رونمایی Tecno از دستاوردهای اپتیک جدید: از دیافراگم متغیر W-شکل تا لنز تله‌فوتوی مایع

نمایش خبر

تاریخ : 1402/9/25        نویسنده: مسعود بهرامی شرق
برچسب‌ها : دوربین Camera
واحد خبر mobile.ir : در سال‌های اخیر، شاهد آن بوده‌ایم که برخی استارت‌آپ‌های چینی – مثل ویوو، Insta360 یا Keychron – که تا چند سال پیش در خارج از مرزهای چین کسی آنها را نمی‌شناخت، امروزه به نام‌های مطرح و تأثیرگذاری در سرتاسر جهان تبدیل شده‌اند. یکی دیگر از این موارد برند Tecno است که طی ده سال اخیر عمدتا به تولید گوشی‌های اقتصادی برای بازار آفریقا شناخته می‌شد، اما از یک سال و نیم قبل شروع به تولید دیوایس‌های پیشرفته‌تر در بازارهای توسعه‌یافته کرد و به موفقیت‌های بزرگی نیز دست یافت. (از جمله اینکه توانست به نخستین برند چینی عرضه‌کننده گوشی هوشمند تاشو در هند تبدیل شود) اما دستاوردهای Tecno به اینجا ختم نمی‌شود.

کمپانی Tecno می‌داند که برای ادامه رشد خود چاره‌ای جز سرمایه‌گذاری بیشتر در بخش تحقیق و توسعه (R&D) و نوآوری در بخش سخت‌افزار ندارد. در همین راستا و در جریان رویدادی با عنوان Future Lens – که چندی پیش در شانگهای برگزار شد – Tecno از چند نوآوری جدید در زمینه تصویربرداری موبایل پرده برداشت. دیافراگم متغیر w-شکل، لنز تله‌فوتوی مایع و تکنولوژی Universal Tone از جمله دستاوردهای جدید Tecno در این رویداد بودند که در ادامه به بررسی دقیق‌تر آنها می‌پردازیم.

دیافراگم متغیر W-شکل

قبل از هر چیز باید بگوییم، دیافراگم متغیر پدیده جدیدی نبوده و پیش از این توسط برندهایی نظیر سامسونگ، هواوی و شیائومی در گوشی‌های هوشمند به کار گرفته شده است. اما نحوه پیاده‌سازی دیافراگم متغیر Tecno با موارد مشابه تفاوت دارد. به گفته Tecno، این دیافراگم جدید با الهام از چشم ماهی ده‌پا (یا سپیداج)، به شکل حرف W طراحی شده است.

با این اوصاف، طراحی W-شکل دیافراگم جدید Tecno در مقایسه با دیافراگم‌های متعارف – که عمدتا شش‌گوشه هستند – رویکردی کاملا متفاوت را دنبال می‌کند. به گفته Tecno، دیافراگم‌های ثابت نمی‌توانند بین نور ضعیف و قوی تعادل برقرار کنند. در نتیجه دامنه دینامیکی در عکس نهایی پایین‌تر خواهد بود؛ جایی که نواحی سایه تاریک‌تر و نواحی روشن ممکن است روشن‌تر باشند. اما طبق ادعای Tecno، دیافراگم W-شکل با کاهش خیرگی (glare) می‌تواند مدیریت بهتری بر میزان نور ورودی داشته باشد. ظاهرا ترکیب روزنه‌های افقی و عمودی می‌تواند سطح بالاتری از روشنایی را در سرتاسر سنسور تصویری به همراه داشته باشد. ناگفته نماند، این یک حدس است و هنوز مکانیسم دقیق این دیافراگم مشخص نیست.

در رویداد اخیر هیچ نمونه سخت‌افزاری از دیافراگم W-شکل شرکت Tecno در معرض دید قرار نگرفت. البته اگر در توانایی‌های اپتیک Tecno تردید دارید، بد نیست بدانید این کمپانی چینی سال گذشته نخستین اسمارت‌فون با دوربین پرتره مجهز به لنز جمع‌شونده (retractable) را با نام Phantom X2 Pro روانه بازار کرد. لذا Tecno ثابت کرده که در زمینه سخت‌افزار تصویری موبایل می‌تواند حرف‌های جدیدی برای گفتن داشته باشد.

لنز تله‌فوتوی مایع

مورد بعدی، یک لنز تله‌فوتوی مایع است که از توانایی‌های ماکرو نیز بهره می‌برد. این تکنولوژی به لنز اجازه می‌دهد تا برای حداقل فواصل کانونیِ متغیر، اندازه و شکل خود را تغییر دهد. بیشتر سازندگان اسمارت‌فون برای تغییر لنز جهت دست‌یابی به همین اثر، به سیستم‌های موتوری و حرکتی روی می‌آورند. اما طبق ادعای Tecno، این لنز جدید – که از مواد ژله-مانند انعطاف‌پذیر ساخته شده – امکان حرکت لنز را فراهم می‌کند بدون آنکه به قطعات گران‌قیمت و شکننده نیاز باشد.

