بهترین اپلیکیشن‌ها برای جلسات آنلاین و کنفرانس‌های تصویری

نمایش خبر

تاریخ : 1400/5/5        نویسنده: نعمت الله کمال فر
برچسب‌ها : اپلیکیشن Application ، اسکایپ Skype ، مایکروسافت تیمز Microsoft Teams ، گوگل میت Google Meet ، جیتسی Jitsi ، مایکروسافت Microsoft ، گوگل Google
واحد خبر mobile.ir : در شرایطی که با گسترش ابزارهای هوشمند و توسعه ارتباطات، به تدریج بخش قابل توجهی از جلسات و کنفرانس‌های حضوری جای خود را به جلسات آنلاین و وبینارها می‌دادند، شروع همه‌گیری کرونا این روند را شتابی فراوان بخشیده و کنفرانس‌های ویدیویی را از یک انتخاب به یک ضرورت بدل ساخته است. تداوم این همه‌گیری شرایطی را رقم زده که امروزه استفاده از اپلیکیشن‌های تماس تصویری و ویدیوکنفرانس در میان بسیاری از اقشار جامعه فارغ از سن‌وسال، شغل و سطح تحصیلات، رواج یافته است. هم‌زمان، ارائه‌کنندگان این نوع خدمات نیز از نظر کمی و کیفی توسعه‌‌ای بی‌سابقه یافته و گزینه‌های متعددی را پیش روی کاربران قرار داده‌اند. با توجه به تنوع و تعدد بالای این نوع نرم‌افزارها، در این مطلب سعی داریم شما را با برخی از بهترین و کارآمدترین گزینه‌های موجود برای برگزاری وبینارها و جلسات ویدیویی آنلاین آشنا کنیم.

Microsoft Skype: بهترین راهکار رایگان برای جلسات ویدیویی ساده

بدون شک اسکایپ یکی از قدیمی‌ترین و خوش‌نام‌ترین اپلیکیشن‌ها در زمینه تماس‌های صوتی و تصویری آنلاین است. اسکایپ از زمان شروع به کارش در سال 2003 تا کنون چنان عملکرد موفقی در سطح بین‌المللی داشته که نام این برند به تدریج مترادف مفهوم تماس ویدیویی شده و حتی در بسیاری دیکشنری‌های معتبر به عنوان یک فعل زبان انگلیسی شناخته می‌شود. با منسوخ شدن نسخه تجاری اسکایپ (Skype for Business) و جایگزین شدن آن با Microsoft Teams، می‌توان اسکایپ را یک سرویس رایگان برای کنفرانس‌های صوتی و تصویری آنلاین برشمرد. البته کاربران می‌توانند با شارژ کیف پول و دریافت Skype Credit، از امکان تماس مستقیم با خطوط تلفن‌ ثابت، تلفن همراه و حتی ارسال پیامک از طریق اپلیکیشن اسکایپ، استفاده نمایند. صرف نظر از این قابلیت‌های خاص، خدمات اسکایپ در زمینه ویدیوکنفرانس و تماس‌ تصویری در حال حاضر به صورت رایگان ارائه می‌شود.

تماس ویدیویی یک-به-یک با اسکایپ تقریبا نامحدود بوده، اما مانند اغلب اپلیکیشن‌های موجود در این لیست، محدودیت‌هایی در زمینه کنفرانس‌های ویدیویی وجود دارد که اسکایپ از آن‌ها با عنوان سیاست‌های مصرف منصفانه یاد می‌کند. حداکثر تعداد شرکت‌کنندگان هم‌زمان در یک کنفرانس تصویری اسکایپ تا سال 2020 معادل 50 نفر بود که این میزان در سال 2021 با توجه به نیازهای دوران همه‌گیری کرونا به 100 نفر افزایش یافته است. هر کنفرانس تصویری در اسکایپ می‌تواند تا 4 ساعت به صورت بی‌وقفه ادامه یابد. این محدودیت زمانی نسبت به اپلیکیشن‌های مشابه (در حال رایگان) بسیار سخاوتمندانه بوده و پاسخگوی نیاز اغلب کاربران خواهد بود. اما چنانچه بیش از این زمان برای یک جلسه مورد نیاز باشد، چاره‌ای جز ایجاد وقفه‌ای کوتاه برای شروع مجدد کنفرانس نیست. همچنین هر کاربر اسکایپ تا سقف 10 ساعت در روز و 100 ساعت در ماه مجاز به استفاده از خدمات تماس گروهی یا کنفرانس تصویری است. البته لازم به ذکر است که این محدودیت‌های زمانی شامل تماس‌های صوتی و تصویری مستقیم یا یک-به-یک میان کاربران نمی‌شود. اسکایپ با محدودیت‌های مورد اشاره می‌تواند به خوبی پاسخگوی اغلب نیازها در استفاده شخصی یا حتی استفاده تجاری در شرکت‌های کوچک و متوسط باشد. اما شرکت‌های بزرگ و مجموعه‌هایی که کسب‌وکار آن‌ها وابسته به ارتباطات ویدئویی و همکاری‌های تیمی راه‌دور باشد، بهتر است به سراغ سرویس‌هایی با امکانات بیش‌تر و محدودیت‌های کمتر بروند. به عنوان نمونه، شرکت مایکروسافت برای این نوع نیازها محصول دیگر خود با نام Microsoft Teams را پیشنهاد می‌کند؛ سرویسی با امکانات فراوان برای کار تیمی، بدون محدودیت در زمینه زمان جلسات و پشتیبانی از 10 هزار شرکت‌کننده هم‌زمان در کنفرانس‌های تصویری، که در ادامه این مطلب به معرفی آن خواهیم پرداخت.

