گزارش مالی مایکروسافت از سه ماهه منتهی به ژوئن 2015 - ابرها میبارند
نمایش خبر
تاریخ : 1394/5/10 نویسنده: مسعود بهرامی شرق | ||
برچسبها : | گزارش مالی Financial Report ، مایکروسافت Microsoft |
واحد خبر mobile.ir : کمپانی مایکروسافت در روز سهشنبه 21 جولای 2015 (30 تیر 1394) گزارش مالی خود را از سه ماهه دوم سال 2015 -- منطبق بر سه ماهه چهارم سال مالی این شرکت، پایان یافته در 30 ژوئن 2015 -- منتشر کرد. طبق این گزارش درآمد مایکروسافت در این سه ماهه 22.2 میلیارد دلار اعلام شده است. همچنین حاشیه سود ناخالص، زیان عملیاتی و زیان هر سهم نیز به ترتیب 14.7 میلیارد دلار، 2.1 میلیارد دلار و 0.40 دلار در هر سهم گزارش شده است.
گفتنی است 7.5 میلیارد دلاری که مایکروسافت برای نهایی کردن قرارداد خرید کسبوکار دستگاهها و سرویسهای نوکیا متحمل شده، به همراه 780 میلیون دلار هزینه تجدید ساختار، تأثیر نامطلوبی بر نتایج مالی شرکت داشته است؛ اگر هزینه 160 میلیون دلاری که در راستای طرح تجدید ساختار و یکپارچهسازی صرف شده بود را هم در نظر بگیریم، تأثیر منفی این هزینهها در مجموع بالغ بر 8.4 میلیارد دلار یا 1.02 دلار در هر سهم خواهد شد. البته بدون در نظر گرفتن این تأثیرات منفی، درآمد عملیاتی مایکروسافت در سه ماهه اخیر 6.4 میلیارد دلار، و سود هر سهم 0.62 دلار خواهد بود. گفتنی است تحلیلگرانی که در نظرسنجی خبرگزاری Bloomberg شرکت کرده بودند میزان سود مایکروسافت را در هر سهم حدود 0.58 دلار تخمین زده بودند.
لازم به ذکر است که هزینههای فوق، زیان خالص 3.2 میلیارد دلاری را به مایکروسافت تحمیل کرده که به گفته والاستریت ژورنال، این زیان خالص برای شرکتی که همواره به سودآوری خود اعتماد داشته چندان جالب نیست. از طرفی ارزش سهام این شرکت نیز، در معاملات اوراق بهادار بعد از ساعات اداری در روز سهشنبه 21 جولای (30 تیر)، با 3.9 درصد کاهش به 45.45 دلار تنزل یافت. البته در طی سه ماهه منتهی به ژوئن، مایکروسافت موفق شد مبلغ 6.7 میلیارد دلار را، در قالب بازخرید سهم و سود سهام، به سهامداران شرکت باز گرداند.
یکی از دلایلی که نتایج مالی مایکروسافت در این سه ماهه را کمی بهبود بخشیده، افزایش ارزش دلار آمریکا در برابر سایر ارزها بوده، به طوریکه اگر تأثیر تغییرات تبدیل نرخ ارز را در محاسبات GAAP لحاظ نکنیم، با فرض ثابت بودن نرخ ارز، درآمد و حاشیه سود ناخالص به ترتیب 2 و 3 درصد کمتر شده و درآمد عملیاتی و سود هر سهم نیز به ترتیب با 129 و 176 درصد کاهش مواجه میشود. همچنین اگر تأثیر تغییرات تبدیل نرخ ارز در محاسبات Non-GAAP نادیده گرفته شده و نرخ ارز ثابت فرض شود، از درآمد و حاشیه سود ناخالص به ترتیب 2 و 3 درصد کاسته شده و درآمد عملیاتی 1 درصد افت میکند، ولی سود هر سهم به میزان 8 درصد بیشتر از مقدار گزارش شده به دست خواهد آمد.