گفتنی‌ست، Tecno اصرار دارد که این لنز را نخستین نوع در صنعت معرفی کند، اما نباید فراموش کنیم که شیائومی دو سال قبل گوشی هوشمند تاشوی Xiaomi Mix Fold را با دوربین مجهز به لنز مایع زوم‌کننده روانه بازار کرده بود. البته ادعای بزرگ Tecno آن است که این تکنولوژی را در یک لنز پریسکوپی پیاده‌سازی کرده که در آن صورت می‌توان آن را نخستین مورد در صنعت نامید.

در رویکرد Tecno، برای تنظیم انحنای لنز از ولتاژ استفاده می‌شود. به این ترتیب، لنز مذکور به شکل دینامیکی خود را تطبیق داده و نهایتا به فوکوس ماکرو – از فاصله 5 سانتی‌متری سوژه – دست پیدا می‌کند. به گفته Tecno، با توجه به استفاده از لنز مایع، امکان به‌کارگیری سنسور بزرگ‌تر نیز فراهم خواهد بود. گفتنی‌ست، بیشتر اسمارت‌فون‌ها ترجیح می‌‌دهند عکاسی ماکرو را به دوربین اولتراواید خود بسپارند. اما مشکل آنجاست که چشم‌انداز وسیع این دوربین‌ها، در نهایت عکس را دچار اعوجاج می‌کند. اما استفاده از فاصله کانونی بیشتر – نظیر لنزهای پریسکوپی – برای پیاده‌سازی عکاسی ماکرو گزینه مناسب‌تری خواهد بود.

تکنولوژی Universal Tone

در نهایت می‌رسیم به راه‌کار نرم-افزار محوری برای ویرایش توناژ رنگی چهره در عکس‌ها که Tecno آن را Universal Tone می‌نامد. البته Universal Tone راه‌کاری مشابه الگوریتم تصویری گوگل موسوم به Real Tone است که به شکل دینامیکی اقدام به تطبیق رنگ‌مایه چهره افراد در عکس‌ها می‌کند. Tecno مدعی‌ست که پشتوانه اصلی Universal Tone به‌کارگیری ماتریسی از طیف‌های رنگی (مبتنی بر پژوهش کروماتیکِ رنگ پوست) است. البته موارد دیگری از قبیل نگاشت رنگ‌مایه تصویر سه‌بعدی و همچنین دیگر الگوریتم‌های یادگیری ماشینی نیز وارد عمل می‌شوند تا Universal Tone بتواند یک تصویر را با رنگ‌مایه‌های پوستی مختلف تطبیق دهد.

استاندارد‌های زیبایی در شرق آسیا، عمدتا ناظر به این حقیقت است که مردم این منطقه زیبایی را در رنگ پوست روشن‌تر می‌بینند. از این رو برندهای اسمارت‌فون در شرق آسیا – اعم از سامسونگ، ویوو و ... – فیلترها و الگوریتم‌هایی دارند که رنگ پوست افراد در عکس‌ها را روشن می‌کند. شاید این راه‌کار مورد پسند مردم شرق آسیا باشد، اما برای برندهایی که گوشی‌های آنها در سرتاسر دنیا به فروش می‌رسد شایسته نیست که این نوع فیلترها را به تمام مردم دنیا تعمیم داده و برای همه نژادها – که افراد با پوست‌های تیره‌تر را نیز در بر می‌گیرد – یک نسخه تجویز کنند. ظاهرا Tecno در توسعه تکنولوژی Universal Tone این موضوع را نیز مد نظر قرار داده است.

در پایان گفتنی‌ست، Tecno هنوز اعلام نکرده این سه راه‌کار جدید برای اولین بار در کدام‌یک از دیوایس‌های این شرکت (یا دیگر شرکت‌ها) به کار گرفته خواهد شد، اما می‌توان حدس زد که اسمارت‌فون‌های سری Phantom X (که سیستم‌های اپتیک پیشرفته‌ای دارند) نخستین گزینه Tecno برای پیاده‌سازی این نوآوری‌ها باشد. به احتمال فراوان، جزییات بیشتری از این دستاوردهای جدید در جریان کنگره جهانی موبایل – که اوایل سال 2024 برگزار می‌شود – منتشر خواهد شد.



خرید گوشی موبایل سامسونگ گلکسی آ 55 از دیجی کالا