آشنایی با HyperOS – پلتفرم جدید شیائومی برای یکپارچه کردن دیوایس‌های شرکت

نمایش خبر

تاریخ : 1402/8/8        نویسنده: مسعود بهرامی شرق
برچسب‌ها : رابط کاربری User Interface ، هایپر او اس HyperOS ، شیائومی Xiaomi
واحد خبر mobile.ir : حدود 13 سال است که شیائومی گوشی‌های اندرویدی خود را با رابط کاربری MIUI روانه بازار می‌کند. پوسته اختصاصی شیائومی در گذر زمان پیشرفت چشمگیری داشته و MIUI 14 بهترین و سبک‌ترین ورژن آن محسوب می‌شود. البته ظاهرا MIUI 14 آخرین نسخه از این رابط کاربری بوده و شیائومی قصد دارد آن را با یک پلتفرم جدید جایگزین کند. این کمپانی چینی روز پنجشنبه 26 اکتبر 2023 (4 آبان 1402) از توسعه پلتفرمی به نام HyperOS خبر داد که قرار است در سرتاسر اکوسیستم شیائومی به کار گرفته شود؛ از گوشی‌های هوشمند گرفته تا محصولات خانه هوشمند و حتی خودرو. (به گفته مدیرعامل شیائومی، نخستین خودروی این شرکت در نیمه نخست سال 2024 به بازار عرضه خواهد شد)

کمپانی‌های مطرح همواره با توسعه سیستم‌عامل‌های قدرتمند سعی کرده‌اند تا مشتریان را به محصولات خود وفادار نگه دارند، مثل iOS اپل و اندروید گوگل. هواوی هم – که گویی از اعمال تحریم‌های ایالات متحده به تنگ آمده بود – چند سال قبل اقدام به توسعه سیستم‌عاملی به نام HarmonyOS کرد تا جایگزینی برای اندروید باشد. شیائومی نیز برای اینکه در دنیای فناوری عرض اندامی کرده و خود را مستقل از اندروید نشان دهد، از طراحی سیستم‌عاملی به نام HyperOS خبر داده است. اما حقیقت ماجرا آن است که HyperOS (مثل HarmonyOS) پیش از آنکه سیستم‌عامل باشد، یک پلتفرم محسوب می‌شود. حتی خود شیائومی نیز اذعان کرده که HyperOS بر مبنای لینوکس و Xiaomi Vela شکل گرفته است.

با توجه به آنچه گفته شد، می‌توانیم HyperOS را جایگزینی برای MIUI بنامیم، نه اندروید. جایگزین شدن تدریجی MIUI با HyperOS بدان معناست که این پلتفرم به طور پیش‌فرض در گوشی‌های پرچمدار شیائومی سری 14، ساعت هوشمند Watch S3، تلویزیون هوشمند 85 اینچی TV S Pro نصب خواهد بود. اما سؤالی که در اینجا مطرح می‌شود آن است که آیا یک پلتفرم واحد می‌تواند انتظارات ما از عملکرد در طیف گسترده‌ای از محصولات مختلف را برآورده کند؟ پاسخ مثبت است، زیرا HyperOS در حقیقت یک پلتفرم واحد نیست، بلکه یک اصطلاح کلی است که برای اشاره به تجربه کاربری در سرتاسر اکوسیستم شیائومی اطلاق می‌شود.

برای محصولات IoT (اینترنت اشیا)، HyperOS به پلتفرم متن-باز Xiaomi Vela متکی بوده که آن هم به نوبه خود بر مبنای سیستم عامل متن-باز NuttX توسعه یافته است. در حالی که HyperOS در نظر گرفته شده برای گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها بر مبنای AOSP طراحی شده است. به این ترتیب، جای نگرانی نبوده و اسمارت‌فون‌های مجهز به HyperOS با تمام اپلیکیشن‌های اندرویدی سازگاری خواند داشت. حتی ورژن پایه اندروید گوشی نیز مستقل از HyperOS خواهد بود. برای مثال، بد نیست به این نکته اشاره کنیم که اسمارت‌فون‌های شیائومی 14 و شیائومی 14 پرو با 1 HyperOS (مبتنی بر اندروید 14) روانه بازار می‌شوند، در حالی که تبلت شیائومی پد 5 – که قرار است به‌زودی به HyperOS 1 آپدیت شود – از اندروید 13 بهره می‌برد.

چنان‌چه مواردی که گفته شد حس MIUI را برای شما تداعی می‌کند، باید بگوییم درست حس کرده‌اید. پس از بررسی کلی ویژگی‌های HyperOS، می‌توان با قاطعیت گفت که این پلتفرم جدید در واقع تکامل‌یافته MIUI 14 است. البته، تجربه کاربری HyperOS در برخی قسمت‌ها – از جمله شخصی‌سازی‌های جدید در لاک‌اسکرین – تغییر کرده، اما همان طور که در چندین نمونه از اپلیکیشن‌های سیستمی مشاهده شده، تم غالب MIUI در HyperOS نیز حکمرانی می‌کند.

برای گوشی‌های هوشمند، HyperOS پلتفرمی سبک است که تنها 8.75 گیگابایت از حافظه داخلی را اشغال می‌کند. در دیوایس‌هایی که با محدودیت قدرت پردازشی مواجهند، HyperOS می‌تواند با اعمال تغییرات زمان‌بندی، عملکرد سخت‌افزاری دیوایس را به حداکثر برساند. جالب است بدانید، طبق ادعای شرکت سازنده، دیوایس‌های مجهز به HyperOS دارای نرخ فریم پایدار بوده و میزان مصرف باتری آنها در هنگام اجرای بازی (در قیاس با اندروید خالص) کمتر خواهد بود.

