درخواست پتنت سامسونگ برای اسکنر عنبیه و سنسور جدید اثر انگشت
نمایش خبر
تاریخ : 1395/4/13 نویسنده: مسعود بهرامی شرق | ||
برچسبها : | حق اختراع Patent ، اداره ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا USPTO ، مالکیت معنوی Intellectual Property ، سامسونگ Samsung |
واحد خبر mobile.ir : به کارگیری اسکنرهای عنبیه در اسمارتفونها ایدهای است که مدتها در دنیای فناوری مطرح بوده، اما به جز برخی نمونههای معدود (همچون دوگانه Lumia 950 و Lumia 950 XL از مایکروسافت) تقریبا هیچگاه به صورت انبوه عملی نشده است. اما به نظر میرسد سامسونگ قصد دارد به این ایده جامه عمل بپوشاند. در 15 ژوئن 2016 (26 خرداد 1395) وبسایت Patently Apple گزارشی را با این عنوان منتشر نمود: "مراسم نیویورک سامسونگ در ماه آگوست به منظور معرفی گلکسی نوت 7 مجهز به قابلیت امنیتی اسکن عنبیه". منشأ این خبر گزارشی مطبوعاتی از یک خبرگزاری کرهای بوده است. تقاضای اخیر سامسونگ برای ثبت علائم تجاری با عناوین "Galaxy Iris" و "Galaxy Eyeprint" نیز کموبیش صحت این خبر را تأیید میکند.
سامسونگ حداقل از سال 2014 مشغول کار کردن روی اسکنر عنبیه بوده و در همین راستا برای توسعه نسل بعدی فناوری اسکن عنبیه با "بنیاد همکاری آکادمیک صنعتی" در دانشگاه Yonsei نیز تعامل داشته است. اما بهتازگی درخواست پتنتی از طرف سامسونگ در اداره ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا (USPTO) به ثبت رسیده که سایت Patently Mobile آن را منتشر کرده است. این پتنت نشان میدهد سامسونگ قصد دارد فناوری اسکن عنبیه را در بستر سیستمی 3 دوربینه پیادهسازی نماید.
در شکل زیر طرحی از اختراع جدید سامسونگ دیده میشود که مثالی است از یک سیستم پردازش تصویر که سیستم شناسایی عنبیه را در خود جای داده است. البته توجه داشته باشید که شکل زیر صرفا برای مشخص نمودن اجزای این سیستم بوده و طرح اصلی این اختراع را نشان نمیدهد، بنابراین ظاهر حجیم و زمخت دیوایس زیر شما را به اشتباه نیندازد.
سیستم شناسایی عنبیه در شکل بالا (شماره 10) با گرفتن تصاویری از صورت و چشمهای کاربر – که در میدان دید سیستم شناسایی عنبیه قرار دارند – میتواند یک سیگنال تصویری را تولید نماید. در بسیاری از حالات متصور برای این اختراع، سیستم شناسایی عنبیه برای گرفتن سیگنال تصویری از 3 لنز استفاده کرده و سپس عنبیه شخص را بر اساس تصویر تولید شده و اطلاعات دیگر بررسی میکند.
دستگاه نوردهی در شکل بالا (شماره 20) ممکن است تحت کنترل پروسسور موبایلی، اشعههای مادون قرمز را به سمت چشمان کاربر گسیل کند. همچنین ممکن است پروسسور موبایلی، سیستم شناسایی عنبیه را طوری کنترل کند تا در حالت دوربین جلو (front camera mode) و یا حالت شناسایی عنبیه (iris recognition mode) عمل نماید.
زمانی که این سیستم در حالت شناسایی عنبیه عمل میکند، ممکن است پروسسور موبایلی، سیستم شناسایی عنبیه را طوری کنترل کند تا دادههایی را بیرون دهد که با تصاویر گرفتهشده با نور مرئی و تصاویر گرفتهشده با اشعه مادون قرمز تناسب داشته باشد.
