بلومبرگ اعلام کرد: افزایش قیمت تراشههای سامسونگ تا 20 درصد
نمایش خبر
تاریخ : 1401/2/28 نویسنده: مسعود بهرامی شرق | ||
برچسبها : | ای اس ام ال ASML ، سامسونگ Samsung |
بنا بر آنچه در وبسایت بلومبرگ قرار گرفته، هزینه ساخت قراردادی تراشه توسط سامسونگ برای دیگر کمپانیها -- بسته به درجه پیچیدگی ساخت آن – بین 15 تا 20 درصد بالاتر خواهد رفت. بلومبرگ مدعی شده که منبع این خبر، افراد آگاهی هستند که با توجه به حساسیت موضوع خبر، تمایلی به افشای هویت خود نداشتهاند. به گفته این افراد، افزایش قیمت برای چیپستهایی که بر مبنای لیتوگرافیهای قدیمیتر به تولید میرسند، بیشتر خواهد بود. از قرار معلوم، قیمتگذاریهای جدید از نیمه دوم سال جاری میلادی اجرایی خواهند شد. ظاهرا چانهزنی سامسونگ بر سر قیمت با برخی مشتریها به اتمام رسیده و با برخی دیگر همچنان ادامه دارد.
در سال گذشته، به دنبال کمبود جهانی قطعات، صنعت به یکباره با پدیده افزایش قیمتها مواجه شد و لذا تصمیم جدید سامسونگ، تغییر مسیری آشکار از رویه قبلی این شرکت (سیاست ثبات قیمتها) به شمار میرود. در حال حاضر، سامسونگ با چندین ریسک کلان روبروست از جمله جنگ در اوکراین، اقدامات مربوط به قرنطینه در چین، افزایش نرخ سود و تورم. تکتک این موارد میتواند برنامههای کسبوکاری که سامسونگ از چند سال پیش تدارک دیده بود را مختل کند. بدیهیست این حرکت سامسونگ و TSMC افزایش قیمت در بازار گوشیهای هوشمند، خودرو و کنسولهای بازی را در پی خواهد داشت، زیرا ساخت قراردادیِ بیش از دو سوم تراشهها در دنیا بر عهده این دو شرکت است.
البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که هزینههای تولید برای سازندگان تراشه نیز به طور متوسط بین 20 تا 30 درصد افزایش داشته است؛ از مواد شیمیایی، بنزین و ویفرهای سیلیکونی گرفته تا تجهیزات و مواد اولیه. به گفته خبرگزاری Nikkei، در پی افزایش قیمتها در سال گذشته، TSMC که پیشروی صنعت محسوب میشود، وعده افزایش 5 تا 8 درصدی قیمتها از سال 2023 را داده و UMC نیز در سهماهه دوم سال جاری میلادی، تراشههای خود را تا 4 درصد گرانتر به دست مشتریان میرساند. کمپانی هلندی ASML Holding نیز – که سامسونگ و TSMC برای تولید تراشه به آن وابستهاند – ماه گذشته بابت فشار مضاعف برای تأمین هزینههای کارکنان، افزایش قیمت مواد اولیه و هزینههای حمل و نقل هشدار داده بود.
کمبود جهانی قطعات موجب شده تا مشتریان، اولویتشان را تأمین تراشههای مورد نیاز خود قرار داده و به قیمت بالای این قطعات چندان توجه نکنند. ماساهیرو واکازوگی (Masahiro Wakasugi)، تحلیلگر بلومبرگ، معتقد است یکی از راهکارهای تولیدکنندگان محصولات نیمهرسانا جهت افزایش سودآوری خود، گرایش بیشتر این کمپانیها به ساخت تراشههای ردهبالاست. به گفته واکازوگی، با توجه به قیمت فزاینده انرژی، تجهیزات، مواد اولیه و حمل و نقل، این تصمیم سامسونگ اجتنابناپذیر است. با این حال، وی معتقد است، چنانچه یک مشتری بتواند زودتر از رقبایش به تراشه مورد نظر خود دسترسی پیدا کند، ممکن است با قیمتهای بالاتر نیز کنار بیاید.