شیائومی در معرفی HyperOS به تجدید ساختار گسترده در اجزای فنی – از قبیل سیستم فایلی، مدیریت حافظه، زیرسیستم‌های تصویربرداری و سیستم شبکه – اشاره کرده، اما متأسفانه جزییات فنی مربوط به تفاوت‌های بین HyperOS و AOSP و سفت‌افزار MIUI ارائه نشده است. به نظر می‌رسد HyperConnect نقطه اوج نوآوری در HyperOS باشد. HyperConnect بستری‌ست که در تمام دیوایس‌های شیائومی حاضر بوده و با اتصال آنها به هم، تجربه کار با اکوسیستمی منسجم را خلق می‌کند.

در ادامه به توصیف برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های HyperOS می‌پردازیم.

ویژگی‌های ظاهری

همان طور که گفته شد، گزینه‌های متعددی برای شخصی‌سازی‌ صفحه قفل در HyperOS پیش‌بینی شده و شما می‌توانید قالب‌ها، فونت‌ها و ویجت‌های لاک‌اسکرین خود را متناسب با سلیقه خود تغییر دهید. همچنین، بخش مرکز کنترل (control center) در HyperOS دستخوش اصلاحاتی شده و در مقایسه با مرکز کنترل در MIUI 14 ساده‌تر و در عین حال کارآمدتر شده است. البته لازم به ذکر است، آیکون اپلیکیشن‌ها در HyperOS تغییری نکرده و شبیه MIUI 14 طراحی شده است.

امنیت و اندازه سفت‌افزار

شیائومی قابلیت‌های امنیتی جدیدی را در HyperOS تدارک دیده است. از جمله این قابلیت‌ها می‌توان به TEE اشاره کرد که امکان پردازش محتوای حساس به صورت جداگانه را فراهم می‌کند. مجوزهای شفاف و قابل کنترلِ اینترنت از امکانات TEE است که نظارت کامل بر تک‌تکِ اتصال‌ها را امکان‌پذیر می‌کند. به گفته شیائومی، اندازه سفت‌افزار (firmware) در HyperOS می‌تواند متناسب با نیازهای سخت‌افزاری مختلف تغییر کند. به‌ویژه سفت‌افزار موبایل در HyperOS بسیار کوچک بوده و همان طور که گفته شد با حجمی معادل 8.75 گیگابایت، ظاهراً کوچک‌ترین firmware در صنعت به شمار می‌رود.

قابلیت‌های هوش مصنوعی

یک مدل هوش مصنوعی درونی در HyperOS پیش‌بینی شده که موارد زیر را شامل می‌شود: Input Assistant Xiaoai برای ایجاد متن، Document Scanning WPS به منظور تشخیص متن در اسناد، AI Wonderful Painting جهت تبدیل خط‌خطی به نقاشی و نهایتا AI Image Search برای بازیابی حسی تصاویر. ناگفته نماند، یکپارچه‌سازی دیوایس با فضای ابری در HyperOS تنگاتنگ‌تر است.

تعامل بین دیوایس‌ها

تعامل روان بین دیوایس‌ها به اپلیکیشن‌ها اجازه می‌دهد که بتوانند سخت‌افزار چندین دیوایس را مورد استفاده قرار دهند. به عنوان مثال، Camera Collaboration به کاربر اجازه می‌دهد که با استفاده از دوربین پشتی گوشی در یک ویدئو کنفرانس کامپیوتری، بتواند به کیفیت بالاتری دسترسی داشته باشد. همچنین، به موجب Network Collaboration، دیوایس‌ها می‌توانند جهت اتصال مطمئن و پرسرعت به شبکه 5G گوشی دسترسی داشته باشند.

عملکرد

از قرار معلوم، HyperOS چشمگیرترین بازسازی پلتفرم شیائومی تا کنون به حساب می‌آید. این دگرگونی شامل مدیریت حافظه می‌شود که سرعت اجرای اپلیکیشن‌ها را به شکل قابل‌توجهی بالا برده و عملکرد آنها در پس‌زمینه را بهبود می‌بخشد. سیستم فایلی در HyperOS به گونه‌ای بهینه‌سازی شده تا بتواند عملکرد ورودی/خروجی را در بازه‌های زمانی طولانی حفظ کند. زیرسیستم گرافیکی نیز با تارسازی بدون درنگ، زمینه‌ساز افکت‌های حرکتیِ روان‌تری خواهد بود.

HyperOS از چه زمانی به دیوایس‌ها راه خواهد یافت؟

به گفته لی جان (Lei Jun)، مدیرعامل شیائومی، HyperOS رسما از دسامبر 2023 برای کاربران چینی و در سه‌ماهه نخست 2024 برای کاربران در سرتاسر دنیا عرضه خواهد شد. پرچمدارهای شیائومی 14، ردمی K60 اکستریم ادیشن و تبلت شیائومی پد 6 مکس نخستین دیوایس‌هایی خواهند بود که به HyperOS مجهز می‌شوند.

منبع : Xiaomi


خرید گوشی موبایل سامسونگ گلکسی آ 55 از دیجی کالا