مانند اغلب محصولات نرم‌افزاری شرکت مایکروسافت، یکی از نقاط قوت اسکایپ نیز رابط کاربری آن است. این رابط کاربری در عین سادگی و زیبایی، به گونه‌ای طراحی شده است تا کار کردن با اپلیکیشن را آسان کرده و موجب سردرگمی کاربر نشود. اسکایپ روی اغلب سیستم‌عامل‌ها و پلتفرم‌های محبوب قابل استفاده بوده و با وجود حفظ ساختار کلی، رابط کاربری آن بسته به سیستم‌عامل و دستگاه میزبان تا حدودی تغییر یافته و متناسب‌سازی شده است. اسکایپ چندان در زمینه ارائه امکانات جدید و متنوع موفق ظاهر نشده و قابلیت‌های جانبی آن همیشه از کیفیت مطلوبی برخوردار نبوده‌اند. به عنوان نمونه این اپلیکیشن هنوز از تخته سفید (white board) بی بهره بوده و در برخی امکانات جانبی مانند شکلک‌ و اموجی دچار ضعف‌ است.

نقاط قوت:

• ارائه خدمات ویدیوکنفرانس به صورت کاملا رایگان

• رابط کاربری ساده، زیبا و کارآمد

• کیفیت مناسب صدا و تصویر

• پشتیبانی رایگان از تعداد نسبتا بالایی شرکت‌کننده هم‌زمان در کنفرانس‌های ویدیویی

• امکان اشتراک‌گذاری عکس، مستندات، صفحه موبایل، دسک‌تاپ و غیره

• قابلیت ضبط جلسات و نگهداری آن‌ها تا 30 روز

نقاط ضعف:

• نداشتن تخته سفید (وایت‌ بورد)

• محدودیت زمانی 10 ساعت در روز و 100 ساعت در ماه برای ویدیوکنفرانس‌های هر کاربر

• لزوم انتقال به سرویس Microsoft Teams برای استفاده از امکانات تجاری سطح بالا

سیستم‌عامل‌ها و پلتفرم‌های پشتیبانی شده:

وب، ویندوز، لینوکس، اندروید، آی‌او‌اس (iOS)، مک‌او‌اس (macOS)، ایکس‌باکس و Amazon Alexa

Microsoft Teams: فراتر از ویدیوکنفرانس

سرویس Microsoft Teams را نمی‌توان به طور مشخص یک اپلیکیشن ویدیوکنفرانس به شما آورد. این سرویس در واقع بخشی از مجموعه ابزارها و خدمات 365 مایکروسافت برای همکاری‌های تیمی و تعاملات کاری در فضای تجاری‌ست. این محصول مایکروسافت را می‌توان رقیبی برای پلتفرم‌هایی مانند Slack دانست تا بازیگری در عرصه خدمات ویدیوکنفرانس و تماس تصویری. در عین حال با توجه به این‌که جلسات تصویری، تماس‌های صوتی و پیام‌های متنی، رکنی اساسی در تعاملات و همکاری‌های تیمی به شمار می‌روند، اپلیکیشن Teams در این زمینه مجموعه خدمات خوبی را برای کاربران فراهم آورده است. این اپلیکیشن به خوبی با دیگر سرویس‌ها و اپلیکیشن‌های مایکروسافت یکپارچه شده و از این جهت گزینه‌ای ایده‌آل برای افراد و سازمان‌هایی به شمار می‌رود که پیش از این مشتری محصولات این شرکت بوده‌اند.

کاربران Microsoft Teams می‌توانند به راحتی جلسات صوتی و تصویری مورد نظر خود را با یک نفر یا یک تیم مشخص برنامه‌ریزی نمایند. یکپارچگی کامل Teams با بستر Microsoft 365 امکان برنامه‌ریزی و اطلاع‌رسانی جلسات را میان کارکنان سازمان‌ها به سادگی فراهم آورده و میهمانان قادر خواهند بود از طریق مرورگر خود در جلسات شرکت نمایند. این بستر همچنین امکان میزبانی وبینارها و رویدادهای بزرگ آنلاین را با حداکثر 10 هزار شرکت‌کننده هم‌زمان فراهم می‌آورد. بر خلاف اسکایپ، در این سرویس هیچ‌گونه محدودیتی برای مدت زمان کنفرانس‌های تصویری وجود ندارد. تمامی امکانات مورد انتظار از یک نرم‌افزار ویدیوکنفرانس سطح بالا را می‌توان در Microsoft Teams مشاهده کرد. از امکان اشتراک‌گذاری صفحه گرفته تا تغییر پس‌زمینه تصویر، ضبط و نگهداری جلسات، زیرنویس زنده، امنیت بالا، اشتراک‌گذاری فایل و تبادل پیام‌های زنده متنی (chat).

شاید بتوان مهم‌ترین و خاص‌ترین ویژگی Microsoft Teams را یکپارچگی کامل با مجموعه بی‌نظیر سرویس‌ها و اپلیکیشن‌های Microsoft 365 دانست. مجموعه‌ای از محصولات خوش‌نام مایکروسافت برای کارهای شخصی و سازمانی شامل Planner ،PowerBI ،Project ،SharePoint ،Skype ،Visio ،Access ،OneDrive ،OneNote ،Outlook ،PowerPoint ،Excel ،Word و بسیاری موارد ارزشمند دیگر از جمله سیستم‌عامل ویندوز. در حال حاضر تنها راه استفاده کامل و نامحدود از خدمات Microsoft Teams، تهیه یکی از اشتراک‌های سرویس 365 این شرکت است. اشتراک‌هایی که از 5 دلار در ماه آغاز شده و در کامل‌ترین نوع آن به 20 دلار در ماه می رسد. مبلغی که در صورت بهره‌گیری از دیگر ابزارهای ارزشمند این مجموعه بسیار جذاب و مقرون‌به‌صرفه بوده و در غیر این‌صورت تاحدودی نسبت به دیگر اپلیکیشن‌های ویدیوکنفرانس گران خواهد بود. البته مایکروسافت امکان استفاده رایگان از خدمات ویدیوکنفرانس Teams را با برخی محدودیت‌ها برای کاربران فراهم آورده است. در حالت رایگان، حداکثر تعداد شرکت‌کنندگان هم‌زمان در یک جلسه 100 نفر بوده که البته در دوران شیوع کرونا به 300 نفر افزایش یافته است. حداکثر مدت زمان برگزاری بدون وقفه برای یک کنفرانس‌ ویدیویی رایگان در این بستر 60 دقیقه تعیین شده که این محدودیت به دلیل نیازمندی‌های دوران همه‌گیری برداشته شده و به 24 ساعت افزایش یافته است. همچنین کاربران در حالت رایگان امکان‌ ضبط یا رکورد کردن جلسات را نخواهند داشت.

