معامله 32 میلیارد دلاری SoftBank برای خرید ARM
نمایش خبر
تاریخ : 1395/5/4 نویسنده: مسعود بهرامی شرق | ||
برچسبها : | آرم ARM ، پردازنده Processor ، سیستم روی تراشه SoC (System on a Chip) ، تراشه Chip |
واحد خبر mobile.ir : پس از تنها 2 هفته مذاکره بیوقفه، دنیای صنعت نیمهرساناها بهزودی شاهد حضور بازیگری آسیایی در این عرصه خواهد بود. کمپانی ژاپنی SoftBank Group (فعال در زمینه اینترنت و مخابرات) در روز دوشنبه 18 جولای 2016 (28 تیر 1395) با افشای معاملهای 32 میلیارد دلاری برای خرید شرکت ARM، صنعت جهانی تراشهها را غافلگیر کرد.
همانطور که میدانید ARM شرکتی انگلیسی است که طراحی ریزپردازندههای بیش از 95 درصد از اسمارتفونهای دنیا را انجام میدهد. طبق دادههای مؤسسه تحقیقاتی Dealogic، این بزرگترین سرمایهگذاری شرکت SoftBank محسوب میشود.
ماسایوشی سان (Masayoshi Son)، مدیر عامل SoftBank، میگوید خرید شرکت ARM نشان از تغییر بنیادی SoftBank به سمت سرمایهگذاری در اینترنت اشیا دارد، چرا که به اعتقاد وی، اتصال اینترنت در بسیاری از دیوایسها (از خودرو گرفته تا یخچال) نیازی فزاینده است. ماسایوشی سان اخیرا کنترل بخش استراتژی سرمایهگذاری را -- که به نیکش آرورا (Nikesh Arora) واگذار شده بود -- مجددا در دست گرفت. گفتنی است نیکش آرورا، که معاونت سان را بر عهده داشت و قرار بود جانشین وی شود، در ماه ژوئن از سمت خود استعفا کرد.
به گفته سان، خرید شرکت ARM نشان از اطمینان وی از تحول اپراتور مخابراتی Sprint در آمریکا نیز دارد. گفتنی است SoftBank در سال 2013 کمپانی Sprint -- چهارمین اپراتور مخابراتی آمریکا -- را خریداری نمود ولی این معامله تاکنون سود چندانی برای SoftBank در پی نداشته و بدهیهای سنگینی برای این شرکت ژاپنی به بار آورده است از این رو این شرکت در تلاش است تا با کاهش هزینهها Sprint را احیا کند.
پس از آنکه مردم بریتانیا در همهپرسی ماه گذشته به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا رأی مثبت دادند، دولت انگلستان با اشاره به اینکه خرید ARM، بزرگترین تصاحب یک شرکت انگلیسی توسط یک کمپانی آسیایی محسوب میشود، این معامله را نشاندهنده وجود اعتماد و اطمینان در انگلستان دانست. به گفته کیت جاکس (Kit Jucks)، مدیر استراتژی ارزی در مؤسسه مالی Societe General، حجم سرمایهگذاری SoftBank در این معامله به اندازهای برای انگلستان بزرگ است که میتواند حدود 3 ماه از کسری بودجه جاری این کشور را پوشش دهد.
سیاستمداران بریتانیا در سالهای اخیر در مقابل خریداری شدن برخی شرکتهای انگلیسی توسط دیگر کمپانیها موضع گرفته و به این امر معترض بودهاند. اما ماسایوشی سان با ترزا می، نخست وزیر انگلستان، صحبت کرده و تنها چند دقیقه پس از اعلام خبر این معامله از سوی SoftBank در روز دوشنبه، دولت با انتشار یک بیانیه اظهار داشت این معامله نشان میدهد که دروازه بریتانیا همواره برای کسبوکار باز است.
سیمون سگارز (Simon Segars)، مدیر عامل ARM (که میگوید شرکتش درصدد جذب مزایده نبوده)، در ابتدای امر -- زمانی که هیئت مدیره SoftBank پیشنهاد رسمی خود را دو هفته قبل مطرح کردند -- نسبت به قبول این پیشنهاد تردید داشت. وی میگوید: «ما همیشه خود را یک کمپانی مستقل انگاشتهایم.»