جدول بالا: خلاصهای از نتایج مالی مایکروسافت در سه ماهه چهارم سال مالی 2015 و میزان رشد آن نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل. اعداد داخل پرانتز نتایج منفی را نشان میدهد
جدول بالا: خلاصهای از درآمد بخشهای مختلف مایکروسافت در سه ماهه چهارم سال مالی 2015 و میزان رشد آن نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل. اعداد داخل پرانتز نتایج منفی را نشان میدهد
ساتیا نادلا، مدیر عامل مایکروسافت، عملکرد شرکت در سه ماهه اخیر را اینگونه توصیف میکند: «رویکرد ما در جهت سرمایهگذاری در بخشهایی که در آنها متمایز هستیم نتیجه بخش بوده، چرا که کسبو کار ما در تمام بخشهای Bing ،Xbox ،Surface ، آفیس 365، سرویس ابری Azure و سرویس آنلاین Dynamics CRM با رشد حداقل دو رقمی همراه بوده است. به علاوه عرضه ویندوز 10 فرصتهای جدیدی را برای مایکروسافت و اکوسیستم ویندوز ایجاد خواهد کرد.» گفتنی است این اولین بار در تاریخ مایکروسافت است که این شرکت امکان ارتقای رایگان به آخرین نسخه از ویندوز را برای کاربران فعلی خود فراهم میکند. توجیه اقتصادی این کار، آن است که به جای دریافت هزینه در قبال ویندوز 10، مایکروسافت قصد دارد تا این بار از راه فروش add-onها یا در اصطلاح برافزاها (همچون بسته آفیس، بازیهای رایانهای، تبلیغات مرتبط با جستوجو و...) درآمد کسب کند. البته این آزمون بزرگی برای مایکروسافت خواهد بود چرا که این شرکت هیچگاه در فروش add-onها موفق نبوده است.
تصویر بالا: ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، که از فوریه 2014 سکان هدایت این کمپانی را در دست دارد
ایمی هود (Amy Hood)، معاون اجرایی و مدیر ارشد مالی مایکروسافت، در این رابطه میگوید: «با اتکا به نظم مالی و قدرت اجرایی کارآمد، توانستیم سال مالی را با پیشرفت قابل ملاحظهای -- که ناظر به اولویتهای استراتژیک ما بود -- پشت سر بگذاریم. نظم مالی و قدرت اجرایی شرکت بهخوبی در نتایج سه ماهه اخیر مشهود است.»
درآمد مایکروسافت در سه ماهه اخیر در بخش "دستگاهها و مصرفکننده" (Devices and Consumer) با 13 درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل، به 8.7 میلیارد دلار رسید، که جزییات آن تشریح میشود:
- پس از اتمام پشتیبانی مایکروسافت از ویندوز XP و به دنبال آن کاهش درآمد ناشی از افت بازار کامپیوترهای شخصی، درآمد شرکت از ویندوزهای ارائه شده به شرکتهای مادر (OEM) نیز 22 درصد کاهش یافت.
- به لطف Surface Pro 3 و عرضه Surface 3، درآمد در بخش Surface با افزایش چشمگیر 117 درصدی به 888 میلیون دلار رسید.
- رشد قدرتمند کنسولهای Xbox، تراکنشهای Xbox Live و بازیهای تولید شده توسط مایکروسافت باعث شد درآمد بخش ایکسباکس 27 درصد رشد کند.
- با افزایش 1.1 درصدی سهم Bing در جستجو، این موتور جستجو توانست 20.3 درصد از سهم بازار آمریکا را به خود اختصاص داده و درآمد مایکروسافت از تبلیغات مرتبط با جستجو را 21 درصد افزایش دهد.
- با توجه به اضافه شدن 3 میلیون مشترک جدید در سه ماهه اخیر، عضویت کاربران در آفیس 365 به 15.2 میلیون اشتراک رسید.
درآمد تجاری مایکروسافت نیز در سه ماهه منتهی به ژوئن، با اندکی افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل، به 13.5 میلیارد دلار رسید. جزییات نتایج به شرح زیر است:
- درآمد بخش سرویسهای ابری مایکروسافت، از جمله آفیس 365، Azure و سرویس آنلاین Dynamics CRM با 88 درصد رشد همراه بوده و طبق برآوردهای مایکروسافت، پیشبینی میشود که سالانه بیش از 8 میلیارد دلار از این رهگذر عاید شرکت شود.
- درآمد مایکروسافت در سه ماهه اخیر در بخش محصولات و خدمات سِروِر، نسبت به مدت مشابه سال گذشته 4 درصد رشد داشته، به نحوی که عملکرد باثبات پرداختهای سالیانه (Annuity) در این بخش توانست افت درآمد معاملاتی را خنثی کند.
- با استقبال کاربران از سرویس آنلاین Dynamics CRM و 2.5 برابر شدن مشتریان آن، درآمد مایکروسافت در بخش Dynamics -- که از دو سرویس "برنامهریزی منابع سازمانی" (ERP) و "مدیریت ارتباط با مشتری" (CRM) تشکیل شده -- 6 درصد افزایش یافته است.
- پس از تصمیم مایکروسافت مبنی بر پشتیبانی نکردن از ویندوز XP و به تبع آن افت بازار PCهای مربوط به محیط کسبو کار، شاهد درآمدهای معاملاتی پایینتری در این بخش بودهایم. این عامل، در کنار مهاجرت به آفیس 365، موجب شد تا درآمد محصولات و خدمات Office، افت 4 درصدی را تجربه کند.