همان‌طور که می‌توان از یک محصول تجاری در این سطح انتظار داشت، بستر Teams از کارایی و روانی مناسبی برخوردار بوده و مشکل فنی خاصی در عملکرد امکانات مختلف آن مشاهده نمی‌شود. البته این سرویس در 3 ماهه اول سال 2020 میلادی 2 قطعی مهم را تجربه کرده و از دسترس خارج شده بود. در صورت بهره‌مندی از ارتباط اینترنتی مناسب، کیفیت صدا و تصویر حتی در جلساتی با تعداد شرکت‌کنندگان بالا مطلوب است. رابط کاربری این سرویس از نظر ظاهری و ساختاری کم‌وبیش مشابه دیگر ابزارهای پلتفرم 365 بوده و از کیفیت مناسبی برخوردار است. اما قابلیت‌های متعدد گنجانده شده در این اپلیکیشن همراه با تعداد بالای اپلیکیشن‌هایی که با آن یکپارچه‌سازی شده یا قابلیت ارتباط دارند، موجب شده است که یادگیری کار با آن زمان‌بر و تا حدودی دشوار باشد. به طور کلی، بر خلاف اسکایپ که برای عموم کاربران طراحی شده و رابط کاربری بسیار ساده و آسانی دارد، این محصول مایکروسافت بیش‌تر برای حرفه‌ای‌ها و محیط‌های تجاری تولید شده و به همان نسبت از رابط کاربری پیچیده‌تری برخوردار است.

یکی از نکات خاص در مورد این بستر ویدیوکنفرانس، ارائه امکانات سخت‌افزاری در کنار قابلیت‌های نرم‌افزاری آن است؛ تجهیزاتی‌که به کاربران کمک می‌کنند تا در شرایط و موقعیت‌های مختلف، با سهولت و کیفیتی مناسب در کنفرانس‌های تصویری شرکت نمایند. برخی از تجهیزات سازگار و بهینه شده برای Teams که از سوی مایکروسافت ارائه می‌شود عبارتند از: پنل‌های تعاملی مانند Surface Hub 2S، بلندگوهای رومیزی مجهز به میکروفون، انواع وب‌کم‌ها، تلفن‌ها، هدست‌های بلوتوثی، صفحه‌نمایش‌های رومیزی و بسته‌هایی از تجهیزات سخت‌افزاری به نام Teams Rooms که تمامی امکانات لازم برای یک اتاق جلسات ویدیوکنفرانسی را شامل می‌شود تا به کمک آن‌ها برخی اعضا بتوانند به صورت حضوری و برخی به صورت راه‌دور در جلسات شرکت نمایند. برای مشاهده این تجهیزات و کسب اطلاعات بیش‌تر در مورد آن‌ها می‌توانید به وب‌سایت رسمی مایکروسافت در همین ارتباط مراجعه نمایید.

در مجموع می‌توان Microsoft Teams را یک بستر عالی برگزاری ویدیوکنفرانس برای اشخاص و شرکت‌هایی دانست که در حال حاضر از پلتفرم 365 بهره گرفته یا قصد تغییر و تحول در فضای کاری دیجیتال و ارتباطات تیم‌های تخصصی خود را دارند. اما برای آن‌هایی که قصد استفاده از دیگر محصولات ابری و تجاری مایکروسافت را نداشته باشند، اپلیکیشن Teams که وابستگی زیادی به پلتفرم‌های نرم‌افزاری این شرکت داشته و استفاده کامل از امکانات آن منوط به تهیه یکی از اشتراک‌های 365 است، گزینه‌ای نامناسب و گران‌قیمت خواهد بود. البته مجموعه امکانات خوب این اپلیکیشن در حالت رایگان، می‌تواند آن را به راهکاری مناسب برای کاربرانی بدل سازد که قصد برگزاری وبینارهایی با تعداد شرکت‌کنندگان بالا و زمان طولانی دارند.

نقاط قوت:

• یکپارچگی بسیار خوب با اپلیکیشن‌های و سرویس‌های مایکروسافت

• پشتیبانی رایگان از تعداد بالایی شرکت‌کننده هم‌زمان در کنفرانس‌های ویدیویی بدون محدودیت زمانی قابل توجه

• امکان میزبانی جلسات و کنفرانس‌های ویدیویی با 10 هزار شرکت‌کننده هم‌زمان

• مجموعه قابلیت‌های خوب و گسترده برای ویدیوکنفرانس و تعاملات کاری

• بهره‌مندی از مجموعه تجهیزات سخت‌افزاری ویژه برای بهبود تجربه کاربری و سهولت در برقراری ارتباطات

• قابلیت استفاده از تخته‌سفید مشترک و اشتراک‌گذاری فایل‌های آفیس

نقاط ضعف:

• الزام به تهیه اشتراک Microsoft 365 در حالت غیررایگان

• پیچیدگی نسبی و زمان‌بر بودن روند یادگیری امکانات پیشرفته

• نداشتن قابلیت ضبط و نگهداری جلسات در حالت رایگان

سیستم‌عامل‌ها و پلتفرم‌های پشتیبانی شده:

