برخی از مفاد آیین‌نامه یادشده اعتراض کرده و یادآور شده بود که «جست‌وجو و یوتیوب سعی دارند در راستای این آیین‌نامه با سازمان‌های صحت‌سنجی به توافق برسند، اما خدمات کنترل کاملی بر این پروسه نخواهند داشت.»

تاکنون 40 پلتفرم آنلاین – از جمله مایکروسافت، تیک‌تاک، Twitch و متا – آیین‌نامه عملیاتی دروغ‌پراکنی اتحادیه اروپا را پذیرفته‌اند. البته همان طور که در مقدمه هم گفته شد، متا چندی پیش به برنامه صحت‌سنجی خود در آمریکا خاتمه داد. توییتر (که اکنون X نام دارد) نیز جزو امضاکنندگان این آیین‌نامه بود، اما پس از خرید این پلتفرم توسط ایلان ماسک، از تعهدات خود انصراف داد. طبق «شبکه استانداردهای صحت‌سنجی اروپا»، بسیاری از دیگر پلتفرم‌های دیجیتال که آیین‌‌نامه مذکور را به طور داوطلبانه امضا کرده‌اند نیز نسبت به اجرای تعهدات خود چندان پایبند نبوده‌اند.

هنوز مشخص نیست که آیا تمام مفاد این آیین‌نامه به بندهای قانون DSA تبدیل می‌شوند یا خیر. قانون‌گذاران اتحادیه اروپا چندی‌ست در خصوص اینکه امضاکنندگان آیین‌نامه حاضر به اجرای کدامیک از تعهدات آن هستند، در حال بحث و تبادل نظر با آنها هستند. کمیسیون اروپا هنوز تاریخ مشخصی را برای قانونی شدن این آیین‌نامه تعیین نکرده، اما پیش از این در نوامبر 2024 اعلام کرده بود که زودترین موعد اجرایی شدن آن، ژانویه 2025 خواهد بود. گفتنی‌ست، پیش‌بینی نحوه پاسخ اتحادیه اروپا به گوگل، پس از تبدیل این آیین‌نامه به قانون، کار دشواری‌ست.

منبع : Axios


خرید گوشی موبایل سامسونگ گلکسی آ 55 از دیجی کالا