معرفی M1 Pro و M1 Max چیپستهای پیشرفته 5 نانومتری جدید اپل
نمایش خبر
تاریخ : 1400/7/27 نویسنده: آرش افراسیابی | ||
برچسبها : | سیستم روی تراشه SoC (System on a Chip) ، اپل Apple |
اولین نکته قابل اشاره در مورد M1 Pro و M1 Max به عملکرد CPU در آنها تعلق دارد که بهگفته اپل در مقایسه با M1 قبلی 70 درصد سریعتر شده است. با به میان آمدن گرافیک و GPU، اختلاف این دو مدل با یکدیگر و البته M1 پیشین پر رنگتر میشود بدینصورتکه GPU حاضر در M1 Pro دو برابر سرعت بیشتری نسبت به M1 داشته و این رقم برای M1 Max به 4 برابر افزایش پیدا میکند!
جانی سروجی (Johny Srouji) معاونت ارشد بخش فناوریهای سختافزاری اپل در این زمینه ضمن اشاره به M1 و تغییراتی که این چیپ از لحاظ عملکرد و بهینهسازیهای مصرف انرژی به همراه داشته است میافزاید: «هیچکس تا به امروز یک طراحی سیستم-روی-یک-تراشه را به یک سیستم حرفهای اعمال نکرده تا امروز [که] با M1 Pro و M1 Pro Max [این اتفاق رخ داده است.] با صرفه عظیم در عملکرد CPU و GPU، تا شش برابر پهنای حافظه بیشتر، یک موتور رسانهای جدید با شتابدهندههای ProRes و دیگر فناوریهای پیشرفته، M1 Pro و M1 Max، سیلیکون اپل را حتی بیشتر به پیش میبرند و و شبیه هیچ چیز دیگری در یک نوتبوک حرفهای نیستند.»
تغییرات جدید در این دو مدل به بخش حافظه نیز ادامه پیدا کرده؛ جاییکه پهنای باند حافظه در M1 Pro به 200GB/s رسیده و پهنای باند 400GB/s در M1 Max نیز شش برابر بیشتر از میزانیست که M1 قادر به دستیابی به آن بود. M1 Pro و M1 Max بهترتیب حداکثر از 32 و 64 گیگابایت حافظه مجتمع (unified memory) پشتیبانی میکنند که این موضوع با توجه به آنکه بهگفته اپل جدیدترین لپتاپهای ویندوزی حداکثر به 16 گیگابایت حافظه گرافیکی مجهز شدهاند بار دیگر این دو چیپست را در جایگاه کاملا متمایزی نسبت به رقبای آن قرار میدهد. توان بالای اشاره شده در بالا فارغ از اتصال دستگاه به منبع تغذیه یا استفاده از باتری، در دسترس بوده و تفاوتی از این لحاظ دیده نمیشود.
M1 Pro و M1 Max همانطور که در ابتدا نیز اشاره شد با لیتوگرافی مشابه 5 نانومتری ساخته شدهاند و هر دوی آنها از 10 هسته پردازشی شامل 8 هسته پر توان و 2 هسته کممصرف اقتصادی تشکیل شدهاند. این مجموعه که در مقایسه با M1 سال گذشته 70 درصد سرعت بیشتری دارد بهگفته اپل در مقایسه با جدیدترین چیپهای در نظر گرفته شده برای لپتاپهای ویندوزی، تا 1.7 برابر عملکرد بالاتر CPU را با مصرف انرژی یکسان ارائه کرده و یا به همان سطح عملکرد CPU با 70 درصد مصرف انرژی کمتر دست پیدا میکند.
GPU یا واحد پردازش گرافیکی در M1 Pro حداکثراز 16 هسته تشکیل شده که 2 برابر سریعتر از M1 بوده و در مقایسه با گرافیکهای مجتمع حاضر در جدیدترین چیپهای 8 هستهای در نظر گرفته شده برای لپتاپهای ویندوزی (بهگفته اپل و در شرایط آزمایشگاهی) تا 7 برابر سریعتر است و حتی در مقایسه با گرافیکهای مجزای نوتبوکهای ویندوزی نیز «پرفورمنس بیشتری را در حالیکه حداکثر 70 درصد انرژی کمتری مصرف میکند» ارائه میدهد.
M1 Max از حداکثر 32 هسته گرافیکی و 57 میلیارد ترانسیستور برخوردار است که این تعداد، 70 درصد بیشتر از 33.7 میلیارد ترانسیسور حاضر در M1 Pro M1 Pro و 3.5 برابر بیشتر از M1 است! بدینترتیب M1 max را باید بزرگترین چیپی دانست که شرکت اپل تا به امروز ساخته است. اپل کیفیت گرافیکی این مجموعه را با GPUهای پیشرفته حاضر در لپتاپهای حرفهای کامپکت قابل مقایسه میداند و این در حالیست که 40 درصد انرژی کمتری را مصرف میکند.
این مجموعه همچنین بهگفته شرکت سازنده نسبت به پیشرفتهترین GPU حاضر در بزرگترین لپتاپهای ویندوزی در یک پرفورمنس یکسان تا 100 وات به انرژی کمتری نیاز دارد که عملا بهمعنای ایجاد گرمای کمتر و چرخش آرامتر فنهای خنککننده خواهد بود. البته نگفته پیداست که تا اثبات این ادعاها در دنیای واقعی باید به انتظار نشست.
اپل به بررسی تأثیرات حضور این پروسسورها در خانواده جدید MacBook Pro نیز پرداخته و از آن جمله به 13 برابر سرعت بیشتر در رندر پیچیده تایملاین در نرمافزار Final Cut Pro در مکبوک پروی مجهز به M1 Max در مقایسه با نسل قبلی مکبوک پروی 13 اینچی اشاره کرده است. دو برابر سرعت بالاتر M1 Max در انکودینگ ویدئو نسبت به M1 Pro (با توجه به حضور دو شتابدهنده ProRes در نسخه مکس) و 10 برابر کدگذاری سریعتر ProRes در مقایسه با نسل قبلی مکبوک 16 اینچی نیز از جمله دیگر موارد اشاره شده در این قسمت به حساب میآیند.
هر دوی M1 Pro و M1 Max به موتور پردازش عصبی 16 هستهای، یک موتور نمایشگر جدید برای راهاندازی صفحهنمایشهای متعدد اکسترنال، کنترلرهای جدید Thunderbolt 4، پروسسور سیگنال تصویری کاستوم اپل و نسل جدید مکانیزم امنیتی Secure Enclave مجهز شدهاند.
- نگاه ویدئویی به پنج ویژگی مشترک در نسل جدید گوشیهای پرچمدار
- معرفی Redmi A4 5G – پایینرده 100 دلاری با نمایشگر 6.88 اینچی، SD 4s Gen 2 و باتری 5,160mAh
- معرفی ZTE Blade V70 – میانردهای با السیدی +HD و دوربین 108 مگاپیکسلی
- معرفی خانواده ROG Phone 9 – گیمینگ فونهای ایسوس با اسنپدراگون 8 الیت و نمایشگر 185 هرتزی
- نگاهی به HyperOS 2 به همراه جدول زمانی و فهرست دیوایسهای قابل ارتقاء به این پوسته
- نگاهی به فناوری ISOCELL ALoP – راهکار سامسونگ برای کاهش برآمدگی دوربینهای بخش پشتی گوشی
- شیائومی 14T Pro در نگاه رسانهها – نقاط ضعف و قوت از دید حرفهایها