وب، ویندوز، لینوکس، اندروید، مک‌او‌اس (macOS) و آی‌اواس (iOS)

Google Meet: محصولی ساده و باکیفیت در اکوسیستم گوگل

اگر در مورد اپلیکیشن‌های پیام‌رسان و ارتباط ویدیویی گوگل سردرگم شده و حساب کار از دست‌تان در رفته است، بدانید که تنها نیستید. چنان‌چه اپلیکیشن‌هایی مانند Google Duo یا Google Hangouts را به عنوان ابزارهای تماس ویدیویی گوگل می‌شناختید و با دیدن نام Google Meet تعجب کرده‌اید، نگران نباشید. تعدد و تغییرات در این گروه از اپلیکیشن‌های گوگل در چند سال اخیر به قدری بوده است که به عنوان مثال در اواخر سال 2018 یکی از کارکنان گوگل در تلاش برای حل این سردرگمی، جدولی را در توییتر منتشر کرد تا ماهیت و ارتباط هر یک از این اپلیکیشن‌ها را مشخص کند. تازه در آن زمان هنوز خبری از Google Meet نبود. در حال حاضر شرکت گوگل 3 اپلیکیشن مختلف را به صورت هم‌زمان برای تماس و ارتباط ویدیویی به کاربران ارائه می‌نماید. قدیمی‌ترین آن‌ها Google Hangouts است که از سال 2013 شروع به کار کرده و با هدف تامین نیازهای ارتباطی تیم‌ها و گرو‌ه‌های کاری ارائه می‌شود. همچنین این شرکت اپلیکیشن Google Duo را در سال 2016 برای تماس‌های ویدیویی ساده کاربران و در نقش رقیبی برای FaceTime شرکت اپل یا اپلیکیشن Skype مایکروسافت معرفی کرد.

گوگل در سال 2017 برای اولین بار سرویس ویدیوکنفرانس تجاری خود را با نام Google Hangouts Meet به عنوان بخشی از بسته خدمات تجاری GSuite معرفی کرد. استفاده از این سرویس در ابتدا تنها با دعوت‌نامه ممکن بوده و حداکثر از 30 شرکت‌‌کننده هم‌زمان در کنفرانس‌های ویدیویی پشتیبانی می‌کرد. تا این‌که در سال گذشته میلادی (2020) بسته خدمات تجاری گوگل به Google Workspace تغییر نام یافته و سرویس ویدیوکنفرانس آن نیز Google Meet نام‌گذاری شد. البته جالب است بدانید که اپلیکیشن Hangouts همچنان در کنار Google Chat، Google Meet و Google Duo فعال بوده و به عنوان یک اپلیکیشن پیام‌رسان با قابلیت تماس‌ تصویری در اختیار کاربران قرار دارد. اما به احتمال زیاد این شرایط عجیب در سرویس‌های پیام‌رسان گوگل با انقراض Hangouts در آینده‌ای نزدیک تا حدودی سروسامان پیدا کند.

مانند اغلب محصولات گوگل، Google Meet اپلیکیشنی ساده و باکیفیت محسب می‌شود که به خوبی در دل اکوسیستم گوگل جای گرفته و با دیگر سرویس‌های آن یک‌پارچه شده است. برنامه‌ریزی جلسات و دعوت از شرکت‌کنندگان از طریق یکپارچگی با Google Calendar و Google Contacts انجام گرفته و می‌توان جلسات ضبط شده را در Google Drive نگهداری کرد. مانند اغلب سرویس‌های ویدیوکنفرانس رده‌بالا، Google Meet امکان اشتراک‌گذاری کل صفحه‌نمایش، یک اپلیکیشن مشخص یا یک تب خاص از مرورگر را برای کاربران فراهم می‌آورد. از جمله دیگر امکانات این اپلیکیشن نیز می‌‌توان به تغییر پس‌زمینه تصویر شرکت‌کنندگان، استفاده از تخته‌سفید (whiteboard) و نمایش خودکار زیرنویس برای مکالمات به زبان‌های انگلیسی، آلمانی، فرانسوی، اسپانیایی و پرتغالی اشاره کرد. شرکت گوگل بهره‌گیری از سرویس Google Meet را منوط به داشتن اکانت گوگل کرده و برخلاف بسیاری از اپلیکیشن‌های دیگر این لیست، میهمانان تنها با داشتن لینک جلسه و بدون وارد شدن به اکانت گوگل امکان شرکت در جلسات را نخواهند داشت.

گوگل در ماه مارس 2020 امکان استفاده از Meet را برای عموم کاربران از طریق اکانت‌های رایگان گوگل فراهم ساخت. پیش از آن تنها مشترکین سرویس تجاری Google Workspace امکان بهره‌گیری از این بستر ویدیوکنفرانس را داشتند. با این حال، مطابق انتظار محدودیت‌هایی برای کاربران عادی نسبت به مشترکین خدمات فضای‌کار تجاری گوگل وجود دارد. به عنوان نمونه، حداکثر تعداد شرکت‌کنندگان در جلسات رایگان 100 نفر است. در صورتی که این کاربران Google Workspace قادرند جلساتی با حداکثر 250 نفر شرکت‌کننده را در این بستر میزبانی کرده و تا سقف 100 هزار نفر را در حالت پخش زنده برای مشاهده کنفرانس‌های خود دعوت کنند. علاوه بر این، مدت زمان مجاز برای جلسات گروهی در حالت رایگان حداکثر 1 ساعت بوده و این کاربران امکان ضبط و نگهداری جلسات را نخواهند داشت. همچنین طبق سیاست‌های اعلام شده از سوی گوگل، این شرکت حق جمع‌آوری اطلاعات در مورد شرکت‌کنندگان، آدرس‌های IP آن‌ها و همچنین مدت زمان برگزاری جلسات را در حالت رایگان برای خود محفوظ دانسته است.