شکی نیست که سامسونگ بزرگترین سازنده تراشههای حافظه در دنیاست، اما در حوزه ساخت قراردادی چیپست هنوز با TSMC فاصله دارد. در حال حاضر، تقاضا برای کامپیوترهای شخصی و گوشیهای هوشمند رو به کاهش گذاشته، اما کمپانیهای فناوری تقاضا برای سرورهای جدید با ظرفیت بالاتر را پیشبینی کردهاند که به نوبه خود تقاضا برای تراشه را نیز بالاتر میبرد. در مجموع، پیشبینی میشود تقاضا برای محصولات نیمهرسانا از عرضه این محصولات بالاتر رود (ظاهرا عرضه تا 5 سال آینده همچنان در مضیقه خواهد بود). البته کانگ مون-سو (Kang Moon-soo)، معاون اجرایی کسبوکار نیمهرسانای سامسونگ، مدعی شده که سامسونگ همین حالا برای پنج سال آینده سفارش دریافت کرده که مجموعا درآمدی معادل هشت برابر درآمد سال گذشته را عاید شرکت خواهد کرد.
سامسونگ – که بزرگترین کمپانی کره جنوبی محسوب میشود – در سال 2021 رقمی بالغ بر 36 میلیارد دلار برای گسترش کسبوکار تراشه خود صرف کرد و با خرید تجهیزات پیشرفته (مثل ماشینهای لیتوگرافی فرابنفش موسوم به extreme ultraviolet) از رقبای خود فاصله گرفت. به عنوان مثال، سامسونگ سال گذشته با کنار زدن اینتل، موفق شد عنوان بزرگترین سازنده تراشه (از لحاظ درآمدزایی) را کسب کند. حال، این کمپانی مدعی شده که قصد دارد در زمینه ساخت قراردادی تراشه، از TSMC نیز پیشی بگیرد.
در پایان لازم به ذکر است، طبق گزارشی که در اوایل سال جاری میلادی از سوی رسانه کرهای The Elec منتشر شد، کوالکام از نرخ بازدهی 35 درصدی تراشههای 4 نانومتری سامسونگ رضایت نداشته و قصد دارد ساخت چیپست های 4 نانومتری خود را به TSMC بسپارد. به عبارت بهتر، از هر 100 تراشهای که سامسونگ با لیتوگرافی 4 نانومتری به تولید رسانده، تنها 35 تراشه سالم بودهاند. حال، این رقم را مقایسه کنید با نرخ بازدهی 70 درصدی TSMC در ساخت چیپست های 4 نانومتری. همین امر، کوالکام را بر این وا داشته تا برای تولید چیپست Snapdragon 8 Gen 1 و همچنین ظاهرا تراشه نسل-بعدی Snapdragon 8 Gen 2 به TSMC روی آورد.
- معرفی Realme GT7 Pro با بدنه IP69، باتری 6,500mAh و پردازنده Snapdragon 8 Elite
- گزارش مالی اپل از سهماهه منتهی به سپتامبر 2024 – رکورد درآمد، کاهش اجباری سود!
- گزارش مالی سامسونگ از سهماهه سوم 2024 – افت سود 40 درصدی در بخش نیمهرسانا
- گزارش مالی مایکروسافت از سهماهه منتهی به سپتامبر 2024 – کاهش فروش Xbox، درآمدزایی سایر بخشها
- معرفی OnePlus 13 با بدنه IP69، باتری 6,000mAh و پردازنده Snapdragon 8 Elite
- معرفی iQOO 13 با پردازنده Snapdragon 8 Elite، باتری 6,150mAh و عقبگرد در دوربینها!
- گزارش مالی آلفابت از سهماهه سوم 2024 – عملکرد فوقالعاده، افزایش درآمد همه بخشها