به گفته سیمون سگارز، ماسایوشی سان به وی اطمینان داده که شرکت ARM فعالیت خود را به همین شکلی که امروز در جریان است ادامه خواهد داد. سگارز میگوید: «SoftBank قصد ندارد تغییری در فرهنگ و تیم ما ایجاد کند.»
سیمون سگارز مدیر عامل ARM
سگارز در ادامه گفت که در روز دوشنبه 18 جولای (28 تیر) کارمندانش را در تالار اصلی دفتر مرکزی ARM جمع کرده و به آنها خاطرنشان کرده که این خرید زمینه رشد شرکت را فراهم خواهد کرد. کمپانی ARM در شهر کمبریج انگلستان واقع شده و حدود چهار هزار کارمند دارد که هزار و ششصد نفر از آنها در بریتانیا مشغول کارند. SoftBank قصد دارد طی 5 سال آینده تعداد کارکنان انگلیسی ARM را دو برابر کند.
شاید کمپانی ARM -- که 26 سال از تأسیس آن میگذرد -- کمتر برای مصرفکنندگان شناختهشده باشد. این کمپانی به طراحی ریزپردازنده برای شرکتهای سازنده اسمارتفون (از جمله اپل و سامسونگ) میپردازد، ولی کار تولید آنها را انجام نمیدهد. به بیان بهتر ARM طرح اولیه ساخت تراشه را به کمپانیهایی نظیر کوالکام داده و این کمپانیها تحت لیسانس ARM اقدام به تولید چیپست میکنند. گفتنی است درآمد و سود ARM در سال 2015 به ترتیب برابر با 1.5 میلیارد و 448.4 میلیون دلار گزارش شده است.
در حالی که تقاضای نه چندان مناسب در بخش اسمارتفون نتایج مالی اخیر ARM را تحتالشعاع قرار داده، این کمپانی مدتی است تمرکز خود را روی طراحی تراشههای بیشتری جهت استفاده در روترها و دیگر دیوایسهای صنعت شبکه قرار داده است. در حال حاضر ARM تنها 15 درصد از این بازار را در اختیار دارد ولی امیدوار است تا سال 2020 سهم خود از این بازار را به 45 درصد برساند. در عین حال ARM تهدیدی برای سلطه تقریبا انحصاری اینتل در طراحی تراشه برای سرورها نیز به شمار میرود.
به اعتقاد کارشناسان حوزه صنعت، تصاحب شرکت ARM -- که تأمینکننده اصلی شرکتهای سازنده تراشه به شمار میرود -- توسط یک شرکت مخابراتی نظیر SoftBank، پدیدهای نادر است، ولی در عین حال از ایدههای جدید ماسایوشی سان در زمینه اصول تکنولوژی حکایت میکند. گفتنی است سرمایهگذاریهای اصلی SoftBank در استارتآپهای اینترنتی (از هند گرفته تا چین) بوده و این شرکت چند اپراتور مخابراتی در ژاپن و اپراتور آمریکایی Sprint را نیز در تملک خود دارد.
گفته میشود این مذاکرات دو هفتهای عمدتا بین ماسایوشی سان و استوارت چمبرز (Stuart Chambers)، رئیس هیئت مدیره ARM، شکل گرفته اما به گفته یک منبع آگاه، ماسایوشی سان موفق شده رابطه خوبی با سگارز (مدیرعامل ARM) برقرار نماید. گفته میشود ARM برای مزایده -- به جز SoftBank -- با پیشنهاد دهنده دیگری وارد مذاکره نشده است. به گفته سان، صاحبان ARM این شرکت را به دیگر خریداران احتمالی نفروختند.
ماسایوشی سان مدیر عامل SoftBank و استوارت چمبرز رئیس هیئت مدیره ARM
علیرغم کاهش ارزش پوند انگلیس به دنبال رأی مردم این کشور مبنی بر خروج از اتحادیه اروپا، ماسایوشی سان میگوید این اتفاق تأثیری در تصمیمش نداشته است. همچنین این معامله شامل تخفیف خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (Brexit)، نخواهد شد، چرا که سهام ARM به قیمت بالاتری نسبت به ماه گذشته به فروش رسیده است (قیمتی که اثر کاهش ارزش پوند را به راحتی خنثی میکند).