مانند مایکروسافت، شرکت گوگل هم سعی کرده است تا در کنار خدمات نرم‌افزاری بستر ویدیوکنفرانس خود، سخت‌افزارهای ویژه‌ای را نیز به کاربران تجاری پیشنهاد دهد. در ماه May سال گذشته میلادی (سال 2020) شرکت ایسوس از یک بسته تجهیزات سخت‌افزاری ویدیوکنفرانس برای کاربران Google Meet پرده برداشت. اجزای مختلف این بسته عبارت بودند از یک مینی پی‌سی (mini PC) تحت عنوان "Meet Compute System" در کنار یک دوربین و یک میکروفون مجزا که امکان تجهیز یک اتاق کنفرانس کوچک را فراهم می‌آوردند. همچنین در سپتامبر 2020، گوگل بسته سخت‌افزاری ویژه خود برای این سرویس را با نام Meet Series One معرفی کرد. این بسته سخت‌افزاری با همکاری Lenovo تولید شده و تجهیزات آن عبارتند از: سیستم پردازشی Meet Compute System با تراشه ویژه Edge TPU، یک دوربین هوشمند یا Smart Camera، یک سیستم صوتی هوشمند با قابلیت کاهش نویز به نام Smart Audio Bar و همچنین به صورت انتخابی یک ریموت کنترل یا یک صفحه لمسی با قابلیت پشتیبانی از Google Assistant برای کنترل و مدیریت اتاق کنفرانس. به طور کلی می‌توان گفت که در زمینه تجهیزات سخت‌افزاری اتاق‌های ویدیوکنفرانس، گوگل هنوز در ابتدای راه قرار داشته و از نظر کمی و کیفی فاصله قابل توجهی با رقیبی مانند مایکروسافت دارد.

نقاط قوت:

• سرعت و سهولت در استفاده

• یکپارچگی مطلوب با اپلیکیشن‌ها و سرویس‌های گوگل

• مجموعه قابلیت‌های خوب و گسترده برای ویدیوکنفرانس و تعاملات کاری

• بهره‌مندی از مجموعه تجهیزات سخت‌افزاری ویژه برای بهبود تجربه کاربری و سهولت در برقراری ارتباطات

نقاط ضعف:

• نداشتن قابلیت ضبط و نگهداری جلسات در حالت رایگان

• ضعف در حفظ حریم شخصی کاربران رایگان

• الزام به داشتن اکانت گوگل حتی برای مهمانان جلسه

• نداشتن اپلیکیشن اختصاصی برای سیستم‌عامل‌‌های دسک‌تاپ (Windows، Linux و macOS)

سیستم‌عامل‌ها و پلتفرم‌های پشتیبانی شده:

وب، اندروید و آی‌اواس (iOS)

RingCentral Meetings: دست در دست بزرگان

شرکت RingCentral که یکی از برندهای مطرح و موفق در زمینه تعامل و ارتباطات ابری برای شرکت‌ها و سازمان‌ها محسوب می‌شود، سرویس ویدیوکنفرانس ابری خود را با نام RingCentral Meetings در اختیار کاربران قرار می‌دهد. این سرویس به عنوان بخشی از بسته محصولات RingCentral Office امکان ارتباط صوتی، تصویری و متنی را به صورت یک‌پارچه با دیگر محصولات این بسته ارائه می‌کند. یکی از بهترین ویژگی‌های RingCentral، یک‌پارچگی خوب آن با دیگر بسترهای خدمات ابری پرکاربرد در محیط‌های تجاری مانند Slack، Microsoft 365 و Google Workspace (G Suite) است. بدین معنی که کاربران می‌توانند جلسات آنلاین و تماس‌های ویدیویی خود روی RingCentral Meetings را به صورت مستقیم از داخل این پلتفرم‌های ابری برنامه‌ریزی و آغاز نمایند. در مجموع بیش از 200 نرم‌افزار و سرویس ابری مختلف با این پلتفرم یک‌پارچه شده‌اند.

تجربه آزمایشی ما روی RingCentral Meetings حکایت از کیفیت و پایداری خوب ارتباطات صوتی و تصویری در بستر این اپلیکیشن داشت. بهره‌گیری از این سرویس به کمک اپلیکیشن ویژه آن یا از طریق وب امکان‌پذیر است. تجربه کاربری روی هر دو بستر مشابه یک‌دیگر بوده و تفاوت خاصی در امکانات، کیفیت ارتباط و رابط کاربری دیده نمی‌شود. رابط کاربری این سرویس ویدیوکنفرانس به گونه‌ای طراحی شده است تا کاربران جدید بتوانند به راحتی با آن شروع به کار کرده و در سریع‌ترین زمان ممکن از امکانات مختلف آن بهره گیرند. برای شروع به کار و ورود به این پلتفرم کاربران می‌توانند از اکانت گوگل خود استفاده کرده یا اقدام به ایجاد حساب کاربری مجزا کنند. در مجموع می‌توان Meetings RingCentral را از نظر سهولت و سادگی در استفاده یکی از بهترین اپلیکیشن‌های معرفی شده در این لیست برشمرد. اغلب امکانات مورد انتظار از یک اپلیکیشن ویدیوکنفرانس تراز اول و تجاری توسط RingCentral به کاربران ارائه می‌شوند. مواردی همچون: انتقال صدا و تصویر با کیفیت بالا، امکان استفاده بدون نیاز به دانلود و نصب نرم‌افزار ویژه، امکان تبادل پیام متنی، سیستم ارتباط تلفنی تجاری، امکان ضبط و نگهداری جلسات، زمان‌بندی و هماهنگی جلسات روی تقویم، اشتراک‌گذاری تصویر صفحه نمایش یا یک پنجره مشخص و قابلیت تغییر پس‌زمینه تصویر کاربر.