سامسونگ لنزهای این سیستم را به این شکل توصیف میکند: «لنز اول ممکن است شامل 2 لنز با زاویه بسته باشد که زاویه دید تنگی داشته و تنها میتوانند از قسمتهای مختلف چشمهای کاربر تصویربرداری کنند. لنز دوم ممکن است شامل یک لنز زاویه باز باشد که به علت داشتن زاویه دید باز میتواند از تمام صورت کاربر تصویربرداری نماید. ممکن است لنز اول یک لنز Zoom باشد و لنز دوم نیز میتواند لنزی با فاصله کانونی کوتاه باشد.» این بدان معناست که در برخی حالات متصور برای این اختراع، این احتمال وجود دارد که این سیستم برای شناسایی عنبیه کاربر، تصاویری را بگیرد که با استفاده از 3 لنز تولید شدهاند.
سامسونگ در ادامه خاطر نشان میکند که اگر سیستم شناسایی عنبیه، کاربری که قصد دسترسی به سیستم دارد را شناسایی نکند، پیغامی صوتی به همراه یک راهنما روی صفحه، کاربر را به دوباره امتحان کردن اسکنر راهنمایی میکنند.
با وجود اینکه احتمال میرود Galaxy Note 7 نخستین دیوایسی باشد که با این سیستم جدید به تولید میرسد، سامسونگ مدعی است که این اختراع میتواند در طیف گستردهای از محصولات به کار گرفته شود، از جمله لپتاپ، تلفن همراه، اسمارتفون، تبلت، دستیار دیجیتال شخصی (PDA)، دستیار دیجیتال سازمانی (EDA)، دوربین عکاسی دیجیتال، دوربین فیلمبرداری دیجیتال، پلیرهای چندرسانهای همراه (PMP)، دیوایساینترنتی همراه (MID)، دیوایس پوشیدنی، دیوایس اینترنت اشیا (IoT)، و دیوایس اینترنت همه چیز (IoE).
نکته پایانی اینکه این سیستم 3 دوربینه به همراه دستگاه نوردهی بایستی در جلوی اسمارتفون و بالای نمایشگر قرار بگیرند، یعنی روی حاشیه پیرامونی صفحه. هرچند تصویری که سامسونگ از این پتنت منتشر کرده، لزوما به مقدار حاشیه پیرامونی که برای جای دادن این سیستم مورد نیاز است اشارهای نکرده، ولی در مقایسه با اسمارتفونهای با تعداد سنسورهای معمولی حاشیه پیرامونی بیشتری مورد نیاز خواهد بود.
تجدیدنظر سامسونگ در اسکنرهای اثر انگشت در محصولات این شرکت
استفاده از فناوری شناسایی عنبیه در دیوایسهای مصرفی، همواره با موانعی مانند کندی در عملکرد و هزینه بالا همراه بوده است. در کاربردهای امنیتی – با توجه به اینکه امنیت حرف اول را میزند – پول و زمان در درجه بعدی اهمیت قرار میگیرند، لذا زمان بیشتری که اسکنر عنبیه صرف شناسایی هویت یک شخص میکند، قابل قبول است. ولی صرف این مدت زمان برای آنلاک کردن اسمارتفون چندان جالب نیست، بهویژه اینکه اسکنرهای اثر انگشت در چنین مواقعی عملکرد بسیار سریعی داشته و خیلی از کاربران به استفاده از آنها عادت کردهاند. پس با این اوصاف بعید است سامسونگ پس از دستیابی به فناوری اسکنر عنبیه، بخواهد اسکنرهای اثر انگشت را کنار بگذارد. چندین سال زمان نیاز است تا اسکن عنبیه آنقدر سریع شود که بتواند حتی از حسگرهای اثر انگشت، پینکدهای لاکاسکرین و پترنها (که اقدامات امنیتی رایج در اندروید به شمار میروند) پیشی بگیرد.