به گفته منابع آگاه، SoftBank از سال 2014 شروع به تجزیه و تحلیل شرکت ARM کرده و پس از ارائه نخستین پیشنهاد، مجبور شد سه بار قیمت پیشنهادی خود را افزایش دهد تا سرانجام بر سر قیمت با هیئت مدیره ARM به توافق برسد. البته ماسایوشی سان خاطر نشان کرده که در 10 سال گذشته پیگیر اوضاع ARM بوده و اکنون زمان مناسبی برای سرمایهگذاری و خرید این شرکت است.
SoftBank به منظور تأمین مبلغ 17 میلیارد دلار (مورد نیاز برای خرید ARM) ناچار شد بخشی از سهام دو شرکت تابعه خود (شرکت اینترنتی چینی Alibaba و شرکت فنلاندی Supercell Oy، فعال در زمینه توسعه بازیهای موبایلی) را واگذار نماید. SoftBank حدود 80 میلیارد دلار بدهی داشته و در پی یافتن راهی برای پرداخت آن است.
راجر شنگ (Roger Sheng)، از تحلیلگران مؤسسه Gartner در حوزه صنعت نیمهرسانا، بر این باور است که هرچند SoftBank قصد ورود جدی به دنیای اینترنت اشیا را دارد -- و ربات انساننمای این کمپانی با نام Pepper گواهی بر این ادعاست -- اما این گونه تکنولوژیهایی که بیشتر در آینده تحقق مییابند، نمیتوانند به تنهایی قیمت 32 میلیارد دلاری را برای خرید ARM توجیه کنند.
به گفته شنگ، یکی از دلایلی که باعث شده تکنولوژی ARM اینقدر گسترش یابد، آن است که این کمپانی مبلغ کمی را به عنوان بهره مالکانه (royalty) از شرکتها دریافت میکند. از این رو SoftBank میتواند با افزایش این مبالغ، سوددهی را بیش از پیش نماید. شنگ معتقد است از آنجا که سازندگان اسمارتفون برای تأمین تراشههای خود در کوتاه مدت با گزینههای معدودی مواجه هستند، SoftBank میتواند در مذاکرات خود در زمینه فروش اسمارتفون دست برتر را داشته باشد.
شنگ SoftBank را به کیکپزی تشبیه میکند که به جای خریدن تأمینکنندگان آرد، یکراست به سراغ تولیدکننده اصلی تجهیزات آردسازی رفته است.
در پایان گفتنی است بنابر آنچه وبسایت مؤسسه Nikkei به نقل از ماسایوشی سان ذکر کرده، SoftBank عزمی جدی برای ورود به حوزه هوش مصنوعی داشته و میتوان نتیجهگیری کرد که خرید شرکت ARM نیز در همین راستا بوده است. سان در این زمینه میگوید: «به نظر من ما در آستانه دیدن بزرگترین تغییر بنیادی در تاریخ بشر هستیم. Singularity [یا تکینگی نظریهای به معنای جلو زدن هوش مصنوعی از هوش بشر] در حال آمدن است. هوش مصنوعی نه تنها از نظر دانایی، بلکه از حیث هوش و ذکاوت نیز از بشر پیشی خواهد گرفت. این امر در همین قرن به وقوع خواهد پیوست.» وی افزود: «با نگاهی به 30 سال آینده، بدون شک تمرکز ما روی هوش مصنوعی، روباتهای هوشمند و اینترنت اشیا خواهد بود.»
- معرفی Realme GT7 Pro با بدنه IP69، باتری 6,500mAh و پردازنده Snapdragon 8 Elite
- گزارش مالی اپل از سهماهه منتهی به سپتامبر 2024 – رکورد درآمد، کاهش اجباری سود!
- گزارش مالی سامسونگ از سهماهه سوم 2024 – افت سود 40 درصدی در بخش نیمهرسانا
- گزارش مالی مایکروسافت از سهماهه منتهی به سپتامبر 2024 – کاهش فروش Xbox، درآمدزایی سایر بخشها
- معرفی OnePlus 13 با بدنه IP69، باتری 6,000mAh و پردازنده Snapdragon 8 Elite
- معرفی iQOO 13 با پردازنده Snapdragon 8 Elite، باتری 6,150mAh و عقبگرد در دوربینها!
- گزارش مالی آلفابت از سهماهه سوم 2024 – عملکرد فوقالعاده، افزایش درآمد همه بخشها