دو نوع اشتراک مختلف برای استفاده از خدمات ارتباطات ابری این پلتفرم برای کاربران در نظر گرفته شده است. اشتراک RingCentral MVP برای نیازهای تجاری با امکان بهره‌گیری از قابلیت‌های Message، Video، Phone و Open API با هزینه ماهیانه 20 تا 50 دلار به ازای هر کاربر ارائه می‌شود. همچنین اشتراک RingCentral Video با امکان تبادل پیام متنی (message) و برگزاری ویدیوکنفرانس (video) در دو حالت رایگان و غیررایگان قابل استفاده است. اشتراک رایگان این اپلیکیشن امکان برگزاری ویدیوکنفرانس با حداکثر 100 شرکت‌کننده را با قابلیت ضبط جلسات و نگهداری جلسات ضبط شده روی فضای ابری تا حداکثر 7 روز برای کاربران فراهم می‌آورد. حداکثر زمان هر جلسه در حالت رایگان برای ارتباط میان 2 کاربر نامحدود و برای جلسات ویدیویی با 3 تا 100 شرکت‌کننده حداکثر 40 دقیقه در نظر گرفته شده است. اشتراک غیررایگان (Video Pro+) با هزینه ماهانه 12 دلار، سقف شرکت‌کنندگان در کنفرانس‌های ویدیویی را تا 200 نفر افزایش داده و امکان نگهداری جلسات ضبط شده را تا 1 سال با فضای نامحدود، در کنار مجموعه‌ای از امکانات دیگر ارائه می‌نماید.

نقاط قوت:

• رابط کاربری ساده و کاربردی

• یکپارچگی خوب و گسترده با دیگر سرویس‌های ابری و تجاری محبوب

• ارائه قابلیت ضبط و نگهداری جلسات در فضای ابری حتی برای کاربران رایگان

• مجموعه قابلیت‌های مناسب برای ویدیوکنفرانس و تعاملات کاری

نقاط ضعف:

• نداشتن قابلیت ضبط و نگهداری جلسات در حالت رایگان

سیستم‌عامل‌ها و پلتفرم‌های پشتیبانی شده:

وب، ویندوز، اندروید، مک‌او‌اس (macOS) و آی‌اواس (iOS)

Jitsi Meet: سریع، آسان، منعطف و رایگان!

Jitsi نام یک پروژه متن‌-باز (open-source) در زمینه اپلیکیشن‌های پیام‌رسان، ویدیوکنفرانس و VoIP است که از سال 2003 به طور رسمی منتشر شده و در سال‌های اخیر با توسعه WebRTC به بلوغ و شکوفایی رسیده است. این پروژه شامل مجموعه‌ای از اپلیکیشن‌ها در زمینه ارتباط صوتی و تصویری آنلاین می‌شود که از شناخته‌شده‌ترین آن‌ها می‌توان به Jitsi Meet اشاره کرد. شرکت‌ها، سازمان‌ها و کاربران متخصص قادرند نرم‌افزار سرور متن-باز Jitsi Meet را به صورت رایگان دریافت کرده و به منظور بهره‌برداری اختصاصی، روی سرورهای خود نصب و راه‌اندازی نمایند. کاربران عادی و شرکت‌هایی که تمایل به راه‌اندازی سرور محلی و اختصاصی نداشته باشند نیز می‌توانند خدمات ویدیوکنفرانس Jitsi را به صورت رایگان از طریق سرورهای عمومی شرکت 8x8 – که در حال حاضر مالک Jitsi به شمار می‌رود – دریافت کنند.

استفاده از Jitsi Meet و شروع یک تماس ویدیویی با این اپلیکیشن، به شکلی فوق‌العاده سریع و راحت امکان‌پذیر است. برای این‌کار نه نیازی به ایجاد حساب کاربری است و نه حتی نیاز به ورود با حساب‌های کاربری گوگل، فیسبوک، مایکروسافت و مانند آن. تنها کافی‌ست وب‌سایت یا اپلیکیشن Jitsi Meet را باز کرده و نام مورد نظر برای جلسه خود را وارد کنید. به همین سادگی و ظرف چند ثانیه، تماس تصویری آغاز شده و قادر خواهید بود با وارد کردن نام خود و ارسال لینک جلسه برای دیگر شرکت‌کنندگان، به برگزاری کنفرانس ویدیویی بپردازید. این امکان هم وجود دارد تا یک جلسه را از قبل با استفاده از تقویم‌های گوگل یا مایکروسافت، برنامه‌ریزی و زمان‌بندی نمایید. به طور کلی، همه چیز از رابط کاربری گرفته تا امکان استفاده بدون نیاز ورود به حساب کاربری، اولین تجربه کار با Jitsi را به احساسی دل‌پذیر از سرعت و سهولتی آمیخته می‌سازد. پایداری صدا و تصویر در طول جلسات اگرچه ممکن است در سطح رقبایی مانند Microsoft Teams و Google Meet نباشد، اما اختلالات بسیار کم‌تکرار و محدود هستند. در مجموع می‌توان کیفیت ارتباط در بستر Jitsi Meet را برای میزبانی جلسات کوچک و متوسطی که از سطح حساسیت بسیار بالایی برخوردار نباشند، مناسب و قابل قبول دانست. مجموعه امکانات گسترده ارائه شده توسط این اپلیکیشن متن-باز و رایگان تحسین‌برانگیز و قابل رقابت با بسیاری از اپلیکیشن‌های سرشناس و غیررایگان است. اغلب قابلیت‌های متداول و مشترک میان اپلیکیشن‌های دیگر این لیست را می‌توان در Jitsi Meet مشاهده کرد. علاوه بر این موارد، تعدادی خصوصیات شاخص‌ در این اپلیکیشن وجود دارند که برخی سرویس‌های ویدیوکنفرانس معروف‌تر از آن‌ها بی‌بهره‌اند. امکان اشتراک‌گذاری صفحه‌نمایش چندین کاربر به صورت هم‌زمان، قابلیت کنترل دسک‌تاپ شرکت‌کنندگان جلسه از راه دور و رمزگذاری از مبدا تا مقصد یا سرتاسری (end-to-end) را می‌توان از این نوع ویژگی‌های Jitsi برشمرد. در عین حال، جای خالی قابلیت‌هایی همچون تخته‌سفید مشترک و امکان اشتراک‌گذاری مستندات (فایل‌هایی مانند Docx،PDF و PPT) در این اپلیکیشن احساس می‌شود.