لذا در کنار توسعه فناوری شناسایی عنبیه، که ممکن است در ماه آگوست سال جاری میلادی در نسل بعدی دیوایسهای گلکسی نوت از آن رونمایی شود، کمپانی سامسونگ در پی آن بوده تا وضعیت اسکنرهای اثر انگشت خود – که در دیگر محصولات این شرکت به کار گرفته میشود – را بهبود ببخشد. در این میان دکمه مستطیل شکل home – که در اسمارتفونهای سامسونگ و برخی سازندگان دیگر، نقش اسکنر اثر انگشت را نیز ایفا میکند – نه فقط برای سامسونگ، بلکه برای بیشتر گوشیهای اندرویدی مشکلساز بوده است. به همین دلیل است که لنوو در گوشی جدید خود با نام Phab 2 Pro، تصمیم گرفت اسکنر اثر انگشت را در پشت بدنه تعبیه کند تا جای بیشتری برای اسکن مهیا باشد. اخیرا سامسونگ 2 پتنت دیگر را در زمینه بهبود بخشیدن اسکنر اثر انگشت، منتشر نموده است.
به نظر میرسد در پتنت اول، سامسونگ از دکمه home در آیفونهای اپل الگوبرداری کرده باشد. در تصویر فوق، شکل 2A جلوی اسمارتفون و شکل 2B، پشت اسمارتفون را نشان میدهد. به گفته سامسونگ ماژولی که در تصویر با شماره 60 مشخص شده، ممکن است ماژول حسگری باشد که عملکردش شامل تشخیص یا دریافت یک سیگنال از بیرون باشد. این ماژول حسگر ممکن است یک ماژول دوربین، یک حسگر اثر انگشت، یک حسگر مجاورتی و یا یک حسگر مادون قرمز باشد.
اگر سامسونگ این تئوری را اجرا کرده و دکمه home گرد یا مربعشکل را جایگزین دکمه home مستطیلشکل رایج در گوشیهای اندرویدی نماید، قطعا بهخاطر کپیبرداری از اپل، مورد تمسخر قرار خواهد گرفت. از این رو سامسونگ برای نوعی اسکنر اثر انگشت در پشت بدنه نیز اقدام به درخواست پتنت نموده است. مسلما این اسکنر، در مقایسه با اسکنرهای فعلی سامسونگ، فضای بیشتری را در اختیار کاربر قرار میدهد.
شکل شماره 7A در تصویر بالا، طرحی مثالی است که در آن ساختار یک دیوایس الکترونیکی برای شناسایی کردن سوژهای که قرار است احراز هویت شود، به تصویر کشیده شده است. شکل 7B نیز نشان میدهد سوژهای که قرار است احراز هویت شود، از طریق همان دیوایس الکترونیکی در شکل 7A، در حال شناسایی شدن است.
در پایان لازم به ذکر است که سامسونگ برای موارد متعددی اقدام به درخواست پتنت نموده است؛ این موارد به مفاهیم و طرحهایی تبدیل میشوند که این شرکت میتواند در تولید محصولاتش در آینده آنها را به کار گیرد. سؤال اینجاست که آیا هیچیک از اختراعهای فوق تا پایان سال جاری میلادی به تولید محصول میانجامد یا خیر. البته گذشت زمان همه چیز را روشن میکند، ولی سیستم شناسایی عنبیه اختراعی است که به گفته خبرگزاریهای کرهای بهزودی در ماه آگوست وارد بازار خواهد شد.
- معرفی Realme GT7 Pro با بدنه IP69، باتری 6,500mAh و پردازنده Snapdragon 8 Elite
- گزارش مالی اپل از سهماهه منتهی به سپتامبر 2024 – رکورد درآمد، کاهش اجباری سود!
- گزارش مالی سامسونگ از سهماهه سوم 2024 – افت سود 40 درصدی در بخش نیمهرسانا
- گزارش مالی مایکروسافت از سهماهه منتهی به سپتامبر 2024 – کاهش فروش Xbox، درآمدزایی سایر بخشها
- معرفی OnePlus 13 با بدنه IP69، باتری 6,000mAh و پردازنده Snapdragon 8 Elite
- معرفی iQOO 13 با پردازنده Snapdragon 8 Elite، باتری 6,150mAh و عقبگرد در دوربینها!
- گزارش مالی آلفابت از سهماهه سوم 2024 – عملکرد فوقالعاده، افزایش درآمد همه بخشها