- از طرفی توقف پشتیبانی از ویندوز XP که باعث پایین آمدن درآمدهای معاملاتی در این بخش شده بود، بر فروش لایسنسهای عمده ویندوز نیز تأثیر گذاشته و درآمد مایکروسافت در این قسمت را 8 درصد کاهش داده است.
تصویر بالا: Microsoft Surface 3
کوین ترنر (Kevin Turner)، مدیر ارشد عملیاتی مایکروسافت، نقشه راه این شرکت را اینطور توصیف میکند: «تصمیم داریم در چارچوب کسبوکار تجاری خود، مجموعه محصولات شرکت را به سمت راهحلهای پرداخت سالیانه ابری سوق دهیم و تاکنون موفق شدهایم تعداد شرکای خود در رایانش ابری را به عدد 75 هزار برسانیم. در حال حاضر نیز در تلاشیم تا برای فروش تبلتهای Surface فرصتها را توسعه داده و در ماههای آتی تعداد نمایندگیهای فروش Surface در سراسر دنیا را از 150 به بیش از 4,500 نمایندگی افزایش دهیم.»
مایکروسافت در 18 ماه گذشته، با رهبری ساتیا نادلا به عنوان مدیر عامل، در محصولات و رویکردش در تعامل با مشتریان تغییرات زیادی را شاهد بوده است؛ این شرکت از فروش نرمافزارهای لایسنسدار با قیمتهای ثابت (و در عین حال بالا) فاصله گرفته و با جذب مشتریان به سمت عضویت در سرویسها و اپلیکیشنهای ابری، تصمیم دارد تا به تقویت هرچه بیشتر کسبو کار رایانش ابری بپردازد. هرچند این تصمیم سود کمتری را در این سه ماهه نصیب مایکروسافت نموده، ولی در دراز مدت با سودآوری بیشتری همراه خواهد شد.
از جمله تغییراتی که مایکروسافت شاهد آن بوده، گذار به مدل تجاری اشتراک (subscription sales model) است تا از این طریق بتواند کسبوکار اصلی خود -- عرضه نرمافزار از جمله آفیس، ویندوز و پلتفرم ابری Azure به شرکتها و ادارات -- را رونق ببخشد. به عنوان مثال در روز دوشنبه 20 جولای (29 تیر) مایکروسافت از تمایل General Electric برای خرید اشتراک آفیس 365 برای 300 هزار کارمند این شرکت خبر داد. همچنین حدود نیمی از درآمد ویندوز از طریق فروش لایسنس به تولیدکنندگانی نظیر Acer و Lenovo به دست میآید.
با توجه به شرایط موجود به نظر میرسد بخش تلفنهای همراه از اولویتهای مایکروسافت محسوب نشده و این شرکت در حال حاضر بیش از همه چیز به نسخه بعدی ویندوز امید بسته است. اکنون پس از عرضه ویندوز 10 در 29 جولای (7 مرداد)، توسعهدهندگان میتوانند با یک بار برنامهنویسی، نرمافزارهایی را طراحی کنند که در کامپیوترهای شخصی، تبلتها و اسمارتفونهای مایکروسافت قابل اجرا خواهند بود. البته مایکروسافت نمیخواهد در رقابت با دیگر سازندگان تلفنهای همراه هوشمند قافیه را ببازد. این شرکت قصد دارد از یک طرف با تمرکز روی مشتریان حوزه کسبوکار و تولید گوشیهای رده پایین، و از طرف دیگر عرضه اسمارتفونهای پرچمدار، و رقابت با گوشیهایی نظیر iPhone 6 و Galaxy S6 همچنان در عرصه تلفنهای همراه باقی بماند. البته برای رسیدن به این مهم، مایکروسافت ناگزیر است توسعهدهندگان زیادی را به برنامهنویسی برای پلتفرم ویندوزفون ترغیب کند.
- معرفی Realme GT7 Pro با بدنه IP69، باتری 6,500mAh و پردازنده Snapdragon 8 Elite
- گزارش مالی اپل از سهماهه منتهی به سپتامبر 2024 – رکورد درآمد، کاهش اجباری سود!
- گزارش مالی سامسونگ از سهماهه سوم 2024 – افت سود 40 درصدی در بخش نیمهرسانا
- گزارش مالی مایکروسافت از سهماهه منتهی به سپتامبر 2024 – کاهش فروش Xbox، درآمدزایی سایر بخشها
- معرفی OnePlus 13 با بدنه IP69، باتری 6,000mAh و پردازنده Snapdragon 8 Elite
- معرفی iQOO 13 با پردازنده Snapdragon 8 Elite، باتری 6,150mAh و عقبگرد در دوربینها!
- گزارش مالی آلفابت از سهماهه سوم 2024 – عملکرد فوقالعاده، افزایش درآمد همه بخشها