به طور کلی می‌توان Jitsi Meet را یک راهکار سریع و آسان برقراری ارتباط تصویری با دوستان، خانواده و همچنین برگزاری ویدیوکنفرانس‌ها و جلسات کاری برای شرکت‌های کوچک و فری‌لنسرها (freelancers) دانست. کسب‌وکارها و شرکت‌های متوسط هم می‌توانند با دریافت رایگان بسته‌های نرم‌افزاری Jitsi، این اپلیکیشن را بر مبنای نیازشان شخصی‌سازی کرده و روی سرورهای اختصاصی خود راه‌اندازی کنند. بدین ترتیب از امنیت داده‌ها و ارتباطات اطمینان بیشتری یافته و برای برگزاری جلسات داخلی، وابستگی به بستر اینترنت نخواهند داشت.

راهکارهای Jitsi برای میزبانی جلسات ویدیویی کاربران به همین‌جا ختم نمی‌شود. علاوه بر امکان راه‌اندازی رایگان سرور اختصاصی یا استفاده از وب‌سایت و اپلیکیشن‌های Jitsi Meet، روش خاص دیگری نیز در قالب سرویس JaaS یا Jitsi as a Service برای بهره‌گیری از خدمات ویدیوکنفرانس به صورت ابری در نظر گرفته شده است. به کمک این سرویس، کاربران حرفه‌ای، کسب‌وکارها و توسعه‌دهندگان قادر خواهند بود تا برای میزبانی تماس‌های ویدیویی و جلسات آنلاین درون وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌های همراه خود، از بستر ابری Jitsi Meet بهره گیرند. بهره‌گیری از سرویس JaaS و جاسازی آن در کد وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها بسیار آسان بوده و به ادعای تیم Jitsi تنها چند دقیقه زمان می‌برد. امکانات مختلفی برای شخصی‌سازی این سرویس توسط توسعه‌دهندگان فراهم شده است. آن‌ها می‌‌توانند قابلیت‌های مختلف Jitsi Meet را بر اساس نیاز خود فعال یا غیرفعال کرده یا لوگوی برند خود را در صفحه میزبانی تماس‌های تصویری جای دهند. جالب است بدانید که برای خدمات JaaS نیز امکان استفاده رایگان در نظر گرفته شده است. البته در حالت رایگان استفاده از این سرویس محدود به حداکثر 25 کاربران فعال در هر ماه خواهد بود. همچنین شرکت‌ها برای بهره‌گیری تجاری از سرویس JaaS می‌توانند بسته به نیاز خود یکی از 3 نوع اشتراک Basic، Standard یا Business را به ترتیب با پرداخت 99 دلار برای 300 کاربر، 499 دلار برای 1500 کاربر و 999 دلار برای حداکثر 3000 کاربر فعال در ماه تهیه کرده و حتی برای بیش از 3000 کاربر فعال ماهانه، به سراغ اشتراک Enterprise بروند.

نقاط قوت:

• ارائه خدمات ویدیوکنفرانس رایگان با کیفیت بالا و امکانات خوب

• سرعت و سهولت بسیار بالا در برگزاری ویدیوکنفرانس‌ها

• متن-باز بودن کد‌های اصلی نرم‌افزار و امکان راه‌اندازی سرورهای اختصاصی به صورت رایگان

• امکان جاسازی آسان بستر ویدیوکنفرانس Jitsi در وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌های دل‌خواه با استفاده از سرویس JaaS

• قابلیت ضبط جلسات و نگهداری نامحدود آن‌ها )روی فضای ابری Dropbox)

• یکپارچگی با پلتفرم‌های گوگل، مایکروسافت و Slack

• امکان کنترل صفحه دسک‌تاپ شرکت‌کنندگان از راه‌ دور

نقاط ضعف:

• نداشتن تخته‌سفید مشترک و امکان اشتراک‌گذاری فایل‌ها

• نامناسب بودن برای برگزاری ویدیوکنفرانس‌های بزرگ

• حساسیت بالا به کیفیت ارتباط اینترنتی کاربر

سیستم‌عامل‌ها و پلتفرم‌های پشتیبانی شده:

وب، اندروید، لینوکس، و آی‌اواس (iOS)

قرار: یک راهکار ایرانی رایگان با قلبی از جنس Jitsi

در سال‌های اخیر محصولات نرم‌افزاری مختلفی در زمینه برگزاری وبینار و ویدیوکنفرانس‌های آنلاین توسط شرکت‌های ایرانی توسعه یافته و در اختیار کاربران قرار گرفته‌اند. اما اغلب آن‌ها از برخی ایرادات مشترک همچون پشتیبانی ضعیف، کیفیت نامطلوب، امکانات محدود و اختلالات مکرر در انتقال صدا و تصویر رنج برده، همچنین به دلیل بی‌بهره بودن از پشتوانه مالی و زیرساخت لازم، امکان ارائه خدمات رایگان قابل رقابت با نمونه‌های برتر بین‌المللی را ندارند. در این میان، یک بستر ویدیوکنفرانس نوپا به نام "قرار" توانسته است با ارائه امکانات گسترده، کیفیت قابل قبول و خدمات رایگان خوب، توجه بخشی از کاربران و کسب‌وکارهای ایرانی را به سوی خود جلب نماید. قرار با بهره‌گیری از کدهای متن‌-باز Jitsi توسعه یافته و از سال 1399 کار خود را به طور رسمی آغاز کرده است. بنابراین نمی‌توان قرار را یک بستر نرم‌افزاری که به طور کامل توسط متخصصین داخلی ایرانی توسعه یافته است، به شمار آورد. بلکه تیم توسعه دهنده قرار با پذیرفتن محدودیت‌های خود، یک محصول متن‌باز خوب را به عنوان زیربنای سرویس ویدیوکنفرانس مورد نظرشان برگزیده و آن به خوبی برای پاسخگویی به نیاز کاربران و کسب‌وکارهای ایرانی شخصی‌سازی کرده‌اند.

با وجود استفاده از کدهای Jitsi، کار نسبتا خوبی توسط تیم توسعه‌دهنده قرار در زمینه متناسب‌سازی، توسعه و بازطراحی آن انجام گرفته است. رابط کاربری آن روی وب تفاوت قابل توجهی با Jitsi Meet نداشته، اما به نظر می‌رسد که اپلیکیشن اندروید به طور کامل داخلی‌سازی شده و برخی قابلیت‌های جانبی بر اساس نیاز کاربران ایرانی به آن افزوده شده‌ است. خدمات ویدیوکنفرانس قرار در قالب 3 طرح پایه، پیشرفه و سازمانی به کاربران ارائه می‌شود. حداکثر ظرفیت جلسات یا اتاق‌ها برای هر 3 طرح 100 نفر بوده اما سایت رسمی قرار توصیه می‌کند برای حفظ کیفیت، تعداد شرکت‌کنندگان به کمتر از 50 نفر محدود شود. همچنین در هیچ یک از طرح‌ها محدودیتی در زمینه مدت زمان جلسات یا تعداد تصاویر فعال وجود ندارد. طرح پایه رایگان بوده و در کنار محدودیت 100 نفره در ظرفیت جلسات، امکاناتی مانند ایجاد اتاق‌های متعدد و قابلیت اشتراک‌گذاری صفحه را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. در طرح پیشرفته با پرداخت ماهانه 180 هزارتومان، امکانات بیشتری در دسترس کاربر قرار می‌گیرد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به قابلیت ضبط جلسات روی فضای ابری، آپلود و اشتراک‌گذاری فایل‌ها در اتاق، 3 گیگابایت فضای ابری، پخش فایل‌های صوتی و تصویری در جلسات، تخته‌سفید اشتراکی با امکان تبدیل به PDF، اضافه کردن ادمین و همچنین دسترسی به اطلاعات پیشینه اتاق و زمان حضور افراد اشاره کرد. طرح سازمانی نیز امکانات ویژه‌ای همچون تضمین سطح کیفیت خدمات (SLA)، پشتیبانی اختصاصی و یکپارچه‌سازی با ابزارهای سازمانی را فراهم می‌آورد.

با توجه به محدودیت‌های نرم‌افزاری و زیرساختی برای برگزاری جلسات آنلاین با تعداد شرکت‌کنندگان بالا، قرار یک سرویس وبینار ویژه را با کمک گرفتن از آن‌چه این مجموعه «زیرساخت پخش زنده اختصاصی خود» می‌نامد در اختیار کاربران قرار می‌دهد. این سرویس وبینار امکان میزبانی حداکثر 10 هزار شرکت‌کننده هم‌زمان در هر رویداد، قابلیت پرسش و پاسخ متنی و شفاهی و قابلیت ضبط جلسه روی فضای ابری را فراهم می‌آورد. از جمله دیگر امکانات سرویس وبینار قرار می‌توان به پشتیبانی از ۵۰ ارائه دهنده هم‌زمان بدون محدودیت در تعداد تصاویر فعال، اشتراک‌گذاری هم‌زمان چندین صفحه‌نمایش، امکان بارگذاری فایل ارائه در فرمت‌های مختلف، تخته‌سفید یا وایت‌برد اشتراکی، بارگذاری و پخش فایل‌های صوتی و تصویری و همچنین تغییر خودکار تصویر به فرد در حال صحبت اشاره کرد. امکان استفاده رایگان برای سرویس وبینار قرار در نظر گرفته نشده و بسته به حداکثر تعداد شرکت‌کننده هم‌زمان در هر رویداد، هزینه ماهانه این سرویس از 390 هزارتومان تا حدود 6 میلیون تومان و بالاتر از آن می‌تواند متغیر باشد.

نقاط قوت:

• ارائه خدمات ویدیوکنفرانس رایگان با کیفیتی نسبتا بالاتر در مقایسه با دیگر نمونه‌های داخلی

• قیمت مناسب خدمات غیررایگان برای کاربران داخل ایران

• قابلیت ضبط جلسات و نگهداری آن‌‌ها روی فضای ابری

• امکان کنترل صفحه دسک‌تاپ شرکت‌کنندگان از راه‌ دور

• امکان برگزاری کنفرانس‌ با چند هزار شرکت‌کننده از طریق سرویس وبینار

نقاط ضعف:

• ناپایداری و کندی سرویس در مقایسه با نمونه‌های برتر بین‌المللی

• نامناسب بودن برای برگزاری ویدیوکنفرانس‌های تعاملی بزرگ

• نداشتن یکپارچگی با سرویس‌های ابری و تجاری بین‌المللی

• بی‌بهره بودن از اپلیکیشن اختصاصی روی سیستم‌عامل‌های ویندوز، لینوکس، مک و iOS

سیستم‌عامل‌ها و پلتفرم‌های پشتیبانی شده:

وب و اندروید

مقایسه امکانات اپلیکیشن‌ها در حالت رایگان

مقایسه امکانات اپلیکیشن‌ها در حالت غیررایگان


خرید گوشی موبایل سامسونگ گلکسی آ 55 از دیجی کالا